Χαστούκι στη Μέρκελ!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

To ψέμα έχει κοντά ποδάρια και η αμετροέπεια οδηγεί σε άσχημη προσγείωση. Και τα δύο τα αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί σε πολλά επίπεδα με δύο αφορμές: τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής από τη μία και το αποτέλεσμα του αγώνα της Γερμανίας με την Ιταλία από την άλλη. Αιτία, βέβαια, αποτέλεσε η προσπάθεια της Γερμανίας για πέμπτη φορά μετά το 1971 να κυριαρχήσει στην Ευρώπη οικονομικά. Για να το πετύχει έπρεπε και πρέπει να χτυπήσει το δολάριο με ασπίδες τις ευρωπαϊκές χώρες, τις οποίες

κατάφερε μέσα από τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστήσει δορυφόρους της.
Η κυβέρνηση Μέρκελ είχε καλλιεργήσει συνειδητά στη Γερμανία κλίμα ανάλογο για να το χρησιμοποιήσει στις εκλογές, αλλά και ως φόβητρο στους ευρωπαϊκούς λαούς. Το ψέμα ήταν ότι δήθεν η Γερμανία πλήρωνε τα χρέη των άλλων χωρών και γι’ αυτό ήθελε «δημοσιονομική πειθαρχία», ενώ κέρδιζε από τα χρέη των άλλων σε πολλά επίπεδα και κερδίζει ακόμα.
Ο γερμανικός λαός όχι μόνο δεν συντηρεί, με τις επιδόσεις του στην οικονομία, τους άλλους λαούς της Ευρώπης, αλλά λειτουργεί ως πανίσχυρο καρτέλ, έχει την παραγωγή όλων στα χέρια του και κερδίζει από τις εξαγωγές στις άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ξύπνησαν οι άλλοι λαοί από το σοκ που τους προκάλεσε η γερμανική στάση. Ξύπνησαν από τον θόρυβο των συνανθρώπων που πέφτουν από τα μπαλκόνια από τα καλάσνικοφ των συμμοριών. «Σας λυπόμαστε εμείς εδώ στη Ζιμπάμπουε, γιατί η Ελλάδα είναι χειρότερη από τη Ζιμπάμπουε και στην εγκληματικότητα και στην οικονομία» μας είπε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων της Ζιμπάμπουε, κ. Ελένη Κουμίδη. Αυτό είναι το μπούμερανγκ στη Μέρκελ.
Στη Σύνοδο Κορυφής είχε βάλει τον πρόεδρο-ανδρείκελό της, Βαν Ρομπάι, να δώσει ένα πακέτο 120 δισ. στις χώρες του Νότου και να φύγει, λέγοντας ότι τα υπόλοιπα θα συμφωνηθούν εν ευθέτω χρόνω. Καθώς σηκώθηκε, τον έπιασε από το πέτο ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μόντι, και του είπε: «Για πού το ’βαλες; Ποιος σου είπε ότι συμφωνούμε;».
ΡΟΜΠΑΪ: Αφού συμφωνούμε στα 120 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη…
ΜΟΝΤΙ: Αυτή είναι μόνο η μία πλευρά. Ή θα συμφωνήσουμε σε όλα ή δεν βγαίνεις έξω για καμία ανακοίνωση.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΑΝΙΑΣ: Είμαστε, δηλαδή, όμηροι στην αίθουσα αυτή;
ΡΑΧΟΪ: Όχι, απλώς δεν αποφασίζει ένας, αλλά όλοι μαζί για όλα και η ανακοίνωση θα είναι για όλα.
Ο Ρομπάι κάθισε, συνεχίστηκε η συζήτηση, αλλά κάποια στιγμή –προφανώς γιατί αυτές τις εντολές είχε από τη Μέρκελ– θεώρησε ευκαιρία να βγει να κάνει μια ανακοίνωση για τα 120 δισ. ευρώ, να πει και δυο γενικές κουβέντες περί ενότητας και να καπελωθεί η Σύνοδος.  Όμως, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ισπανίας αντέδρασαν και πάλι και τον ξανακάθισαν.

Spiegel
Έτσι έκλεισε η Σύνοδος… Πώς; Το «Spiegel» έγραψε ότι έκλεισε με υποχώρηση της Μέρκελ και στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα άλλα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία κάνουν λόγο για ήττα κ.λπ. Η Μέρκελ πρέπει να πείσει το γερμανικό Κοινοβούλιο ότι «έτσι πρέπει να γίνει». Μόνο που τώρα θα πρέπει να τους πείσει για τα ακριβώς αντί

Keywords
Τυχαία Θέματα