ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ

Πυρετωδώς συνεχίζονται οι επαφές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της Τρόικας, οι οποίοι θέτουν ως όρο για να κλείσει το πακέτο τις απολύσεις στο δημόσιο και τις επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά, ενώ την ίδια ώρα συζητoύν τη διετή επιμήκυνση, όπως αποκάλυψε το Spiegel.


Η

Τρόικα πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση, η οποία ωστόσο ευελπιστεί να κλείσει το περιβόητο πακέτο μέτρο των 13,9 δισ. ευρώ έως την Τετάρτη, μια μέρα δηλαδή πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Αν και όπως έχει γίνει γνωστό, δεν θα συζητηθεί εκτενώς το ελληνικό ζήτημα, ωστόσο η κυβέρνηση αισιοδοξεί να αποσπάσει θετική δήλωση για την εκταμίευση της δόσης των 31.5 δισ. ευρώ.

Οι επαφές γίνονται υπό τη σκιά του δημοσιεύματος του Spiegel, το οποίο αποκαλύπτει ότι η Τρόικα ζήτησε στο Eurogroup διετής παράταση του δημοσιονομικού προγράμματος εξυγίανσης.

Στο δημοσιονομικό πρόγραμμα πρέπει να κλείσουν ανά έτος τα μέτρα των 13,9 δισ. ευρώ, καθώς και να βρεθεί η κοινή συνισταμένη στη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας σχετικά με το ύψος της ύφεσης το 2013 (η τρόικα προβλέπει ύφεση λίγο κάτω από το 5% και η κυβέρνηση 3,8%), από το οποίο συναρτάται τόσο το ύψος του χρηματοδοτικού κενού, όσο και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Σύμφωνα με την Τρόικα , η επιδείνωση της ύφεσης έχει καταστήσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 στο 4,5% του ΑΕΠ, με μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ, Εκτιμά ότι θα χρειαστούν συνολικά 18 δισ. ευρώ, γι’ αυτό και συζητά τη διετή επιμήκυνση.

Πάντως, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επισήμανε, λίγο μετά τη 1.30 σήμερα το πρωί, ότι «πρέπει έως την Τετάρτη να έχουμε κλείσει, για να υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής», προσθέτοντας ότι «δυνητικά είμαστε πιο κοντά στα δημοσιονομικά μέτρα, παρά στις προαπαιτούμενες δράσεις.

Στα προαπαιτούμενα αναμένεται ότι θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου του 2012, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα μεταβούν στο υπουργείο Οικονομικών, όπου θα συναντηθούν με τον υπουργό, Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό αναπληρωτή, Χρήστο Σταϊκούρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα