Ο Σαμαράς παίζει τα ρέστα του

Με μία κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έριξε ουσιαστικά το γάντι στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ ως προς την τύχη της τρικομματικής κυβέρνησης αλλά και την εξέλιξη της συμφωνίας με την τρόικα. Αιφνιδιάζοντας τους κ.κ. Βενιζέλο

και Κουβέλη, που βρίσκονταν αμφότεροι σε κομματικές διαδικασίες, ο πρωθυπουργός έκανε την πρώτη κίνηση σε μία πολιτική παρτίδα που μοιάζει καθοριστική. Ανέλαβε, δηλαδή, την πολιτική ευθύνη για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων προκαλώντας ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ είτε να υπερψηφίσουν τα μέτρα είτε να τον… ρίξουν. Ήδη οι αντιδράσεις είναι πολλές, ο Γ. Κουτσούκος σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ τείνει να μετατραπεί σε… συνιστώσα του Σαμαρά, ενώ εμφανής είναι και ο προβληματισμός στη ΔΗΜΑΡ που, πλην της ανακοίνωσης, προσπαθεί κρατήσει χαμηλούς τόνους.

Απαντώντας σε όσα ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην Κοιν. Ομάδα του Κόμματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανέλαβε να εξηγήσει – σε ήπιους πάντως τόνους – τους λόγους πίσω από την απόφαση του Πρωθυπουργού. «Αύριο, στο Eurogroup δεν θα μπορούσαμε να πάμε, με ανοικτό πακέτο μέτρων. Και αυτό ο κ. Βενιζέλος το γνωρίζει.Αλλά, ούτε για τη βιωσιμότητα του χρέους, ούτε και για την επιμήκυνση  θα μπορούσε να ληφθεί  απόφαση, αν προηγουμένως, δεν έχουν κλείσει τα μέτρα. Και αυτό ο κ. Βενιζέλος το γνωρίζει καλά» επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

O Αντ. Σαμαράς είχε λάβει σαφή μηνύματα από την Ευρώπη ότι δεν θα μπορούσε η Ελλάδα να πάει στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία. Η ανακοίνωση της απόφασης χωρίς προηγούμενη συνεννόηση, όπως προκύπτει, με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους αποτελεί υπολογισμένη κίνηση πολιτικής πυγμής. Γαλάζια πολιτικά στελέχη εκτιμούν πως ο Αντ. Σαμαράς μόνον να κερδίσει έχει από τον… εκβιασμό. Λένε, δηλαδή, πώς οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ουσιαστικά θα ψηφίσουν τα μέτρα και τον προϋπολογισμό προκειμένου να μην χρεωθούν τη δημοσιονομική κρίση, την κατάρρευση της κυβέρνησης και τις εκλογές. Άλλωστε, όχι μόνον οι δύο μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι αλλά και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούν εκλογές.

Ακόμη, όμως, και στη – λιγότερο πιθανή αλλά πάντοτε υπαρκτή περίπτωση ατυχήματος – με το  ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να σηκώνουν το… λάβαρο της επανάστασης ρίχνοντας την κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να αναδειχθεί ο ίδιος σε ηγέτη του φιλευρωπαϊκού στρατοπέδου, απορροφώντας σημαντικά τμήματα ψηφοφόρων από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και εμφανιζόμενος ως ο μόνος ικανός να αντιπαρατεθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλ. Τσίπρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα