Θησαυροί από την Πινακοθήκη Αβέρωφ

07:37 2/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Η Συλλογή Ε. Αβέρωφ «αποκαλύπτει με τον πιο άμεσο τρόπο το βλέμμα και την εμμονή του ιδρυτή της, την προσήλωσή του στις αισθητικές αξίες της υψηλής τέχνης και στην έκφραση της νοηματικής τους υπόστασης. Ο πολυπρόσωπος χαρακτήρας της, πέρα από την καθαρή ζωγραφική έκφραση του κάθε δημιουργού και την προσωπική του μυθολογία, αποκαλύπτει τη βαθιά του πίστη προς καθετί ελληνικό. Έτσι καταγράφεται με μοναδικό τρόπο το αληθινό και το ωραίο.

Η έκθεση συμπληρώνει με τον πιο εμφατικό τρόπο τη φυσιογνωμία της νεοελληνικής τέχνης τονίζοντας παράλληλα, μέσα από τις διαφορετικές αισθητικές της

διατυπώσεις, μια εμμονή προς την ιστορία του τόπου και την ομορφιά της ελληνικής φύσης.

Ο Αβέρωφ κατάφερε με άκρα ενάργεια να πλησιάσει, μέσα από τα έργα που συνέλεγε, τη δική του Ελλάδα. Έτσι όλα αυτά τα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, με το δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, σήμερα γίνονται ένα μέσο εθνικής μυσταγωγίας και αυτογνωσίας» επισημαίνει ο επιμελητής της έκθεσης, Τάκης Μαυρωτάς.

INFO: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & M. Θεοχαράκη, Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα, 210 3611206, www.thf.gr. Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-18:00. Είσοδος 3 – 6 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα