ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1 ΔΙΣ. ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ

Τουλάχιστον 70.000 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων. Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που δείχνουν πτώση των κρατήσεων έως 30%.

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Σε δυσεπίλυτο γρίφο εξελίσσεται η προοπτική του τουριστικού 2012 για την Ελλάδα, αφού η αβεβαιότητα του πολιτικού σκηνικού έχει τραυματίσει ανεπανόρθωτα την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, παγώνοντας τις κρατήσεις. Η πτώση στις αφίξεις και στις εισπράξεις θεωρείται δεδομένη, απλά

κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ακόμη αν αυτή ποσοστιαία θα αγγίξει μονοψήφιο ή διψήφιο νούμερο συγκριτικά με πέρυσι. Η συρρίκνωση των τουριστικών αφίξεων όπως υπογραμμίζουν παράγοντες της αγοράς είναι δεδομένη, αυτή τη στιγμή κατά μέσο όρο ανέρχεται στο 25% αλλά μεσοσταθμικά δεν αναμένεται στα τέλη του έτους να πέσει κάτω από 10%, αν φυσικά δεν γίνουν επεισόδια και απεργίες μέχρι τον Ιούνιο και προκύψει κυβέρνηση. Το σίγουρο είναι ότι οι απώλειες σε τουριστικές εισπράξεις θα υπερβούν τα 1,1 δισ. ευρώ και θα χαθούν περίπου 4,5 δις. ευρώ από την αγορά συνολικά -αν κάποιος αναλογιστεί ότι ο τουρισμός συνεισφέρει με ποσοστό 18% στο ΑΠΕ της χώρας- ενώ σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι χάνονται τουλάχιστον 70.000 θέσεις εργασίας σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.

Το θολό τοπίο για την οικονομική σταθερότητα της χώρας την χρονιά που ξεκίνησε με φήμες ακόμη και για επιστροφή της Ελλάδας στο τοπικό της νόμισμα, και το αρνητικό κλίμα εναντίον της Γερμανίας φαίνεται να επιβραδύνουν την επιθυμία των Γερμανών κυρίως να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα. διαμορφώνοντας μια έτι περαιτέρω ζοφερή εικόνα για τις κινήσεις των τουριστικών πρακτόρων της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης. Τα ποσοστά των κρατήσεων ποικίλουν τόσο ανά αγορά όσο και ανά προορισμό. Αυτή τη στιγμή η Γερμανία εμφανίζει πτώση ύψους 30% σε σχέση με το 2011, στο 10% ανέρχεται η μείωση στις κρατήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης όπως το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Αυστρία παρουσιάζουν μείωση στις κρατήσεις κατά 25%.

Η Σκανδιναβία επίσης εμφανίζει πτώση κατά 15%. Φυσικά η εικόνα ποικίλει ανά προορισμό της χώρας αφού δύσκολη φαίνεται ότι είναι φέτος η εικόνα προς τα Δωδεκάνησα, μετά τη μείωση σε ποσοστό 50% των πτήσεων της Ryanair, ενώ καλύτερα τηρουμένων των αναλογιών είναι τα μεγέθη των κρατήσεων προς την Κρήτη. Κοινός τόπος είναι ότι οι Tour Operators την τελευταία περίοδο έχουν προχωρήσει σε αφαίμαξη των ξενοδόχων λαμβάνοντας συνεχείς εκπτώσεις, γεγονός που σηματοδοτεί μια χρονιά σημαντικής υστέρησης της κατά κεφαλήν δαπάνης ανά τουρίστα.

Το σκηνικό τρόμου που προβάλλει πάνω από την Ελλάδα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αναδιανομή μέρους του ξενοδοχειακού προϊόντος της χώρας αφού χιλιάδες ξενοδόχοι πουλάνε όσο όσο τις μονάδες τους δεδομένου ότι αφενός τους πνίγουν οι οφειλές προς τις τράπεζες και αφετέρου εξ αιτίας της πώλησης του προϊόντος τους κάτω από το κόστος.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του

Keywords
Τυχαία Θέματα