Διακύβευμα οι επενδύσεις

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΛΙΜΗΣΗ

Δέκα ημέρες έχουν περάσει από την έναρξη των επιχειρήσεων στο Μάλι, αλλά τα αναμενόμενα αποτελέσματα δεν έχουν έρθει. Οι γαλλικές δυνάμεις μαζί με κάποιες αφρικανικές επιχειρούν εναντίον ενός καλά οργανωμένου δικτύου, αλλά και σε ένα περιβάλλον διαφορετικό από γεωγραφικής άποψης. Και αυτό που βασανίζει πολλούς είναι το αν η σύνθεση των δυνάμεων αυτών μπορεί να φέρει εις πέρας την αποστολή. Το πρώτο ερώτημα είναι αν ο γαλλικός στρατός πρέπει να είναι επικεφαλής σε μια περιοχή που ναι μεν ήταν

πρώην αποικία, πλην όμως έχουν περάσει 40 χρόνια, αφότου άφησε την περιοχή.
Στο επιχειρησιακό τραπέζι έπαιξε το ενδεχόμενο να ηγηθεί της αποστολής μια γειτονική χώρα, πιθανόν η Νιγηρία, της οποίας οι στρατιώτες είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με το περιβάλλον, ενώ έχουν την εμπειρία δράσης εναντίον ισλαμιστών. Το στοιχείο, όμως, που υπερίσχυσε ήταν η τεχνολογική ανωτερότητα των Γάλλων. Τώρα, αν αυτό αποδειχτεί επαρκές, ο χρόνος θα το δείξει.
Πέρα, όμως, από τον βασικό στόχο της γαλλικής ηγεσίας και γενικότερα της Δύσης, που είναι η εξάρθρωση των ισλαμικών ομάδων, αυτό που διακυβεύεται παράλληλα για τους Γάλλους είναι οι επενδύσεις τους στις γειτονικές χώρες. Άσχετα με το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτού του ιδιόμορφου πολέμου, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι «τζιχαντιστές» θα στοχεύσουν γαλλικά επιχειρηματικά συμφέροντα στη Δυτική Αφρική, αν και αυτό μπορούν να το κάνουν και στην παρούσα φάση.
Είναι, λοιπόν, ο πόλεμος αυτός μια καθαρά γαλλική υπόθεση; Είναι σίγουρα και αυτό. Αφού λήφθηκε η απόφαση για δράση, οι «σύμμαχοι» είναι… καταδικασμένοι να επιτύχουν. Σε διαφορετική περίπτωση, θα μιλάμε για σημαντική νίκη της Αλ Κάιντα και όλων των παραφυάδων, με αρνητικό αντίκτυπο που μπορεί να φτάσει μέχρι τη Μέση Ανατολή.

Keywords
Τυχαία Θέματα