ΣΥΡΙΖΑ: Σχέδια για «ευρύ αντιμνημονιακό μέτωπο»

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Στρατηγική «δημοκρατικού μετώπου» με πολιτική διαχωριστική γραμμή το «Μνημόνιο-αντιμνημόνιο» εφαρμόζει ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου έχει εκτιμηθεί ως υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα η έλλειψη δυνητικών κυβερνητικών εταίρων, που προβάλλεται από τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ, με το ερώτημα «εσείς με ποιους θα κυβερνήσετε». Έτσι, στις τελευταίες παρεμβάσεις του, ο Αλέξης Τσίπρας

επιχειρεί άνοιγμα σε όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, ενώ ετοιμάζονται νέες επιχειρήσεις διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνέντευξη Σκουρλέτη

Εκτός του πολιτικού «φλερτ» του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα με μετριοπαθείς κεντροδεξιούς και με στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως η Λούκα Κατσέλη, τη νέα πολιτική συμμαχιών συμπύκνωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, με συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για «συστράτευση όλων των αντιμνημονιακών δυνάμεων με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ απάντησε θετικά και στο ενδεχόμενο συνεργασίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης άνοιξε παράθυρο και για συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ. «Η ΔΗΜΑΡ με τη συμμετοχή της στη συγκυβέρνηση, διέπραξε ένα ιστορικό πολιτικό σφάλμα. Ίσως να υπάρχει ακόμη χρόνος να επανορθώσει, με την άμεση αποχώρησή της από την κυβέρνηση. Κανένα, όμως, περιθώριο σύγκλισης δεν μπορεί να υπάρξει όσο η ΔΗΜΑΡ παραμένει στην κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ καταλόγισε στην ηγεσία του ΚΚΕ «τραγικό λάθος», σχολιάζοντας την άρνηση του Περισσού να συζητήσει με άλλες αριστερές, αντιμνημονιακές δυνάμεις.

Διαφωνίες για τις συμμαχίες

Η συζήτηση για τις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοίξει και ενόψει του ιδρυτικού Συνεδρίου του κόμματος, καθώς το συγκεκριμένο θέμα κρύβει πολλά εσωκομματικά «αγκάθια». Η εσωκομματική αντιπολίτευση της «Αριστερής Πλατφόρμας» (Λαφαζάνης, Νταβανέλος, Στρατούλης κ.α.) επ’ ουδενί συζητεί άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλες δυνάμεις εκτός Αριστεράς, ενώ επιφυλάξεις για συνεργασίες με στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ φέρεται να έχει και ο άτυπος επικεφαλής των «ΠΑΣΟΚογενών», Αλέξης Μητρόπουλος.

«Δεν θέλουμε μια κυβέρνηση που θα καταργήσει το μνημόνιο από την πόρτα, για να το επανεισάγει από το παράθυρο. Δεν φτάνει, επίσης, μια κυβέρνηση να είναι απλώς κατά του μνημονίου. Θα πρέπει αυτή η κυβέρνηση να υποστηρίζει, ταυτόχρονα, ένα συνεκτικό πρόγραμμα προοδευτικών μετασχηματισμών. Το αντιμνημόνιο πρέπει να έχει και ένα ισχυρό προοδευτικό πρόσημο. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει με τις αποφάσεις του μια κυβέρνηση της Αριστεράς και όχι μια κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς ή της Κεντροαριστεροδεξιάς», επισήμανε στην Real News ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος δεν έκρυψε και τη διαφωνία του με το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη Λούκα Κατσέλη. «Απ’ όσο ξέρω, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει καμία πρόταση να ενταχθεί στις γραμμές του η Λούκα Κατσέλη, αλλά νομίζω ότι ούτε και η ίδια ενδιαφέρεται για την ένταξή της στον ΣΥΡΙΖΑ», επισήμανε με νόημα ο επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα