«Ολοκαύτωμα» το αντιρατσιστικό

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μην στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση νόμου των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, αλλά να προχωρήσει στην υποβολή δικής του πρότασης «η οποία θα εφαρμοσθεί μόλις γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση» είναι το μόνον καλό που έχει να καταγράψει η κυβέρνηση από τη διαχείριση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Η τακτική κίνηση της Κουμουνδούρου, που το προηγούμενο διάστημα κατήγγειλε την κυβέρνηση και ειδικά τη Ν.Δ., έδωσε τη δυνατότητα στα κόμματα της συμπολίτευσης να αντεπιτεθούν: Ν.Δ. και, κυρίως, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ υιοθέτησαν σκληρή γλώσσα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από εκεί και πέρα, ωστόσο, η εικόνα είναι εξόχως αρνητική. Η τρικομματική βγαίνει τραυματισμένη από τη διαχείριση του αντιρατσιστικού γεγονός που αναμένεται να αντανακλάται και στα υπόλοιπα και δεν είναι λίγα ζητήματα που έχει να διαχειρισθεί. Ταυτόχρονα, η πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αναμένεται να οδηγηθεί σε αδιέξοδο καθώς πέραν της άρνησης της Ν.Δ. και του ΚΚΕ να στηρίξουν την πρόταση νόμου, χθες προστέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξ. Έλληνες και οι ανεξάρτητοι βουλευτές της δεξιάς στο κοινοβούλιο.

Το κύριο πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι το Μαξίμου εμφανίζεται εγκλωβισμένο καθώς μετά την «ιδεολογική νίκη» στο εσωτερικό βρίσκεται στο στόχαστρο δριμείας κριτικής από το εξωτερικό. Ευρωκοινοβούλιο, Επιτροπή αλλά και οργανώσεις Εβραίων, όπως το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο, πιέζουν δημοσίως για αυστηροποίηση του πλαισίου. Παρά τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ Αβραμόπουλου και Νετανιάχου, η χθεσινή δημόσια αποδοκιμασία της ελληνικής κυβέρνησης από το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο, σε συνδυασμό με την ακύρωση της παρουσίας του Αντ. Σαμαρά στο Συνέδριο της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής στην Ουάσινγκτον (στη θέση του θα μιλήσει ο υπουργός Εξωτερικών) επιβαρύνουν το κλίμα.

Ως απάντηση, το Μαξίμου επιταχύνει τη διαδικασία διαμόρφωσης διατάξεων που θα ποινικοποιούν την άρνηση των εγκλημάτων των Ναζί, που δεν θα περιορίζονται αποκλειστικά στο «Ολοκαύτωμα» αλλά θα περιλαμβάνουν και τις θηριωδίες των γερμανικών στρατευμάτων στα Καλάβρυτα και το Δίστομο. Η σχετική ρύθμιση, την οποία ο κ. Σαμαράς είχε περιγράψει κατά την ομιλία του στη Συναγωγή της Θεσσαλονίκης τον περασμένο Μάρτιο, περιλαμβάνεται στις διατάξεις που η Ν.Δ. ήθελε να έλθουν ως συμπλήρωμα στο ισχύον νομικό πλαίσιο, απορρίπτοντας το από την αρχή νομοθέτημα του Αντ. Ρουπακιώτη. Με δεδομένη τη ρήξη μεταξύ Μαξίμου και Υπ. Δικαιοσύνης, το πιθανότερο είναι οι σχετικές διατάξεις να έλθουν ως πρόταση νόμου από τους κυβερνητικούς βουλευτές ή ακόμη και ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα