Προς συμφωνία Αθήνα και Λευκωσία

Οι συζητήσεις που έγιναν το πρωί της Δευτέρας σε ανώτατο επίπεδο, είχαν ένα «πολύ θετικό» αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφόρηση, και πλέον η όλη υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των τεχνικών επιτροπών των δύο χωρών, που, σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή, «εξετάζουν το πώς και με τί ποσά» θα προχωρήσει η όλη προσπάθεια.

Λογικά, η όλη άσκηση θα βασίζεται σε διαχωρισμό των εν Ελλάδι εργασιών των κυπριακών τραπεζών από τις μητρικές τους (να γίνουν, περίπου, θυγατρικές), με παράλληλη συγχώνευση των τριών νέων «θυγατρικών» που θα

δημιουργηθούν. Στη συνέχεια, θα γίνει διάσωση των τριών, μέσα από το κονδύλια της Τρόικας που προορίζονται για στήριξη του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας.

Ωστόσο, πίσω από αυτή την «συγυρισμένη» επιλογή, δεν πρέπει να αποκλείονται και άλλες επιλογές, όπως την ρευστοποίηση κάποιας από τις νέες «θυγατρικές», ή ακόμα και την πώληση κάποιας χωρίς αυτή να συγχωνευτεί με τις υπόλοιπες.

Υπενθυμίζεται πως και στο παρελθόν είχαν γίνει πολλές τέτοιες προσπάθειες από κυπριακής πλευράς, ιδίως από την Κεντρική Τράπεζα, αλλά και από τον νυν Υπουργό Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή. Από πριν περίπου ένα χρόνο, είχαν εξασφαλιστεί η θετική άποψη της ελληνικής κυβέρνησης και των μελών της Κομισιόν (ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ), αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, η όλη προσπάθεια είχε σκοντάψει στην αντίθετη άποψη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η σημερινή προσπάθεια, πάντως, γίνεται πλέον σε ανώτατο επίπεδο και δεν αφορά μόνο την απομόνωση των προβληματικών ενεργητικών μίας μόνο τράπεζας, αλλά ολόκληρο το σύστημα. Έτσι, η νέα προσπάθεια μπορεί να θεωρηθεί πως έχει πολύ περισσότερες ελπίδες επιτυχίας, νοουμένου ότι θα επικρατήσει η λογική της εθνικής αλληλεγγύης.

Επιπλέον, σημειώνεται πως σύμφωνα με απόλυτα ενημερωμένες πηγές, η τοποθέτηση της Τρόικας για την συγκεκριμένη επιλογή είναι «κάτι περισσότερο από θετική, αποτελεί ουσιαστικά ιδέα που οι ίδιοι έθεσαν στο τραπέζι». Έτσι, εξασφαλίζεται ήδη η χρηματοδότηση μιας τέτοιας προσπάθειας, με την ελπίδα πως αυτή δεν θα σκοντάψει στις παλαιότερες, μάλλον υπερβολικές ενστάσεις.

Μια επιτυχής έκβαση της όλης προσπάθειας, θα σμικρύνει το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου κατά περίπου 125-130% του ΑΕΚ (περίπου 24 δισ. ευρώ), κάτι που θα έχει και το επιπλέον πλεονέκτημα πως μια από τις απαιτήσεις της Τρόικας θα ικανοποιηθεί.

Όσον αφορά στο καθαρό όφελος που θα έχει η Κύπρος από μια επιτυχή έκβαση της προσπάθειας, μέσα από την μείωση του μεγέθους του δανείου που θα χρειαστεί από την Τρόικα, αυτό δεν μπορεί στο παρόν στάδιο να εκτιμηθεί με ασφάλεια, αφού εξαρτάται από τις τελικές τιμές που θα συμφωνηθούν για την πώληση των στοιχείων των τραπεζών, τόσο των παθητικών (κυρίως καταθέσεις), όσο και των ενεργητικών (κυρίως χορηγήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων).

Από το nomisma.com.cy

Keywords
Τυχαία Θέματα