ΣΤΑ 10,88 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΕΚΤΟΞΕΥΘΗΚΕ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

Κατέρρευσαν τα έσοδα του προυπολογισμού στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, ενώ η συγκράτηση των δαπανών είναι συγκυριακή δεδομένου ότι το δημόσιο έχει «παγώσει» τις πληρωμές των χρεών του και εξυπηρετεί κατά κύριο λόγω δαπάνες για μισθούς και συντάξεις.


Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η συρρίκνωση του Προγράμματος δημοσίων επενδύσεων το οποίο θυσιάζεται για μία ακόμα αφορά στο βωμό του ελλείμματος, επιτείνοντας τη βαθιά ύφεση που διέρχεται η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν εχθές:

1. Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού παρουσίασαν

υστέρηση 666 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο για το διάστημα αυτό .

Οι ακαθάριστες εισπράξεις του Δημοσίου, δηλαδή τα συνολικά ποσά που εισέρρευσαν στα ταμεία του κράτους από εισπράξεις φόρων και άλλων εσόδων, όπως καταγράφηκαν πριν την αφαίρεση των επιστροφών φόρου, σημείωσαν υστέρηση της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος. έναντι της πρόβλεψης του Τακτικού Προϋπολογισμού. Μάλιστα στο πεντάμηνο του 2011 οι επιστροφές φόρων είχαν φθάσει τα 2,2 δισ. ευρώ ενώ στο πεντάμηνο του 2012 οι επιστροφές φόρων ήταν 1,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η απόκλιση στα έσοδα οφείλεται στην υστέρηση των εισπράξεων Φόρου Εισοδήματος (κατά 251 εκατ. ευρώ) κυρίως λόγω της παράτασης που δόθηκε στα νομικά πρόσωπα για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 (έως τις 8 Ιουνίου 2012) και που αναμένεται να εισπραχθούν τον Ιούνιο. Μειωμένες επίσης ήταν οι εισπράξεις από φόρους συναλλαγών (απόκλιση κατά 503 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου) λόγω του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης, ενώ υπήρχε υστέρηση και ορισμένων μη φορολογικών εσόδων ειδικού χαρακτήρα.

Τμήμα της ανωτέρω απόκλισης από τους στόχους πενταμήνου καλύφθηκε από τις εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων καθώς και τη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών έμμεσων φόρων μέσω της εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων.

2. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο πεντάμηνο  του  2012 ανήλθαν στα 30.543 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2.9 δισ.  ευρώ έναντι του στόχου. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τόσο στον  περιορισμό των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού που είναι μειωμένες κατά 1.5 δισ. ευρώ αλλά και στη μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1.4 δισ. ευρώ.  Σύμφωνα με τα στοιχεία  οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες λόγω κυρίως των πρωτογενών δαπανών (1.1δισ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (158 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για τόκους σε καθαρή βάση (137 εκατ. ευρώ χαμηλότερη από το στόχο) σε σχέση με τις προβλέψεις του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Οι ανωτέρω εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα το έλλειμμα του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού, να εκτοξευθεί στα 10,88 δισ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο του 2012, υπερκαλύπτοντας ήδη το 77% του προβλεφθέντος, για όλο το τρέχον έτος, ελλε

Keywords
Τυχαία Θέματα