Ανησυχία στην Κατεχάκη για τους ανεκτίμητους θησαυρούς του Αγίου Όρους

Σενάρια βγαλμένα από ταινίες του «Hollywood» κυριαρχούν τον τελευταίο καιρό αναφορικά με την ασφάλεια των ιερών κειμηλίων του Αγίου Όρους. Φαίνεται ότι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν φτάσει πληροφορίες και φήμες για μια πιθανή κλοπή και μάλιστα «καταδρομικού» τύπου από διεθνείς σπείρες με στόχο κάποιους εκ των ιερών θησαυρών ανεκτίμητης αξίας που φυλάσσονται στα «ακροβολισμένα» στους βράχους και επί της ουσίας αφύλαχτα μοναστήρια. Οι ανησυχία του υπουργείου εντάθηκε και λόγο της πρόσφατης κλοπής μεγάλης αξίας διαμαντών, προφανώς από διεθνή σπείρα

που ειδικεύεται σε τέτοιου τύπου ληστείες, σε πολυτελές ξενοδοχείο των Καννών Αφού μπορούν σε ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα σημεία του πλανήτη γιατί να μη μπορούν και σε μία αφύλακτη και έρημη περιοχή, με πρόσβαση από αέρος και θαλάσσης, όπως οι μονές του Αγίου Όρους; Αυτά σκέφτονται στο υπουργείο και φαίνεται ότι έχουν χάσει τον ύπνο τους.

Στόχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και προσωπικά του υπουργού Νίκου Δένδια είναι η ενίσχυση της φύλαξης της περιοχής του Αγίου Όρους η οποία λόγο γεωγραφικής θέσης και όχι μόνο έχει καταστεί ιδιαίτερα δύσκολη. Να σημειωθεί ότι το Άγιο Όρος διαθέτει εντός της επικράτειας του ένα μόνο αστυνομικό τμήμα με μια μικρή αστυνομική δύναμη που είναι αδύνατον να φυλάξει όλα τα μοναστήρια, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με το αστυνομικό τμήμα της Ιερισσού το οποίο επί της ουσίας έχει εγκαταλειφθεί λόγο των αντιδράσεων των κατοίκων στην επένδυση χρυσού στην περιοχή. Πρόβλημα υπάρχει και με τα σκάφη του λιμενικού τα οποία έχουν μειώσει στο ελάχιστο τις περιπολίες τους λόγο έλλειψης καυσίμων.

Η επικινδυνότητα στη περιοχή είναι ιδιαίτερα υψηλή με τους «ιερούς» θησαυρούς να βρίσκονται στην ουσία παντελώς απροστάτευτοι και ιδιαίτερα ευάλωτοι ειδικά σε μια οργανωμένη «επίθεση» διεθνών κακοποιών. Μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο κατασκοπευτικής ταινίας ωστόσο στο υπουργείο επεξεργάζονται σενάρια καταδρομικού τύπου διά θαλάσσης με φουσκωτά κατά τη διάρκεια της νύχτας που μπορεί να καταστεί «μοιραία» για την παγκόσμια κληρονομιά που φυλάσσεται στο Άγιο Όρος που περιλαμβάνει μέσα σε πολλά άλλα τα δώρα των τριών μάγων της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου, τμήματα του Τιμίου Σταυρού, μέχρι και την σκηνή του Ναπολέοντα στη Μονή Εσφιγμένου, αλλά και αρχαία ελληνικά χειρόγραφα ανεκτίμητης αξίας.

Η σημαντικότητα των κειμηλίων

Ενδεικτική είναι η στρατιωτική τύπου επιχείρηση που είχε «στηθεί» στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ’97 στη Θεσσαλονίκη, για την μεταφορά χιλίων πεντακοσίων αντικειμένων τέχνης από το Άγιο Όρος στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, όπου είχαν συμμετάσχει τεθωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα, πολεμικά σκάφη και ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ υπό άκρως μυστικότητα. Μάλιστα η ασφάλιση των κειμηλίων κατά τη μεταφορά τους αλλά και κατά τη διάρκεια της έκθεσης είχε αναλάβει η Εθνική Ασφαλιστική με ποσό που υπερέβενε τα 20 δισ. δραχμές.

Keywords
Τυχαία Θέματα