Κωνσταντίνος Φρουζής: Δεν μασάει τα λόγια του

Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

Μεθοδικός, με στρατηγική σκέψη, που πιστεύει ότι τα αποτελέσματα έρχονται από την ομαδική δουλειά και το καλό συνεργατικό κλίμα. Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Φρουζή, αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή της Novartis Hellas και πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ο οποίος ανακηρύχθηκε από την ΕΕΔΕ Manager of the Year 2012.
«Σπίτι» του συνηθίζει να

αποκαλεί τη Νοvartis όπου εργάζεται, επειδή ακριβώς του έχει αναγνωρίσει τις διοικητικές του ικανότητες και του έχει δώσει «λευκή εντολή» να λέει τα πράγματα όπως είναι… Εξω από τα δόντια. Οπως έχει αποδείξει στην πράξη, τη «λευκή εντολή» ακολουθεί πιστά και δεν χαρίζεται σε κανέναν. Δεν κάνει πίσω ούτε εάν έχει απέναντί του τον πρωθυπουργό.
Ετσι ακριβώς λέγεται ότι έπραξε και στην περίπτωση της καγκελαρίου Μέρκελ, όταν τη συνάντησε πριν από λίγο καιρό μαζί με άλλους επιχειρηματίες κατά την επίσκεψή της στη χώρα μας. Και για όσους δεν πιστεύουν το πόσο πολύ πιστεύει στην ελευθερία του λόγου, ας θυμηθούν πόσο λάβρος ήταν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, Κωνσταντίνος Φρουζής, σχετικά με την επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να μην παραβρεθεί στο συνέδριο «Generics conference 2013», που είναι αφιερωμένο στα γενόσημα φάρμακα.
Χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη στάση τους και την απουσία τους από ένα συνέδριο που στοχεύει στην ανάπτυξη. Ο επικεφαλής των φαρμακευτικών επιχειρήσεων δεν δίστασε να αναφέρει τα εξής: «Μάλλον οι κυβερνητικοί παράγοντες προσμένουν ανάπτυξη μόνο από τον τουρισμό. Αρχισαν να ασχολούνται με τα γενόσημα, επειδή τους το είπε η τρόικα».

Στη βράβευση
Ακόμη και όταν παραλάμβανε το βραβείο του Μanager of the Year άδραξε την ευκαιρία να στείλει το μήνυμά του σε όλους, αλλά προπάντων σε αυτούς που έχουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους. Είπε χαρακτηριστικά: «Επειδή ζούμε σε μία χώρα χωρίς ευδιάκριτο όραμα (χωρίς stratplan, όπως θα λέγαμε στις επιχειρήσεις), χρειάζεται όσο ποτέ να δουλέψουμε ενωμένοι με πίστη ώστε να αντιστρέψουμε την υφεσιακή πορεία σε σταθερότητα και μετά σε ανάπτυξη. Ολοι εμείς που κατέχουμε θέσεις ευθύνης και αποφάσεων έχουμε τεράστια ευθύνη για την Ελλάδα που θα διαμορφώσουμε και που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας, μια χώρα όπου η κοινωνική αλληλεγγύη θα είναι πρωταρχικής σημασίας».
Αν ο ειλικρινής λόγος είναι ένα βασικό γνώρισμα του Κ. Φρουζή, σίγουρα το δεύτερο βασικότερο είναι η ταχύτητά του. Με μια βαλίτσα μονίμως στα χέρια, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, καθώς η Νοvartis αναπτύσσεται σε 140 χώρες και πρέπει ανά στιγμή να ενημερώνεται για τις εξελίξεις των εργαστηριακών ερευνών που πραγματοποιούνται σε νέα σκευάσματα. Σημειώνεται ότι το 2011 επενδύθηκαν περίπου 9,6 δισ. δολάρια σε δραστηριότητες Ερευνας και Ανάπτυξης.
Πάντα, όμως, «ξεκλέβει» χρόνο και για τους δικούς του ανθρώπους, για την οικογένειά του. Ο Κ. Φρουζής είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά, τον Μιχαήλ που σήμερα είναι 20 ετών και φοιτά στο 3ο έτος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων – Μηχανικών και τον Δημήτρη, 17 ετών, που είναι απόφοιτος Λυκείου.

Μια ζωή στο επιχειρείν

Μπορεί ο Κωνσταντίνος Φρουζής να έγινε ευρέως γνωστός από τη διοικητική του θέση στη Νοvartis, όμως, η επαγγελματική του σταδιοδρομία είναι μακρά και πολυποίκιλη.
Από το 1985 κατείχε σημαντικές διοικητικές θέσεις σε τέσσερις επιχειρηματικούς τομείς, όπως οι τηλεπικοινωνίες, το λιανικό εμπόριο, τα καταναλωτικά προϊόντα και τα πετρέλαια. Συγκεκριμένα, έχει διατελέσει αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εμπορικών Θεμάτων στον ΟΤΕ (τέσσερα χρόνια), εμπορικός διευθυντής της Panafon/ Vodafon Α.Ε. και της Business Exchanges (τέσσερα χρόνια), διευθυντής Εμπορικής Πολιτικής, Aνάπτυξης και Τεχνικών Υπηρεσιών στον όμιλο Promodes/ Carrefour (πέντε χρόνια), γενικός εμπορικός διευθυντής στη L’ Oreal (οκτώ χρόνια) σε Ελλάδα και Γαλλία και οικονομικός μηχανικός στην ELF/ TOTAL (έναν χρόνο) στη Γαλλία. Είναι χημικός μηχανικός και χημικός, καθώς και κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στη Μηχανική και το Management.
Στην Ελλάδα, η Novartis (Hellas) Α.Ε.Β.Ε. έχει κύριες επιχειρηματικές δραστηριότητες στα συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα και στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στη Μεταμόρφωση Αττικής, ενώ λειτουργούν γραφεία στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης, τα Ιωάννινα, τη Λάρισα και την Καβάλα, όπου συνολικά απασχολούνται περισσότερα από 600 άτομα.

Keywords
Τυχαία Θέματα