Ο ΤΣΙΟΥ ΣΤΑ ΠΑΤΗΣΙΑ

Το «Τσίου» αποτελεί την δεύτερη προβολή του αφιερώματος «Καλοκαίρι στην Αττική» και πρόκειται για μια ευχάριστη κινηματογραφική έκπληξη που αγαπήθηκε ιδιαιτέρως από το ελληνικό κοινό, γιατί προβάλει με τον πλέον σουρεαλιστικό τρόπο την παρακμιακή πλευρά της καλοκαιρινής Αθήνας που όλοι αγαπάμε να μισούμε.

Της Χαράς Ιωάννου

Προβολή της ταινίας «Τσίου» του Μάκη Παπαδημητράτου στη Βίλα Δρακοπούλου, το τοπόσημο των Πατησίων το οποίο αποτελεί σχεδόν το μοναδικό δείγμα εξοχικής κατοικίας συγκαταλέγεται στα εξαίρετα αρχιτεκτονικά

μνημεία της πόλης που μαζί με τα υπόλοιπα κτίρια του κτήματος Δρακόπουλου, φέρουν μια πολύ σημαντική αρχιτεκτονική κληρονομιά. Η βίλα είναι κατάλοιπο μιας εποχής όπου τα Πατήσια ήταν προάστιο της Αθήνας και αποτελεί φυσικό και πολιτιστικό μνημείο, για το οποίο οι κάτοικοι της περιοχής, εξαιρετικά ενεργοί πολιτιστικά, είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας στρέφονται σε μια γειτονιά που καλεί από καιρό για τέτοιου είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις, ανοιχτές στον κόσμο και με την προοπτική να ενώσουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες των Πατησίων που αγαπούν την κουλτούρα των ανοιχτών χώρων και το σινεμά.

Όλοι, ή τουλάχιστον οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε ζήσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας την απελπιστικά άδεια Αθήνα τον Δεκαπενταύγουστο. Ο Τσίου, ο εθισμένος σε ουσίες πρωταγωνιστής της ταινίας, προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει την δόση του και μπλέκει, με τον πιο σουρεαλιστικό τρόπο, μια σειρά ανθρώπους στην αναζήτησή ουσιών, μέσω της αδελφής του και του μαφιόζου άντρα της. Αυτό που θα ακολουθήσει όμως δεν το είχε φανταστεί κανείς.

Ένα ειλικρινέστατο φιλμ γυρισμένο με μοναδικά εφόδια την αφοσίωση και την πίστη των συμμετεχόντων στο πρότζεκτ και πρωτίστως την αγάπη του δημιουργού του, Μάκη Παπαδημητρόπουλου, για το αυθεντικό, ανεπιτήδευτο και γεμάτο ενέργεια σινεμά που διαθέτει τις αντοχές και το θάρρος να αγγίξει ένα θέμα ταμπού, ακόμη και για τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Το «Τσίου» παρότι αουτσάιντερ στα κρατικά βραβεία ποιότητας, κατάφερε να αποσπάσει βραβείο καλύτερου σεναρίου αλλά και καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στα βραβεία του 2005!

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012, στις 21.00 στη Βίλα Δρακοπούλου, Πατήσια

Keywords
Τυχαία Θέματα