Άγρυπνη η Θάτσερ για τα Φόκλαντς- ήταν τρεις μήνες στο «πόδι»

Για μια δεκαετία η Μάργκαρετ Θάτσερ κυριάρχησε και δίχασε τη Βρετανία όσο κανείς Βρετανός πρωθυπουργός. Υπάρχει όμως ένα σημείο στο οποίο όλοι μπορούν (μάλλον) να συμφωνήσουν: υπήρξε η πιο δραστήρια πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Βρετανία. Δεν σταματούσε ποτέ. Η ημέρα της ξεκινούσε στις 6 το πρωί με το ραδιοφωνικό πρόγραμμα «Farming Today» και σπανίως τελείωνε πριν από τις 2 το βράδυ.

Την περίοδο μάλιστα του πολέμου στα Φόκλαντς, που η αδρεναλίνη χτυπούσε «κόκκινο», σχεδόν δεν κοιμόταν, όπως θυμάται η προσωπική της γραμματέας, Σίνθια Κρόφορντ: «Όλο το βράδυ

ακούγαμε την Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC καθισμένες στο πάτωμα». Τρεις μήνες κοιμήθηκε ελάχιστα, «στην ουσία λαγοκοιμόταν», αναφέρει η Κρόφορντ.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της ήταν η ακρίβεια. Σε τέτοιον βαθμό μάλιστα που συχνά έφτανε νωρίτερα στα επίσημα ραντεβού της, με αποτέλεσμα να περιμένει στη λιμουζίνα της στην άκρη του δρόμου μέχρι να εμφανιστεί η ασφάλεια. Το ίδιο έγινε και σ΄ ένα ταξίδι της στην Πράγα. Έφτασε νωρίτερα, την πήραν όμως είδηση οι φρουροί που παρατάχθηκαν προς επιθεώρηση. Ο μόνος που έλειπε ήταν ο πρόεδρος Χάβελ, ο οποίος κατέφθασε δέκα λεπτά αργότερα «εμφανώς αγχωμένος και βάζοντας εκείνη την ώρα το σακάκι του» , όπως θυμάται στενός της συνεργάτης.

Πηγή: Έθνος

Keywords
Τυχαία Θέματα