ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 2012

11:10 8/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Εχθές πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2012, σε μια λιτή τελετή, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, τιμώντας τους Έλληνες του χώρου, οι οποίοι με low budget εγχώριες παραγωγές γνωρίζουν διακρίσεις εκτός συνόρων.

Εκτός από τον «Άδικο κόσμο», του Φίλιππου Τσίτου, (καλύτερης ταινίας, Α’ και Β’ ανδρικού ρόλου), τα μεγάλα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου κέρδισαν ο Γιώργος Γκικαπέππας για το σενάριο της ταινίας «Η Πόλη των Παιδιών»

(φωτο) και ο Ηλίας Δημητρίου το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη με το «Fish ‘n’ chips». Το βραβείο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, πήρε η «Πρώτη Υλη», παραγωγής Κώστα Λαμπρόπουλου- Χρήστου Β. Κωνσταντακόπουλου και το βραβείο μικρού μήκους, απέσπασε «Ο μπαμπάς μου, ο Λένιν κι ο Φρέντυ», της Ρηνιώς Δραγασάκη.

«Υποθέτω ότι όλοι γνωρίζετε πως η ταινία έγινε χωρίς καμία επιχορήγηση», υπενθύμισε ο Φίλιππος Τσίτος, ευχαριστώντας τους συνεργάτες του («παιδιά χωρίς εσάς δεν θα έκανα τίποτε»). Τα λόγια του βραβευμένου (και) στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν σκηνοθέτη, δεν ήταν η μόνη αναφορά κατά τη διάρκεια της τελετής σε αυτά που τραβάει η εγχώρια κινηματογραφία.

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος, παραλαμβάνοντας το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στον «Άδικο κόσμο» είπε ότι «από την ίδρυση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, τα μέλη της, με υπερβολική αισιοδοξία στηρίξαμε τις ελπίδες μας σε ανθρώπους που αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και προσωπικά αδιάφοροι και ανίκανοι».

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Κατερίνα Ευαγγελάκου, αφού καλωσόρισε τους επισκέπτες είπε μεταξύ άλλων: «Αποτελούμε», «Μέσα στην πιο μαύρη χρονιά, το 2011, κάναμε περισσότερες ταινίες απ΄ο,τι το 2010 ενώ αυτή τη στιγμή γυρίζουμε περί τις 10 ταινίες, με ελάχιστα ή και καθόλου χρήματα. Ο ελληνικός κινηματογράφος χτυπήθηκε, τραυματίστηκε και είναι άξιο απορίας πώς διαθέτει τεράστια δύναμη. Κάθε χρόνο ο φορολογούμενος πολίτης πληρώνει το Κέντρο Κινηματογράφου, την ΕΡΤ για να γυρίζονται ταινίες. Κι εμείς, διεκδικούμε την ύπαρξή μας στον δημόσιο χώρο».

Τη βραδιά παρουσίασαν ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, η Μαρία Ναυπλιώτη και Φαίη Ξυλά. Φέτος το τιμητικό βραβείο της Ακαδημίας, απονεμήθηκε στον κινηματογράφο «Αττικόν», θύμα της βίας πριν λίγους μήνες. Το βραβείο παρέλαβε η Λίλα Τσακαλάκη, εκ μέρους των ιδιοκτητών αλλά και όλων των φίλων της 7ης τέχνης. Τα βραβεία έδωσαν στους νικητές οι Παντελής Βούλγαρης, Νίκος Καβουκίδης, Ζυράννα Ζατέλη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Λίνα Νικολακοπουλου, Νίκος Πορτοκάλογλου, ο εκδότης της εφημερίδας «Απογευματινή» της Κωνσταντινούπολης, Μιχάλης Βασιλειάδης, αλλά και ο 73χρονος μαραθωνοδρόμος με πανελλήνια ρεκόρ, Λευτέρης Μαυρόπουλος.

Οι υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2012 ήταν συνολικά 21 ταινίες μυθοπλασίας, 11 ντοκιμαντέρ και 23 ταινίες μικρού μήκους. Η ψηφοφορία της Ακαδημίας ανέδειξε ανά κατηγορία, τους παρακάτω νικητές:

- Βραβείο ειδικών εφέ και κινηματογραφικής Κα

Keywords
Τυχαία Θέματα