ΞΕΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟ ΕΣΥ

Μία πρόσληψη σε 89 αποχωρήσεις έχει μετατραπεί ο κανόνας 1/10, αναφέρουν οι Νοσοκομειακοί Γιατροί, την ώρα που ο Υπουργός Υγείας μιλάει ακόμη και για ενίσχυση δομών με ανθρώπινο δυναμικό.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Η σκληρή πραγματικότητα των ελλείψεων ανθρώπινου δυναμικού στα δημόσια νοσοκομεία αποτυπώνεται και στα στοιχεία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου φαίνεται ξεκάθαρα η κατάργηση του κανόνα του 1/10 στις προσλήψεις στο Δημόσιο.

Αρχικά, επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου η υγεία

επρόκειτο να εξαιρεθεί από τους περιορισμούς στις προσλήψεις, για να καθοριστεί, λίγο αργότερα, ο κανόνας του 1/5, δηλαδή μια πρόσληψη σε 5 αποχωρήσεις και στη συνέχεια να πέσει στο 1/10.

Ωστόσο, στην πράξη αποδεικνύεται πως οι προσλήψεις ή μετατάξεις στα νοσοκομεία είναι «είδος προς εξαφάνιση», αφού ελάχιστοι τελικά καλούνται να καλύψουν τις κενές θέσεις. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο των Νοσοκομειακών Γιατρών, Δ. Βαρνάβα, σε κάθε πρόσληψη αντιστοιχούν 89 αποχωρήσεις ή συνταξιοδοτήσεις!

«Δυστυχώς ο κανόνας 1/10, δηλαδή 1 πρόσληψη ανά 10 συνταξιοδοτήσεις, στην υγεία έχει γίνει πλέον 1/89 οδεύοντας με ταχύτητα στο απόλυτο μηδέν», αναφέρει χαρακτηριστικά. Όπως δείχνουν και τα στοιχεία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (http://www.ydmed.gov.gr/?p=2876), τον Ιούλιο από τα νοσοκομεία αποχώρησαν 349 τακτικοί υπάλληλοι, ενώ ουδείς προσελήφθη ή μεταφέρθηκε από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Τον Ιούνιο μεταφέρθηκαν κάποια νοσοκομεία είδαν 8 ανθρώπους να περνούν τις πύλες τους, αφού στις 361 αποχωρήσεις είχαμε 7 προσλήψεις και μία μεταφορά από άλλο δημόσιο φορέα. Έτσι, συνολικά μιλάμε για 710 θέσεις που άδειασαν τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού και μόλις οκτώ που καλύφτηκαν, αναλογία που αντιστοιχεί σε 1/89.

Ωστόσο, λίγες ημέρες πριν ο Υπουργός Υγεία, Α. Λυκουρέντζος, σε συνάντηση με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) δεν δίστασε να διαβεβαιώσει πως, κανείς γιατρός δε θα χάσει τη θέση του μετά από τις ενοποιήσεις κλινικών και τμημάτων, αλλά αντίθετα πρόκειται να ενισχυθούν τα νοσοκομεία τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε νοσηλευτικές υποδομές.

Keywords
Τυχαία Θέματα