ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΑΣ ΕΚΟΨΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

Αντικαπνιστική κουλτούρα αναπτύσσουν σταδιακά οι Έλληνες, ελέω μνημονίου και οικονομικής δυσπραγίας και παρά τη δυσκολία στην εφαρμογή των μέτρων κατά του καπνίσματος. To κόστος του καπνίσματος βαρύνει το προϋπολογισμό κατά 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ετησίως. Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος η 31η Μαΐου.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Θετικά είναι τα μηνύματα στον αγώνα κατά του καπνίσματος και στη χώρα μας. Το ποσοστό των καπνιστών και η κατανάλωση τσιγάρων μειώνεται, ενώ μειώνεται και η μέση σωματιδιακή ρύπανση από το κάπνισμα στους χώρους εστίασης. Παράλληλα αυξάνεται η τάση για διακοπή του καπνίσματος.

Σημαντική είναι η μείωση των καπνιστών αλλά και του αριθμού των τσιγάρων που καταναλώνονται, καθώς και της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος.

Μάλιστα, από το 2006 έως το 2001 το κάπνισμα στους νέους ενήλικες άνδρες από 18 έως 30 ετών ελαττώθηκε από το 61,9% στο 46,4%, ενώ ανακόπηκε και η αύξηση στο γυναικείο πληθυσμό.

Σε ότι αφορά στη μέση ημερήσια κατανάλωση τσιγάρων το ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ παρατηρείται αύξηση στη χαμηλότερη κατανάλωση, έως 10 τσιγάρα την ημέρα, από το 22% στο 34%, και μικρή άνοδο σε όσους καπνίζουν 11 με 20 τσιγάρα καθημερινά (από 46% στο 50%), στο μισό πέφτει το ποσοστό όσων καπνίζουν πάνω από 20 τσιγάρα την ημέρα, από το 32% στο 16%.

«Μάστιγα εξίσου σημαντική με το AIDS», χαρακτήρισε το κάπνισμα ο Υπουργός Υγειας, Χρήστος Κίττας και πρότεινε την εφαρμογή προγραμμάτων επίσκεψης παιδιών σε ιατρικά εργαστήρια όπου θα βλέπουν τις επιπτώσεις του τσιγάρου τόσο στους πνεύμονες όσο και στον υπόλοιπο οργανισμό.

Την ίδια ώρα, πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) έδειξε πως όλο και περισσότεροι Έλληνες θέλουν να κόψουν το τσιγάρο. Έτσι, το 45% των καπνιστών δήλωσε αποφασισμένο να κόψει το κάπνισμα το επόμενο εξάμηνο. Επιπλέον, διπλασιάστηκε το ποσοστό των καπνιστών που επιχείρησαν να κόψουν το τσιγάρο τα τελευταία δύο χρόνια, με την πλειονότητα εξ αυτών (61%) να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 40 ετών.

Ο κυριότερος λόγος για τη διακοπή του καπνίσματος αναδεικνύεται η υγεία, με ποσοστό 66% και ακολουθεί ο οικονομικός παράγοντας με 20%, ποσοστό που έχει αυξητικές τάσεις.

Τουλάχιστον μια ανεπιτυχή προσπάθεια να κόψει το τσιγάρο έχει κάνει  το 60% των καπνιστών. Ο λόγος της αποτυχίας σχετίζεται κυρίως με την ισχυρή εξαρτησιογόνα φύση της νικοτίνης, ενώ συχνά και κάποιοι που ενώ έχουν κόψει το τσιγάρο υποτροπιάζουν. Βέβαια, το 57% των ερωτηθέντων εξέφρασε την πίστη ότι μπορεί να κόψει το κάπνισμα μόνο με τη δύναμη της θέλησης του.

Ωστόσο, τα ποσοστά επιτυχίας πολλαπλασιάζονται στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, αγγίζοντας το 65%. Λιγότεροι από τους μισούς γνώριζαν πως Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος βρίσκονται στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία και απαρτίζονται από ομάδα γιατρών ειδικών,

Keywords
Τυχαία Θέματα