ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΑΝ ΕΚΛΕΓΕΙ Ο ΜΙΤ ΡΟΜΝΕΪ

Η νέα εμπλοκή που σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα δυσχεραίνει έτι περαιτέρω τη θέση της χώρας. Τελειώνει και ο Οκτώβριος και ακόμη δεν έχει ψηφιστεί το πακέτο των μέτρων, ενώ εγείρονται αμφιβολίες για το τι τελικά θα συμβεί.

Η χώρα βιώνει τη χειρότερη κρίση της μεταπολεμικής της ιστορίας και για οκτώ μήνες, αντί να την αντιμετωπίζει μέσα από δράσεις, έργα, πρωτοβουλίες και μέτρα, συζητά και συζητά και συζητά.

Και ενώ ζούμε με δανεικά, καθυστερούμε να λάβουμε, από το δάνειο που έχουμε συνάψει με ιδρώτα

και αίμα, τρεις δόσεις ύψους 44 δις ευρώ, με κίνδυνο ακόμη και να τις χάσουμε ή να τις λάβουμε με δυσμενέστερους όρους.  Αντί για εργοτάξιο έχουμε γίνει ένα απέραντο καφενείο.

Η συνεχιζόμενη καθυστέρηση έχει τρεις άμεσες και ορατές παρενέργειες. Πρώτον, η θετική εικόνα που είχε δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα στο εξωτερικό αμαυρώνεται. Άλλη είναι η εικόνα της χώρας στα τέλη Σεπτεμβρίου και άλλη θα είναι στις αρχές Νοεμβρίου.

Δεύτερον, δοκιμάζεται η συνοχή της τρικομματικής κυβερνητικής πλειοψηφίας και απειλείται η πολιτική σταθερότητα. Η ισχυρή δεδηλωμένη, των 179 ψήφων στο κοινοβούλιο, τίθεται ένα αμφιβόλω καθώς πλέον γίνονται υπολογισμοί εάν τελικά το πακέτο των μέτρων θα συγκεντρώσει και πόσες ψήφους πάνω από τις 150!

Τρίτον, λαμβάνει σάρκα και οστά ένας εφιάλτης που όλοι ξόρκιζαν: οι αμερικανικές εκλογές διεξάγονται σε οκτώ ημέρες και η συμφωνία με την τρόικα δεν έχει ακόμη κλείσει. Σχεδόν όλοι υποστήριζαν ότι θα ήταν πολύ κακό για τα συμφέροντα της Ελλάδας να μην έχει επέλθει συμφωνία και να μην έχει εκταμιευτεί η δόση των 31,5 δις ευρώ μέχρι στις 6 Νοεμβρίου.

Δεν ήταν μόνο οι αναλυτές, αλλά και τα πλέον αρμόδια κυβερνητικά χείλη που υποστήριζαν ότι θα ήταν καταστροφή να μην έχουμε κλείσει τις εκκρεμότητες μέχρι την προεδρική εκλογή στις ΗΠΑ, αφού μετά θα χαλάρωνε η πίεση των Αμερικανών στην Ευρώπη να μην υπάρξει αρνητική εξέλιξη στο “ελληνικό πρόβλημα”.

Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, πλέον είναι ισχυρή η πιθανότητα να εκλεγεί, αντί για τον Ομπάμα, ο Ρόμνέϊ. Εξέλιξη ιδιαίτερα αρνητική για την Ευρώπη, αλλά και για τη χώρα μας. Για τη χώρα μας, επειδή ο Ρόμνέϊ συνεχώς, σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, μας αναφέρει σαν παράδειγμα προς αποφυγήν. Και για την Ευρώπη, επειδή θα δοκιμαστούν οι σχέσεις Ε.Ε – ΗΠΑ.

Ο Ρόμνεϊ περισσότερο αντιμετωπίζει την Ευρώπη ως πρόβλημα και αντίπαλο παρά ως συνεργάτη και σύμμαχο που την βλέπει ο Ομπάμα. Σχηματικά και με δόση υπερβολής θα λέγαμε ότι ο Ρόμνεϊ βλέπει την Ευρώπη όπως βλέπει ο Καμμένος την Τουρκία, δηλαδή ως δυνάμει εχθρό (αν και ο Καμμένος τη βλέπει και φύσει), ενώ ο Ομπάμα όπως ο Γ. Παπανδρέου, δηλαδή ως δυνάμει σύμμαχο και συνεργάτη.

Επιπροσθέτως, σε περίπτωση εκλογής του Ρόμνεϊ θα αυξηθεί η ένταση στην περιοχή, αφού θα συνταυτιστεί με την επιθετική διάθεση του Ισραήλ έναντι του Ιράν, κάτι που επιθυμεί και το στρατιωτικο-βιομηχανικό κατεστημένο, του οποίου “εκλεκτός” είναι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος. Μια πι

Keywords
Τυχαία Θέματα