Χάθηκαν τα εισοδήματα λόγω φόρων

Του Δ. Κεμπέ

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την ύστατη έκκληση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλο, για την ανάγκη έμφασης στην πραγματική οικονομία και την επιδείνωση της ύφεσης το τρέχον έτος λόγω της ασκούμενης πολιτικής των ΠΑΣΟΚ - Παπαδήμου και δημοσιοποιήθηκε η έκθεση

του ΟΟΣΑ, στην οποία αναφέρεται ότι τα εισοδήματα των Ελλήνων το 2011 μειώθηκαν κατά 25,3%! Πρόκειται για την υψηλότερη, ιστορικά, συμπίεση εισοδημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ οι αιτίες της μείωσης αυτής πέραν των οριζόντιων περικοπών είναι η υψηλότατη φορολογική επιβάρυνσή τους. Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι τα πραγματικά εισοδήματα προ φόρων υποχώρησαν σε 18 από τα μέλη του το 2011 και η μεγαλύτερη μείωση λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα. Επόμενη στη λίστα είναι η Κορέα, με μείωση εισοδημάτων 6,3% και η Αγγλία με πτώση 4,3%. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα η συνολική επιβάρυνση επί του εργατικού κόστους (σ.σ. μισθός συν φόροι συν ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου) διαμορφώνεται στο 37,8%, έχοντας αυξηθεί την τελευταία δεκαετία σε σχέση με τον μέσο όσο του ΟΟΣΑ κατά περισσότερες από τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες. Ειδικότερα, το 2011, για έναν ανύπαντρο γονιό που λαμβάνει μισθό της τάξεως του 67% του μέσου όρου αμοιβών της χώρας, η συνολική επιβάρυνση ανέρχεται σε επίπεδα 19% υψηλότερα από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε στην Ελλάδα στο 35,6% της μεικτής αμοιβής το 2011 από 34,3% το 2000, τη στιγμή που ο Μ.Ο. του ΟΟΣΑ υποχώρησε στο 31,7% το 2011 από 33,3% το 2000.

Υψηλότερη κατά 12% σε σχέση με τον μέσο όρο είναι η επιβάρυνση στον μισθό παντρεμένου εργαζόμενου με δύο παιδιά, καθώς στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 37,8% το 2011 από 35,3% το 2000, τη στιγμή που ο Μ.Ο. του ΟΟΣΑ υποχώρησε το 2011 στο 25,4% από 27,5%. Σε παγκόσμια βάση, η επιβάρυνση σε σχέση με το μεικτό ημερομίσθιο αυξήθηκε σε 26 από τις 34 χώρες-μέλη του Οργανισμού. Η υψηλότερη επιβάρυνση αφορά στα εισοδήματα των Βέλγων (55,5%), των Γερμανών (49,8%) και των Αυστριακών (49,4%). Στον αντίποδα, ιδιαίτερα χαμηλή είναι η επιβάρυνση στους μισθούς σε Χιλή (7%), Νέα Ζηλανδία (15,9%) και Μεξικό (16,2%).

Τα νούμερα σοκάρουν πραγματικά καθώς το οικονομικό κλίμα της χώρας δεν συγκρίνεται παρά μόνο με εκείνο των υποσαχάριων κρατών, ενώ τα αναθεωρημένα στοιχεία για την ένταση της ύφεσης δεν επιτρέπουν την παραμικρή αισιοδοξία για έξοδο από αυτό το φοβερό σπιράλ θανάτου.

Προβόπουλος

Στην έκθεση της ΤτΕ αναφέρεται ως αιτία συρρίκνωσης των εισοδημάτων η καθυστέρηση στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Είναι προφανές ότι σε κάθε άλλη περίπτωση δημοκρατικής χώρας ουδείς από τους εμπνευστές και τους εφαρμοστές του μνημονίου θα τολμούσε να εκτεθεί στη λαϊκή βούληση διεκδικώντας την πρωθυπουργία. Κι όμως, στην Ελλάδα ο Β. Βενιζέλος, με τα έξι συνεχή χαράτσια σε εισοδήματα και ακίνητα, διεκδικεί την εξουσία παρέα με τον Γ. Παπανδρέου και τον Γ. Παπακωνσταντίνου, τους αρχιτέκτονες δηλαδή της καταστροφής.

Όπως παρατηρεί η ΤτΕ, η διαπισ

Keywords
Τυχαία Θέματα