ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΣΥΡΙΑΣ

Το Συμβούλιο του Βορείου Ατλαντικού, το ανώτατο όργανο του ΝΑΤΟ, συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες μετά το αίτημα της Τουρκίας με θέμα την κατάρριψη μαχητικού της αεροσκάφους από τη Συρία.

Στη συγκεκριμένη σύνοδο που ξεκίνησε στις 10:00 τοπική ώρα, συμμετέχουν οι πρεσβευτές των 28 κρατών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν θα δώσει συνέντευξη

Τύπου λίγο μετά το μεσημέρι. Η Τουρκία επικαλείται το άρθρο 4 του Χάρτη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο κάθε χώρα-μέλος μπορεί να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου, αν θεωρεί ότι απειλείται η εδαφική της ακεραιότητας ή η ασφάλειά της.

Είναι μόλις η δεύτερη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ από την ίδρυσή του το 1949 που μια χώρα επικαλείται το άρθρο 4. Το 2003 και πάλι η Τουρκία είχε κάνει το ίδιο διάβημα με θέμα τότε το Ιράκ. Ο Ράσμουσεν από την πλευρά του επισήμανε πως «μια ξένη στρατιωτική επέμβαση δεν είναι καλή επιλογή για τη Συρία».

Καμιά απόφαση δεν αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στη διάρκεια της οποίας ο Τούρκος εκπρόσωπος θα παρουσιάσει το επεισόδιο της περασμένης Παρασκευής. Το τουρκικό F-4 καταρρίφθηκε ενώ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση πάνω από τα διεθνή ύδατα, σύμφωνα με την Άγκυρα. Η Δαμασκός επιμένει πως παραβίασε τον συριακό εναέριο χώρο.

Το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti μετέδωσε χθες Δευτέρα, πως σύμφωνα με ειδικούς, το αεροσκάφος δοκίμαζε τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα για λογαριασμό του ΝΑΤΟ και η κατάρριψή του δείχνει την αποτελεσματικότητα των ρωσικών συστημάτων με τα οποία είναι εξοπλισμένη η Συρία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα