Τραβάει το σκοινί ο Βενιζέλος…

09:13 9/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Οι οδηγίες του για τη συζήτηση για τα οικονομικά του κόμματος, η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην «Προοδευτική Συμμαχία» του SPD και η πρότασή του για κοινή κάθοδο με τη ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές, δίνουν το στίγμα.

Τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ θα συζητηθούν σήμερα, στη συνεδρίαση

του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος στη μία το μεσημέρι. Εκεί, ο διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σαλαγιάννης, θα παρουσιάσει στα μέλη του οργάνου τα οικονομικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του με βάση τους ισολογισμούς του κόμματος τα τελευταία δέκα χρόνια και την έκθεση που ο ίδιος έχει συντάξει στη βάση αυτών, όχι όμως και το πόρισμα των έξι ελεγκτικών εταιριών που πραγματοποίησαν έρευνα στα Ταμεία του κόμματος, καθώς αυτό αναμένεται να κατατεθεί επισήμως στα τέλη του μήνα, άμα τη επιστροφή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Αθήνα (από τις ΗΠΑ και τη Λειψία) οπότε και θα πάρει επίσης τον δρόμο του για το Πολιτικό Συμβούλιο και την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Μέχρι τότε, πάντως, καταλαβαίνοντας το κόστος των διαρροών για το κόμμα, η Ιπποκράτους κηρύσσει …σιωπητήριο επί του θέματος. Σύμφωνα με οδηγίες του Ευάγγελου Βενιζέλου χθες, σε σύσκεψη με στενούς συνεργάτες του, τα στελέχη του κόμματος, καλούνται να μην επανέρχονται στο θέμα, προκαλώντας νέες εντάσεις, έως ότου κατατεθεί το επίμαχο πόρισμα και δοθούν τα επίσημα στοιχεία.

Ήδη, από σήμερα, πέραν της ενημέρωσης του Νίκου Σαλαγιάννη, έμφαση στο Πολιτικό Συμβούλιο θα δοθεί στον προγραμματισμό του κόμματος επί σειράς ανοιχτών θεμάτων της χώρας. Μεταξύ αυτών η ανεργία, τα αυθαίρετα, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, το νομοσχέδιο για τη ρατσιστική βία (για το οποίο, σε επικοινωνία του με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, ο Γιάννης Μανιάτης έλαβε χθες τη διαβεβαίωση ότι η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ αποτελεί τον κορμό του υπό ετοιμασία νομοθετήματος), ο ενιαίος φόρος κ.ο.κ., ενώ η εισήγηση του Ευάγγελου Βενιζέλου θα κινηθεί πάνω κάτω στη βάση του χθεσινού του άρθρου.

Με αυτό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε νέο «άνοιγμα» προς τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, καλώντας την ουσιαστικά σε κοινό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές του 2014, στη βάση παλιότερης πρότασής του για την μεγάλη Κεντροαριστερά στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, στελέχη της Ιπποκράτους διαβλέπουν και μία μετριοπαθή έστω αλλαγή στάσης απέναντι στο κομμάτι εκείνο της Κουμουνδούρου, που επιλέγει σταθερά και φανερά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την παραμονή της στη ζώνη του ευρώ.

Ως κίνηση πάντως με την οποία ο Ευάγγελος Βενιζέλος …τραβάει το σκοινί στις ήδη τεταμένες σχέσεις του με τον προκάτοχό του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ερμηνεύεται η επιλογή του να συμμετάσχει το ΠΑΣΟΚ στην «Προοδευτική Συμμαχία» που συγκροτεί το γερμανικό SPD, κόντρα στην Σοσιαλιστική Διεθνή, της οποίας ηγείται για δεύτερη συνεχή θητεία ο κ.Παπανδρέου. Ήδη, με άτυπη ενημέρωσή της χθες η Ιπποκράτους, παραδεχόταν ότι το ΠΑΣΟΚ μετέχει μεν στην Σοσιαλιστική Διεθνή (προς το παρόν άλλωστε δεν αποχωρεί ούτε το SPD, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη στάση του ΠΑΣΟΚ αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο από το γερμανικό όμορο κόμμα), αλλά μετέχει και ως ιδρυτικό μέλος στην “Progressive Alliance”, η συγκρότηση της οποίας ανακοινώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2012 στη Ρώμη. Θύμιζε μάλιστα την συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου ως ομιλητή τότε στη σχετική δημόσια εκδήλωση, ενώ ξεκαθάριζε ότι «η στάση των κομμάτων που είναι μέλη ή παρατηρητές της ΣΔ δεν προσδιορίζεται απέναντι στη ΣΔ με κριτήριο την συγκρότηση της PA ή την συμμετοχή σε αυτήν». Σημειώνεται δε, ότι στην επίσημη πρώτη της «Προοδευτικής Συμμαχίας» στα τέλη του μήνα στη Λειψία, ο κ.Βενιζέλος θα είναι παρών…

Keywords
Τυχαία Θέματα