Έπιασαν ζωντανό τον δεύτερο βομβιστή της Βοστόνης

Η κοινή γνώμη ενημερώθηκε μέσω του twitter: «Τον πιάσαμε» έγραψε ο δήμαρχος της Βοστόνης, Τόνι Μπενίνο, λίγα λεπτά μετά τη σύλληψη του φερόμενου ως δράστη του μακελειού στο Μαραθώνιο της Βοστόνης με τις θανατηφόρες εκρήξεις.

Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες στο σημείο όπου βρέθηκε ο 19χρονος Τσαρνάεφ, ενώ υπάρχουν αναφορές από τοπικά ΜΜΕ ότι ανακρίνονται δύο άντρες και μία γυναίκα που

φέρονται να είχαν κάποια σχέση με τα αδέρφια από την Τσετσενία.

Το χρονικό της σύλληψης

Ο ραδιοφωνικός σταθμός WBZ Newsradio μετέδωσε ότι κάποιος κάτοικος του Γουότερταουν ενημέρωσε την αστυνομία ότι κάποιος κρύβεται σε βάρκα, στην πίσω αυλή σπιτιού. Μάλιστα κάτοικοι είπαν ότι είδαν αίμα έξω από τη βάρκα.

Αμέσως ξεκίνησε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν ακόμα και ελικόπτερα.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε θερμικές κάμερες και εντόπισε τον 19χρονο. Αμερικανοί δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι τον ήθελαν ζωντανό, προκειμένου να τους απαντήσει για τα κίνητρα της αιματηρής επίθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος ύποπτος από τα δύο αδέρφια, σκοτώθηκε χθες το πρωί, Παρασκευής 19 Απριλίου, μετά από συμπλοκή με αστυνομικούς στην πανεπιστημιούπολη ΜΙΤ, κατά την οποία σκοτώθηκε και ένας αστυνομικός.

Το CNN μετέδωσε ότι ο Τσετσένος ο Τζοκάρ Τσαρνάεφ έγινε Αμερικανός πολίτης τη σημαδιακή ημερομηνία της 11ης Σεπτεμβρίου του 2012.

Δηλώσεις Ομπάμα

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα λίγο μετά τη σύλληψη και του δεύτερου υπόπτου, εμφανίστηκε στον Λευκό Οίκο όπου έκανε δηλώσεις. «Προφανώς συνεχίζουν να υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ανάμεσα σε αυτά τα ερωτήματα: γιατί οι δύο νεαροί άνδρες, οι οποίοι μεγάλωσαν και σπούδασαν ως μέλη της κοινότητας και της χώρας μας, κατέφυγαν σε αυτού του είδους βίαιες πράξεις. Πως σχεδίασαν και έφεραν εις πέρας αυτές τις επιθέσεις και άραγε είχαν βοήθεια;» δήλωσε ο Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς φαινόταν ιδιαίτερα μελαγχολικός, είπε ότι οι Αμερικανοί χρωστούν πολλά στους κατοίκους της Βοστόνης και της Μασαχουσέτης, για την αντοχή που επέδειξαν κατά τη διάρκεια των δύο εκρήξεων, οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε 3 άτομα και προκάλεσαν τον τραυματισμό 176 ακόμα.

Τι έγινε χθες

Πυρά και εκρήξεις ακούστηκαν χθες στους δρόμους γύρω από το MIT κατά τη διάρκεια της καταδίωξης του ατόμου που σκότωσε έναν αστυνομικό του αμερικανικού πανεπιστημίου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Ο πρώτος ύποπτος τραυματίσθηκε κατά την καταδίωξη από τις αστυνομικές δυνάμεις και ο θάνατός του διαπιστώθηκε αργότερα στο νοσοκομείο. Παράλληλα δυνάμεις της ομοσπονδιακής, της τοπικής αστυνομίας και το FBI συνέχιζαν την επιχείρηση στα περίχωρα της Βοστόνης για τη σύλληψη του «υπόπτου Νο 2» για τις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της πόλης. Η αστυνομία της Βοστόνης ανακοίνωσε ότι έχει διακοπεί η λειτουργία των μέσων μεταφοράς σε ολόκληρη την περιοχή του Κόλπου της Μασαχουσέτης.

Δύο αδέλφια από Τσετσενία

Οι δύο δράστες ζούσαν εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει το Associated Press. Σύμφωνα με το CBS News οι δύο δράστες ήταν αδέρφια, κάτι που επιβεβαίωσε και το FBI. Το όνομα του ύποπτου βομβιστή που καταζητείται είναι Ντζόκχαρ Τσαρνάεφ ηλικίας 19 ετών, και είναι βαριά οπλισμένος. Ο δεύτερος βομβιστής που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών ήταν 26 ετών και το όνομά του ήταν Ταμερλάν Τσαρνάεφ.

«Τα παιδιά μου είναι αθώα»

Ένας άνδρας που δηλώνει ότι είναι ο πατέρας των αδελφών Τσαρνάγεφ, οι οποίοι είναι ύποπτοι για την επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστόνης, υποστηρίζει την αθωότητα των παιδιών του, εκτιμώντας ότι τα «παγίδεψαν».

«Κατά την άποψή μου, οι υπηρεσίες ασφαλείας παγίδεψαν τα παιδιά μου επειδή είναι πολύ πιστοί μουσουλμάνοι», δήλωσε ο Άνζορ Τσαρνάγεφ στο πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ, μιλώντας από την πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, Μαχατσκάλα.

«Γιατί σκοτώσανε τον Ταμερλάν; Θα έπρεπε να τον πιάσουν ζωντανό», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον 26χρονο γιο του που σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αμερικανική αστυνομία κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε.

«Ο μικρότερος κρύβεται τώρα. Τον περιμέναμε για τις διακοπές», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι ο Τζοχάρ σπουδάζει ιατρική στις ΗΠΑ.

«Τώρα δεν ξέρω τι θα γίνει», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα