Ντροπή για την Ελληνική πολιτεία οι βασανισμοί κρατουμένων

21:39 3/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει το ζήτημα βασανισμού των κρατουμένων καλεί την άμεση επέμβαση των δικαστικών αρχών για τη διερεύνηση του περιστατικού υπογραμμίζοντας ότι «στις φωτογραφίες των συλληφθέντων για τη ληστεία της Κοζάνης που δημοσίευσε η ΕΛΑΣ, είναι εμφανή τα σημάδια της άγριας κακοποίησης. Τόσο εμφανή μάλιστα, που δεν μπόρεσε να τα κρύψει η προφανής (άτεχνη γαρ…) αλλοίωση των

φωτογραφιών». «Ούτε η ποινική βαρύτητα μιας εγκληματικής πράξης ούτε η όποια ανακριτική σκοπιμότητα μπορούν να δικαιολογήσουν βασανισμούς συλληφθέντων. Τα βασανιστήρια είναι ντροπή για μια δημοκρατική πολιτεία», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη απαντά: «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ή οποιοσδήποτε άλλος διαθέτει στοιχεία για βασανισμούς συλληφθέντων και όχι για τραυματισμούς τρομοκρατών κατά τη συμπλοκή και την αντίστασή τους- ενέργεια για την οποία μεταξύ άλλων βαρυτάτων αδικημάτων επίσης κατηγορούνται- όφειλε ήδη να τα έχει καταθέσει στη Δικαιοσύνη αντί να εκδίδει ανακοινώσεις, ώστε να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες. Οι οποίοι τρομοκράτες, σημειωτέον, έφεραν βαρύτατο οπλισμό και κρατούσαν όμηρο πολίτη». Στην ανακοίνωση του το Υπουργείο καταλήγει: «Προκαλεί πραγματικά τεράστια εντύπωση ότι το μόνο που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάσει για τις συλλήψεις τρομοκρατών και ληστών στον Βελβενδό Κοζάνης, ύστερα από τριήμερη σιωπή, ήταν να καταγγείλει την Ελληνική Αστυνομία στο σύνολό της».

Για το θέμα παρενέβη και η ΔΗΜΑΡ με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Σπύρο Λυκούδη να υπογραμμίζει ότι «για τα παραμορφωμένα από τον ξυλοδαρμό πρόσωπα των συλληφθέντων στην Κοζάνη απαιτούνται έρευνα και εξηγήσεις». Επισημαίνει ότι «η τρομοκρατία είναι εχθρός της κοινωνίας και η Δημοκρατία πρέπει να την αποκρούσει αποφασιστικά» και καταλήγει λέγοντας: «Η Δημοκρατία, όμως, δεν εκδικείται».

Από την πλευρά της η Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι ασκήθηκε η «απολύτως αναγκαία επιτρεπτά δικονομική καταναγκαστική σωματική βία από τους επιχειρούντες αστυνομικούς κατά τη συμπλοκή, τον αφοπλισμό και την εξουδετέρωση της προβληθείσας αντίστασης, στο πλαίσιο της επιχείρησης σύλληψης προχθές στη Βέροια των τριών ληστών, που καταδιώκονταν για δύο ένοπλες ληστείες στο Βελβεντό Κοζάνης και για την αρπαγή ενός ατόμου, προκειμένου να εξουδετερωθούν οι οπλοφορούντες ληστές και να απελευθερωθεί ο όμηρος».

Και σημειώνεται ότι η αστυνομία έδρασε κατά αυτόν τον τρόπο για ν αμην υπάρξει απώλεια ζωής. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «επιδιώχθηκε και επιτεύχθηκε ο αποτελεσματικός αφοπλισμός αυτών και η ασφαλής απελευθέρωση του ομήρου, αφού χρησιμοποιήθηκαν τα απολύτως αναγκαία μέτρα που επιβάλλονται για την αυτοπροστασία των αστυνομικών και για τη διαφύλαξη και προστασία των πολιτών, δεδομένου ότι η επιχείρηση σύλληψης εξελίχθηκε στο κεντρικότερο και πλέον πολυσύχναστο σημείο της πόλης της Βέροιας και δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής».

Δείτε επίσης: Αυτοί είναι οι 4 ληστές του Βελβεντού

Keywords
Τυχαία Θέματα