Το «παιχνίδι» των αγορών με την Ελλάδα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Με τους κερδοσκόπους να έχουν βγάλει αρκετά δισ. πάνω στις ελληνικές πλάτες (ακόμη και στην πρόσφατη διαδικασία επαναγοράς ομολόγων οπότε και κάποιοι «γνώστες» είχαν φροντίσει να τοποθετηθούν στα ομόλογα σε εξευτελιστικές τιμές το καλοκαίρι) η διεθνής αγορά μοιάζει να αναζητά κατεύθυνση για το επόμενο μεγάλο «στοίχημα»: Η Ελλάδα βεβαίως παραμένει στο επίκεντρο καθώς ήδη έχει δώσει λεφτά στα κερδοσκοπικά funds και αναμένεται να

δώσει και άλλα. Άλλοι βέβαια βιάζονται να αναζητήσουν το επόμενο «αγκάθι», με την προτροπή της Renaissance Capital προς τους επενδυτές να είναι ενδεικτική αφού τους ζητά «να ξεχάσουν την ελληνική κρίση και το ζήτημα του δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ, καθώς το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν θα παραμείνει η Ισπανία στην ευρωζώνη».

Ο αναλυτής Charles Robertson, εξηγεί ότι όσον αφορά την Ελλάδα, σώζεται κάθε φορά έστω και τελευταία στιγμή, στις ΗΠΑ τελικώς θα υπάρξει συμφωνία για το fiscal cliff, ενώ στην Ισπανία η κατάσταση είναι αβέβαιη και κανείς δε γνωρίζει πως θα εξελιχθεί. Αν επαληθευτεί το σενάριο εξόδου της Ισπανίας από την ευρωζώνη, η αντίδραση των αγορών θα είναι τύπου «Lehman Brothers».

Όπως εξηγεί, το ζήτημα δεν είναι καινούριο, με τον αναλυτή της Renaissance Capital, να τοποθετεί στο 50% την πιθανότητα εφαρμογής των σκληρών μεταρρυθμίσεων, δηλαδή μια εσωτερική υποτίμηση, ώστε να καταστεί ανταγωνιστική η οικονομία.

Όσον αφορά στην Ελλάδα σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Credit Suisse, «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει εξαγοράσει αρκετό χρόνο, 18-24 μήνες, για την ευρωζώνη και η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα ώστε να αποδιώξει τον κίνδυνο του Grexit από πάνω της», στην οποία και αναφέρει ότι οι πιθανότητες εξόδου της χώρας μας από το ευρώ είναι μόλις 10% για το 2013.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεσή της Credit Suisse με τίτλο «2013 Macro and Market Outlook» οι ανησυχίες για το αρνητικό σενάριο στην Ευρωζώνη ολοένα και μειώνονται δεδομένης της σημαντικής προόδου που έχουν σημειώσει οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Οι πιθανότητες ενός Grexit έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ μόλις στο 5% είναι και οι πιθανότητες για μια πλήρη διάσπαση της Ευρωζώνης. “Η δράση της ΕΚΤ εξαγόρασε 18-24 μήνες ακόμη για χάρη της Ευρωζώνης”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αν και οι οι Ευρωπαίοι έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν. Έχουν διανύσει μόνο τα 2/3 της απόστασης μέχρι την έξοδο από την κρίση, ενώ απομένει ακόμη ένα 40% μέτρων που πρέπει να δρομολογηθούν.

Τα μέτρα που απομένουν όπως αναφέρεται στην έκθεση είναι:

- Τόνωση της ανάπτυξης
- Αποκατάσταση της φερεγγυότητας των αδύναμων ευρωπαϊκών κρατών
- Αποσαφήνιση των όρων, του ρόλου και της λειτουργίας της τραπεζικής ένωσης.

Επιχειρώντας να σκιαγραφήσει την επόμενη μέρα της Ευρωζώνης κατά το 2013 η Credit Suisse αναφέρει:
- Η ευρωπαϊκή οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση
- Η επόμενη μεγάλη κρίση θα ξεσπάσει πιθανότατα τη στιγμή που η ΕΚΤ θα βρεθεί στη θέση εκείνη που θα κατέχει τόσο πολύ ισπανικό χρέος που αναμφίβολα θα τεθεί θέμα ηθικού κινδύνου (moral hazard).
- Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι οι ιταλικές εκλογές.

Μετά την Ελλάδα λοιπόν, το βλέμμα των αγορών μοιάζει να στρέφεται σε Ισπανία και Ιταλικές εκλογές: Η Αθήνα θα κληθεί να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης που όμως θα εξαρτηθεί αρκετά πια από τους εξωγενείς παράγοντες και κυρίως από το πόσο «κόντρα» είναι διατεθειμένες οι αγορές να παίξουν την Ευρώπη. Η Ελλάδα πάντως δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος της χρονιάς που έρχεται να «κερδίσει» έτσι και αλλιώς ένα νέο «κούρεμα» τους χρέους της, είτε με την αφαίρεση των ποσών της ανακεφαλαιοποίησης, είτε με «ξύρισμα» και των οφειλών προς τον επίσημο τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα