Σβήνουν τα χρέη των μικρών

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου το σκέπτεται σοβαρά, όλες οι μικρές οφειλές να «φύγουν από την μέση». Σε κάθε περίπτωση όπως όλα δείχνουν στα «συρτάρια» θα μπουν οφειλές ύψους έως και 45 δισ. που θεωρούνται ανεπίδεκτες είσπραξης.

Χρέη 200 -300 ευρώ που λιμνάζουν και δεν εξοφλούνται στις εφορίες, προτίθεται να «σβήσει» το υπουργείο Οικονομικών, εάν και εφόσον αποδειχτεί ότι αδυνατούν να τα καταβάλλουν οι υπόχρεοι.

Η εξέλιξη αυτή υπολογίζεται πως αφορά σχεδόν 500.000 φορολογούμενους και η σχετική πρόβλεψη αναμένεται να

συμπεριληφθεί σε πολυνομοσχέδιο που θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή το υπουργείο.

Εκεί θα ενσωματωθούν διατάξεις για τον διαχωρισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εισπράξιμες και σε «ανεπίδεκτες προς είσπραξη» οφειλές, που θα μπουν στο «ράφι» και δεν θα αναζητήσει η εφορία προς είσπραξη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μεταξύ των οφειλών αυτών θα περιληφθούν και τα χρέη έως 200 ή 300 ευρώ ανά οφειλέτη.

Πάντως τα χρέη αυτά δεν «χαρίζονται», ακριβώς: Η διάταξη θα προβλέπει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους) οι οποίες χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης από την αρμόδια Υπηρεσία θα καταχωρούνται, σε ειδικά βιβλία της αρμόδιας Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών καθώς και στο μηχανογραφικό σύστημα με κατάλληλη ειδική κωδικοποίηση. Οι ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές θα μπαίνουν σε ειδικό αρχείο για 20 χρόνια και μετά θα παραγράφονται. Εάν στο διάστημα αυτό εντοπιστούν περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη η υπόθεση θα βγαίνει από το αρχείο. Για όλα αυτά τα χρόνια οι οφειλέτες των οποίων το χρέος έχει χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτο είσπραξης δεν θα λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα, οι λογαριασμοί τους θα είναι «μπλοκαρισμένοι», ενώ οποιαδήποτε προσπάθεια πώλησης περιουσιακού στοιχείου (που δεν είχε εντοπιστεί από τις αρχές ή πρόκειται για κληρονομιά) θα γίνεται κατάσχεση.

Ποια χρέη θεωρούνται «ανεπίδεκτα είσπραξης»:

Πέραν των μικροοφειλών, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να «βάλει στην άκρη» χρέη για τα οποία:

- έχει γίνει έναρξη της ποινικής διαδικασίας σε βάρος των υπευθύνων, στις περιπτώσεις που ασκείται ποινική δίωξη για συνολική βασική οφειλή άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ

- έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες αλλά δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ή απαιτήσεων αυτού έναντι τρίτων.

- έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων, αλλά δεν έχουν ικανοποιηθεί πλήρως οι απαιτήσεις του Δημοσίου.

- υφίσταται πτωχευτική και μεταπτωχευτική περιουσία, ή έχει εκποιηθεί η υπάρχουσα και έχει εισπραχθεί το προϊόν της εκποίησης αυτής, εφόσον πρόκειται για πτωχό.

- μπήκαν σε καθεστώς εκκαθάρισης, η διαδικασία ολοκληρώθηκε και δεν υπάρχουν πλέον περιουσιακά στοιχεία.

- έχουν ολοκληρωθεί, έναντι των συνυποχρέων, οι ανωτέρω ενέργειες..

- έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο για το σκοπό αυτόν ελεγκτή, ο οποίος πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι δεν υφίσταται καμία δυνατότητα μερικής ή ολικής ικανοποίησης των απαιτήσεων του Δημοσίου στην ημεδαπή.

Προκειμένου για εταιρείες που τελούν υπό κρατικό έλεγχο ή στις οποίες ασκείται κρατική εποπτεία και οι οποίες τελούν υπό εκκαθάριση ή πτώχευση, οι πάσης φύσεως απαιτήσεις του Δημοσίου, αμέσως μετά την αναγγελία τους στις ανωτέρω διαδικασίες εκκαθάρισης ή πτώχευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα