ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΟΛΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Ελεύθεροι επαγγελματίες, Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες επιχειρήσεις θα φορολογούνται αυτοτελώς,  με συντελεστή 30% και με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης. Εξετάζεται η σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 7.000 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους από  5.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Τις προθέσεις του για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τις αλλαγές που θα επέλθουν στους ελεύθερους επαγγελματίες τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους παρουσίασε χθες το οικονομικό επιτελείο στον πρωθυπουργό κ. Αν Σαμαρά

σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα το σχέδιο που σήμερα θα βρεθεί στο τραπέζι των τριών αρχηγών που απαρτίζουν τον κυβερνητικό σχηματισμό προβλέπει μεταξύ άλλων :

-Τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 30% και θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση. Σήμερα στους ελεύθερους επαγγελματίες που διατηρούν δελτίο παροχής υπηρεσιών παρακρατείται το 20% του ποσού που λαμβάνουν. Με το υπό εξέταση σύστημα θα παρακρατείται το 20% και το υπόλοιπο 10% θα καταβάλλεται με την εκκαθάριση της δήλωσης και ανάλογα με τις δαπάνες κάθε ελεύθερου επαγγελματία.

- Ομόρρυθμες και Ετερορρυθμες εταιρίες Στην περίπτωση που εφαρμοστεί ο ενιαίος συντελεστής, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες επιχειρήσεις θα φορολογούνται με συντελεστή 30% από 25% σήμερα και θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση.  Δηλαδή οι μέτοχοι δεν θα χρειάζεται να δηλώνουν στην ατομική τους δήλωση την επιχειρηματική αμοιβή.

-Σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 7.000 ευρώ από 5.000 ευρώ που είναι. Η αύξηση του αφορολογήτου ορίου θα συνδυαστεί με αλλαγές στα φορολογικά κλιμάκια και τους συντελεστές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρώτο κλιμάκιο μετά το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ θα φορολογείται με συντελεστή 15% από 10%  που ισχύει σήμερα. Τα κλιμάκια θα περιοριστούν σε 3 ή 4 από 8 που είναι σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα