Το «τρίτο μάτι» της εφορίας

10:01 9/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας το «Έθνος της Κυριακής», προβλέπεται τριπλό μπλόκο στη ροή «μαύρου χρήματος» μέσω των τραπεζικών λογαριασμών με ηλεκτρονικό φακέλωμα των καταθέσεων, των δανείων και των πιστωτικών καρτών και την εξπρές διαβίβαση των στοιχείων υπόπτων για φοροδιαφυγή στις ελεγκτικές αρχές.

Η νέα αυτή ρύθμιση που θα κατατεθεί αύριο, Δευτέρα 10 Ιουνίου, στη Βουλή, θα

επιτρέπει στις εφορίες να είναι συνδεδεμένες online με όλες τις τράπεζες και θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να έχουν στις οθόνες τους τις κινήσεις των καταθετικών λογαριασμών του φορολογουμένων.

Με το συγκεκριμένο επιχειρησιακό πλάνο οι ελεγκτικές ραχές θα έχουν στα χέρια τους φορολογικές πληροφορίες για τ ο προφίλ των φορολογουμένων και αυτό θα τις βοηθήσει να καταπολεμήσουν το μαύρο χρήμα, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δεδομένου ότι:

- Θα καταγράφονται και μάλιστα με ακριβή ημερομηνία, το ύψος και οι μεταβολές στους λογαριασμούς καταθέσεων σε αντιπαραβολή με το φορολογικό προφίλ

- Θα υπάρχουν στοιχεία για τον χρόνο λήψης και το ύψος των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων και για τις τοκοχρεολυτικές δόσεις για την εξόφληση τους. Επίσης, θα ελέγχονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία που προσκόμισε στην τράπεζα ο φορολογούμενος για τη λήψη του δανείου και η εμπορική αξία του ακινήτου.

- Η Εφορία θα αποκτήσει πρόσβαση στις εντολές για πιστώσεις χρηματικών ποσών, καθώς και σε πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και θα αντιπαραβάλει τα στοιχεία με το δηλωθέν εισόδημα και την περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου . Έτσι θα μπορεί να εντοπίζει περιπτώσεις απόκρυψης εισοδήματος μέσω πλασματικών τεκμηρίων διαβίωσης.

Επιπρόσθετα μέσω αυτής της ηλεκτρονικής «παρακολούθησης» αν προκύπτει διαφορά των τραπεζικών καταθέσεων με τις φορολογικές δηλώσεις, η εφορία θα περιμένει στη… γωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα