ΒΕΝΙΑΜΗΣ: «ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»

14:26 8/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Θα συνεργαστούμε με την επόμενη κυβέρνηση. Την κατηγορηματική αυτή απάντηση έδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρος Βενιάμης απαντώντας πριν από λίγο σε ερώτηση δημοσιογράφου. 

Η ερώτηση ήταν «τί θα γίνει στην περίπτωση που αναδειχθεί πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ» και ο κ. Βενιάμης  πρόσθεσε με νόημα ότι «η ναυτιλία δραστηριοποιείται εκτός Ελλάδος και δεν επηρεάζεται από τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας». Ωστόσο επεσήμανε ότι δεν νομίζει να υπάρχει κυβέρνηση στην Ελλάδα να μην ενισχύσει το ρόλο της ελληνικής

ναυτιλίας. Επίσης ανακοίνωσε ότι ο εφοπλισμός συγκεντρώνει χρήματα να τα δώσει μέσω προγραμμάτων σε φτωχές οικογένειες. Μάλιστα οι πρώτοι που συνεισέφεραν ήταν από ένα εκατομμύριο ευρώ οι εφοπλιστές Γιώργος Σ. Λιβανός και ο Νικόλας Λαιμός.

Επίσης κατά τη σημερινή  συνέντευξή του  στο χώρο της διεθνούς Εκθέσεως των  «Ποσειδωνίων», ο  Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρος Βενιάμης,  ανέφερε μεταξύ των άλλων και τα ακόλουθα:

-Η Ναυτιλία των Ελλήνων  αντέχει και προοδεύει. Παρά τη δεινή κρίση που ταλαιπωρεί ολόκληρο τον Πλανήτη  και ιδιαίτερα την Ελλάδα, παραμένει στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, συνδεδεμένη πάντα  με την εθνική της βάση και με ένα στόλο από 3.325 πλοία συνολικής χωρητικότητας 227 εκατ. dwt και μέσης ηλικίας 10,5 έτη.

«Ξέρετε, τόνισε ο κ. Βενιάμης, τι έλεγαν  οι παλαιοί συμπατριώτες μου Χιώτες καραβοκύρηδες; Ότι η θάλασσα αρρωσταίνει αλλά δεν πεθαίνει. Αυτό πιστεύουμε και εμείς  που προσπαθούμε να  συνεχίσουμε το έργο τους. Βέβαια οι καιροί έχουν αλλάξει. Άλλες οι συνθήκες στη θάλασσα τότε  και άλλες σήμερα. Πολλές φορές καλύτερες, αλλά και πολλές  φορές δύσκολες  και περίπλοκες που απαιτούν  πίστη, τόλμη και σκληρή προσπάθεια. Η παγκοσμιοποίηση  και οι συναφείς επιπτώσεις της, η καλπάζουσα ναυτική τεχνολογία, οι υπερβολές, όχι πάντοτε ανιδιοτελείς, με κεντρικά και περιφερειακά μέτρα  που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των πλοίων, η χρηματοπιστωτική στενότητα, οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην ναυλαγορά, αλλά και η μάστιγα της πειρατείας , αποτελούν  κρίσιμες προκλήσεις  για την ναυτιλία του 21ου αιώνα.»

-Ειδικότερα για το πρόβλημα της πειρατείας, ο Πρόεδρος της ΕΕΕ τόνισε  ότι καθημερινά προσλαμβάνει  απειλητικές διαστάσεις. Και αυτό, γιατί απουσιάζει η ισχυρή πολιτική βούληση της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να  την αντιμετωπίσει με  πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Πρόσφατα η ελληνική Πολιτεία  μετά από αίτημα του εφοπλισμού, υιοθέτησε την αναγκαία νομοθεσία που  επιτρέπει την χρησιμοποίηση  προσοντούχων ιδιωτών  ενόπλων φρουρών  επί των πλοίων με ελληνική σημαία, σύμφωνα με τα πρότυπα  των οδηγιών του ΙΜΟ και  της νομοθεσίας άλλων κρατών. Όμως η χρησιμοποίηση  ενόπλων φρουρών πρέπει να τονισθεί, δεν είναι πανάκεια. Δεν αποτελεί λύση του προβλήματος, αλλά  μόνο συμπληρωματικό μέτρο  για την προστασία  ναυτικών,  πλοίων και  φορτίων.

-Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τον εφοπλισμό  είναι αυτό της σωρείας  των τεχνικών μέτρων  που επιβάλλονται στη ναυτ

Keywords
Τυχαία Θέματα