ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: ΑΛΛΑΓΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

Εγκρίθηκε με άνετη πλειοψηφία από το πορτογαλικό κοινοβούλιο η μεταρρύθμιση του εργατικού κώδικα, όπως είχε ζητηθεί από τους πιστωτές της χώρας σε αντάλλαγμα για τη δανειακή σύμβαση του 2011.

Η νέα νομοθεσία, που ψηφίστηκε στα τέλη Μαρτίου σε πρώτη ανάγνωση, εγκρίθηκε χωρίς πρόβλημα, καθώς η κεντροδεξιά κυβέρνηση διαθέτει στην Εθνοσυνέλευση άνετη πλειοψηφία.

Οι Σοσιαλιστές της αξιωματικής αντιπολίτευσης,

οι οποίοι ήταν στην εξουσία όταν γίνονταν οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο της βοήθειας, απείχαν κατά πλειοψηφία.

«Ελπίζω ότι αυτές οι αλλαγές θα μπορέσουν να βοηθήσουν…να αποκτήσουν δυναμική οι επενδύσεις και η αγορά εργασίας» είπε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Κοέλιο και πρόσθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να εξασφαλίσουν στους εργαζόμενους «ένα ουσιαστικό δικαίωμα, το οποίο τους αρνούνται τώρα, το δικαίωμα στην εργασία».

Σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια των 78 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μεταρρυθμίσει την αγορά εργασίας χαλαρώνοντας τα ωράρια της εργασίας και τα κριτήρια για τις απολύσεις, καταργώντας τις αργίες και τις ημέρες εορτών (δύο θρησκευτικές αργίες και δυο εθνικές εορτές) από το 2013.

Στις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση από το μέρος των κοινωνικών εταίρων δεν συμμετείχε το συνδικάτο της CGTP που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα και σήμερα το μεσημέρι εκατοντάδες συνδικαλιστικά στελέχη είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα