Όλο το παρασκήνιο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

08:42 4/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Το κείμενο πολιτικής απόφασης της πλειοψηφικής πλευράς, δηλαδή της πλευράς Τσίπρα, έγινε δεκτό με ευρύτατη πλειοψηφία, δι’ ανατάσεως της χειρός, ενώ οι 8 πολιτικές ενστάσεις που είχε καταθέσει το Σάββατο η πλευρά Λαφαζάνη, έγιναν τελικά… 4 και σε ψηφοφορία μπήκαν μόνο 3, για να απορριφθούν πανηγυρικά.

Σημεία κριτικής

Τα σημεία στα οποία δέχθηκε κριτική ο Αλέξης Τσίπρας

αφορούσαν στην πολιτική συμμαχιών του κόμματος, στο πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις, αλλά και στα πρόσφατα ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο και στις ΗΠΑ. Στο στόχαστρο της κριτικής, μάλιστα, βρέθηκε αφενός η συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον «τσάρο» της γερμανικής οικονομίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και, αφετέρου, η συνάντηση Τσίπρα με τον υπ’ αριθμόν 2 του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, αλλά και οι θετικές, επί αμερικανικού εδάφους, δηλώσεις Τσίπρα για την πολιτική του προέδρου Ομπάμα. Μάλιστα, οι 4 τροπολογίες που πρότεινε προς ψήφιση η Αριστερή Πλατφόρμα ήταν εστιασμένες σ’ αυτά ακριβώς τα ζητήματα.

Οι τροπολογίες

Η πρώτη τροπολογία αφορούσε στη λειτουργία των οργάνων και στη συλλογικότητα. Αυτό διότι πολλά στελέχη της μειοψηφίας, αρχής γενομένης από τον ίδιο τον επικεφαλής της, Παναγιώτη Λαφαζάνη, άσκησαν κριτική στον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι δεν ετέθη υπόψη κάποιου κομματικού οργάνου το πρόγραμμα ταξιδιών στις ΗΠΑ και τη Γερμανία.
Η δεύτερη τροπολογία είχε ως επίκεντρο τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, ορμώμενα από τις αμφίσημες διατυπώσεις Τσίπρα στη συνέντευξή του στη ΝΕΤ –αλλά και στην Καθημερινή- για την παραμονή ή όχι της Cosco στον Πειραιά, ζητούσαν σκληρότερες διατυπώσεις απόρριψης των ιδιωτικοποιήσεων. Τελικά, η συγκεκριμένη τροπολογία δεν μπήκαν καν σε ψηφοφορία, καθώς ο Συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, πρότεινε ως συμβιβαστική λύση να υιοθετηθεί στην πολιτική απόφαση η ακριβής διατύπωση που υπάρχει στην απόφαση της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η τρίτη τροπολογία αφορούσε την κυβέρνηση της Αριστεράς, καθώς η Αριστερή Πλατφόρμα επ’ ουδενί θέλει να ακούσει για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ είτε με άλλα σχήματα που θα προκύψουν στην Κεντροαριστερά, είτε με τη λαϊκή Δεξιά.
Σε ό,τι αφορά την τέταρτη τροπολογία, με τίτλο, η κριτική που διατυπωνόταν σ’ αυτή εστιαζόταν στα ταξίδια και τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα και είχε τον ενδεικτικό τίτλο «ούτε Γερμανία, ούτε ΔΝΤ και ΗΠΑ».

 

Οι παρεμβάσεις

 

Όπως προαναφέρθηκε, έντονη ήταν η παρουσία και η κριτική των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας. Μάλιστα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στην ομιλία του, φέρεται ειπών ότι «έμαθε για τα ταξίδια του προέδρου από τα κανάλια και τις εφημερίδες», ενώ διερωτήθηκε αν «θα συνεχίσει να λειτουργεί έτσι το κόμμα». «Εγώ διαφώνησα και με τις συναντήσεις και με το περιεχόμενο και με τα αποτελέσματά τους», συνέχισε ο επικεφαλής της μειοψηφίας, για να προσθέσει ότι «χτυπά καμπανάκι όχι προσωπικό, προς τον πρόεδρο, αλλά συλλογικό, για τη λειτουργία του κόμματος».

Σκληρότερος υπήρξε ο άτυπος «υπαρχηγός» της Αριστερής Πλατφόρμας, Στάθης Λεουτσάκος, ο οποίος, μάλιστα, κατηγόρησε την ηγεσία του κόμματος ότι «από την πρώτη εβδομάδα μετά τη συνδιάσκεψη, άρχισε η αλλοίωση των κοινών μας αποφάσεων». «Η συλλογικότητα και η συλλογική λειτουργία του κόμματος δεν έχει να κάνει μόνο με τα ταξίδια του προέδρου», συνέχισε, προβλέποντας, μάλιστα, πως «αν τα ταξίδια είχαν τεθεί υπόψη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, δε θα τα είχε υποστηρίξει κανείς». Επίσης, κατήγγειλε ότι «η αξιοποίηση των στελεχών στο κόμμα δεν γίνεται με αξιοκρατικά κριτήρια, αλλά με κριτήριο σε ποια τάση ανήκει ο καθένας».

Διάβολος και κόλαση

Σημειωτέον ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στην ομιλία του, επέμεινε στην κατεύθυνση της κυβέρνησης της Αριστεράς και απέρριψε κάθε άλλο ενδεχόμενο συνεργασίας. Μάλιστα, σχολιάζοντας τη φράση του Αλέξη Τσίπρα στην Έλλη Στάη («θα συνεργαστούμε και με το διάβολο για να σώσουμε τη χώρα», είχε πει σε σχέση με τις συναντήσεις του στο εξωτερικό ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ), ο Παναγιώτης Λαφαζάνης φέρεται ειπών: «Όντως, ήταν ο Λένιν που πρωτοείπε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε και με το διάβολο, αλλά να μην ξεχνάμε ότι όποτε έγινε αυτό, η Αριστερά βρέθηκε στην κόλαση».

Οι «ΠΑΣΟΚογενείς»

Αξίζει να σημειωθεί ότι κριτική δεν ασκήθηκε στην πολιτική του κόμματος μόνο από την Αριστερή Πλατφόρμα, αλλά και από στελέχη που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικά, τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ χτύπησε ο βουλευτής Αλέξης Μητρόπουλος, που διαπίστωσε ότι «το 27% του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να ξεθωριάζει». «Απαιτείται ολική επαναφορά», συνέχισε. Τις δηλώσεις Τσίπρα υπέρ της πολιτικής Ομπάμα στηλίτευσε, εμμέσως πλην σαφώς, η Σοφία Σακοράφα, που διαπίστωσε «αγιοποίηση του αμερικανικού καπιταλισμού», ενώ άσκησε κριτική και για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων του Μετρό, πριν, αλλά και αφότου επιστρατεύθηκαν από την κυβέρνηση. «Γιατί δεν βρέθηκαν χιλιάδες στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στο αμαξοστάσιο του Μετρό;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Οι «προεδρικοί»

Στην κριτική και τις αιτιάσεις της μειοψηφίας απάντησαν στελέχη του στενού επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι, μάλιστα, έχουν και θεσμική ιδιότητα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν έχουμε κάτσει κινηματικά», επισήμανε ο Συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, απαντώντας σε όσους υποστήριξαν ότι το κόμμα έχει απομακρυνθεί από τα κοινωνικά κινήματα. Μάλιστα, επικαλέστηκε την παρουσία στελεχών και βουλευτών του κόμματος και στο αμαξοστάσιο του Μετρό, αλλά και στις Σκουριές Χαλκιδικής. Απαντώντας στην επιμονή της Αριστερής Πλατφόρμας για κυβέρνηση Αριστεράς, ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι «το αν θα κυβερνήσει η Αριστερά, δε θα εξαρτηθεί ούτε από την Αλέκα Παπαρήγα, ούτε από το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ, αλλά από το λαό», ενώ κάλεσε όλους να μετασχηματίσουν σε «νέα αφετηρία για τον ΣΥΡΙΖΑ» την πανελλαδική απεργία της 20ης Φεβρουαρίου, που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.
Απαντώντας στις επικρίσεις για το ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης διερωτήθηκε: «αλίμονο αν βρεθούμε στην εξουσία, δε θα μιλάμε σε όλους αυτούς;», υπονοώντας τους δανειστές.
«Να κάνουμε πορεία προς το λαό», κάλεσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Βούτσης, προσθέτοντας ότι «αν κάτι λείπει από την πολιτική μας, είναι το ρίσκο». «Η σιγουρατζίδικη πολιτική είναι συντηρητική, με ρίσκα βρεθήκαμε εδώ που βρεθήκαμε», συνέχισε.

Βαρυσήμαντη παρέμβαση Δραγασάκη

Καθησυχαστικός ως προς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο οικονομικός «εγκέφαλος» της αξιωματικής αντιπολίτευσης και βασικός εισηγητής των προγραμματικών θέσεων, Γιάννης Δραγασάκης. Μάλιστα, σκωπτικά, σε μία αποστροφή του λόγου του, σημείωσε: «μεγάλα κόμματα, μεγάλα προβλήματα». «Ήταν κάπου γραμμένο ότι θα είχαμε συνεχώς ανοδική πορεία; Ήταν κάπου γραμμένο ότι ο αγώνας μας θα ήταν αγώνας ενός γύρου», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, ο οποίος λίγο νωρίτερα, είχε δεχθεί κριτική από στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας και είχε εμμέσως κατηγορηθεί πως, όταν μιλά για «βίαιη ωρίμανση» του ΣΥΡΙΖΑ, υπονοεί στροφή του κόμματος στο Κέντρο. «Αριστερό και ριζοσπαστικό σήμερα είναι να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο και δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς. Αν δεν πετύχουμε αυτό, πώς θα πετύχουμε τα υπόλοιπα;», διερωτήθηκε, απαντώντας στους επικριτές του ο Γιάννης Δραγασάκης.

 

 

Keywords
συριζα, αλέξης τσίπρας, τσιπρας, ψηφοφορία, ηπα, σόιμπλε, ΔΝΤ, νετ, πειραιας, λύση, λαφαζάνης, ΠΑΣΟΚ, μετρο, ΚΚΕ, νέα, απεργια, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, δραγασάκης, βουλη, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , ολγα λαφαζανη, σταση εργασιας, απεργια μετρο, απεργια υπα, απεργιες σημερα, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια μμε, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, απεργια ταξι, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, απεργια γσεε, απεργια αδεδυ, δραγασάκης, αλέξης τσίπρας, αλεκα παπαρηγα, κομματα, αποτελεσματα, μιλα, βερολινο, γερμανια, ηγεσια, ηπα, καθημερινη, νετ, προγραμμα, γεγονος, γινει, γινεται, δηλωσεις, εγινε, υπαρχει, ελλη, ελλη σταη, εβδομαδα, ιδιο, ομιλια, κυβερνηση, κειμενο, κομμα, λαφαζάνης, λειτουργια, λενιν, λειπει, λύση, σακοραφα, σαββατο, σόιμπλε, σοφια, σχηματα, ταξιδια, ταση, τριτη, ψηφοφορία, αγωνας, ανηκει, δημητρης, λαφαζανη, μητροπουλος
Τυχαία Θέματα