ΟΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ, ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ…

Τετ α τετ στις 18:00 μ.μ σήμερα του Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας για το  «κλείσιμο» του πακέτου. Οι… επικίνδυνες στροφές και τα ανοικτά μέτωπα στο Μαξίμου σε συνεχείς συσκέψεις από χθες το βράδυ. 

Αντιμέτωπος με τις ενστάσεις της τρόικας σε σειρά μέτρων που αφορούν τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις επιφυλάξεις του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

αλλά και το δέον γενέσθαι ως προς τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την ψήφιση των μέτρων και το αίτημα της επιμήκυνσης θα βρεθεί σήμερα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός.

Οι Τόμσεν, Μαζουχ και Μορς αναμένεται να διαβούν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, στις 6 το απόγευμα, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους με τον Γιάννη Στουρνάρα (14:00). Κεντρικό αντικείμενο της συζήτησης θα είναι η οριστικοποίηση του πακέτου, κάτι ωστόσο που δεν είναι απλό. Και τούτο διότι, οι ενστάσεις των πιστωτών για την αποτελεσματικότητα σειράς μέτρων που περιλαμβάνει η ελληνική πλευρά παραμένουν, μαζί και η απαίτησή τους για… απολύσεις στο δημόσιο, κάτι που θα προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στην τρικομματική κυβέρνηση και τη βέβαιη αποχώρηση από το υπουργικό συμβούλιο του κ. Αντ. Μανιτάκη.

Στο τραπέζι θα τεθεί και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους καθώς παρά τις αναλύσεις του ΙΟΒΕ, ο κ. Πολ Τόμσεν – κυρίως – δεν μοιάζει να πείθεται ότι αυτό θα είναι στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και επιμένει, όπως άλλωστε και η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκαρντ, σε νέο «κούρεμα». Παρά τις συζητήσεις που έχουν γίνει με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η ελληνική πλευρά αποφεύγει να θέσει επισήμως ζήτημα «κουρέματος» ή ακόμη και περαιτέρω χρηματοδότησης για την επιμήκυνση του προγράμματος ώστε να μην προκληθούν αντιδράσεις στη κοινή γνώμη των κρατών μελών της ευρωζώνης.

Τέλος, σημείο αναφοράς θα αποτελέσει και ο χειρισμός του νέου πακέτου από την ελληνική πλευρά. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εισηγούνται να ψηφισθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής, και αφού θα έχει εξασφαλισθεί η επιμήκυνση. Μένει να αποδειχθεί τί μήνυμα θα κομίσουν οι τρεις, αν δηλαδή προαπαιτούμενο όποιας συζήτησης θα είναι η ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή. Απαντώντας, πάντως, σε σχετική ερώτημα χθες ο Αντ. Σαμαράς (ΒΗMAgazino) σημείωσε πως «Κάθε συνομιλία μου με ξένους ηγέτες καταλήγει μονότονα στο εξής: «Αναμένουμε την έκθεση της τρόικας»… Επικεντρώνουμε λοιπόν εκεί την προσπάθειά μας έτσι ώστε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για να γίνουν και όλα τα απαιτούμενα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Που θα φέρουν επιτέλους το φως στην άκρη του τούνελ…»

Συσκέψεις στο Μαξίμου

Συνεχείς συσκέψεις είχε χθες, Κυριακή,  στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με υπουργούς, στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες, των υπουργείων με στόχο την επιτάχυνση του έργου των μεταρρυθμίσεων και την επίσπευση των αλλαγών στη λειτουργία του κράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα