Εισαγγελική έρευνα για τα CDs και το «κούρεμα» των αποθεματικών

Του Δ. Κεμπέ

Η φωτογραφία στο ιστορικό άλμπουμ της ΟΝΝΕΔ τραβήχτηκε το 1976. Η ομάδα των νέων οικονομολόγων του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με επικεφαλής τον 25χρονο τότε Αντώνη Σαμαρά και τον 26χρονο Γιώργο Προβόπουλο με μουστάκι, αποτελούσε τη δύναμη πυρός της νέας γενιάς της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία ο αείμνηστος εθνάρχης απέδιδε μεγάλη έμφαση προσδοκώντας ότι εκείνοι οι νέοι άνθρωποι θα αποτελούσαν τον θεμέλιο λίθο του σύγχρονου ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού.

Και αν ο Αντώνης Σαμαράς πλήρωσε το τίμημα των ιδεών του, μένοντας εκτός πολιτικής για 11 χρόνια, ο Γιώργος Προβόπουλος επωφελήθηκε της συγκυρίας και εξελίχθηκε στην ιεραρχία της εγχώριας τραπεζικής πυραμίδας. Από το 2002, ως σύμβουλος της Alpha Bank, είχε αναλάβει την εκπόνηση του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ στο πλευρό του Γιώργου Σουφλιά, ως αναπληρωτής γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού, χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν παρά μόνον στον Καραμανλή και στον Σουφλιά. Αμέσως μετά την εκλογική επιτυχία της ΝΔ τέθηκε επικεφαλής της κρατικής τότε Εμπορικής Τράπεζας, την οποία εξαγόρασαν οι Γάλλοι, προλαβαίνοντας ωστόσο να ικανοποιήσει αιτήματα αμφιβόλου νομιμότητας, όπως το δάνειο των 2 εκατομμυρίων ευρώ που έδωσε το 2005 στην off shore εταιρεία Torcaso της Μονής Βατοπεδίου πίσω από την οποία βρισκόταν και ο προφυλακισμένος σήμερα Άκης Τσοχατζόπουλος. Στη δεύτερη Εξεταστική για το Βατοπέδι, που πραγματοποιήθηκε επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές της κυβερνώσας τότε πλειοψηφίας ανέφεραν στο πόρισμά τους: «Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση χορήγησης δανείου στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου από την ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ύψους 2.000.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου ισόποσης αξίας, που βρίσκεται επί της οδού Συρράκοu 3-5 και Αιγείρας στην περιοχή Κολωνού του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για οικόπεδο 1.325,15 τ.μ. που αγόρασε το 2005 η ΙΜΒ με το υπ’ αριθμ. 5222 Συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Αθηνών Αικατερίνης Βασιλάκη από την εταιρεία “ΚΟΛΩΝΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ”, με τιμή 4 φορές πάνω από την αντικειμενική αξία (τίμημα αγοράς 2.000.000 ευρώ – αντικειμενική αξία 482.301,59 ευρώ), το οποίο επίσης είχε μεταβιβάσει το 2003 η προηγούμενη ιδιοκτήτρια ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ στην εταιρεία “ΚΟΛΩΝΟΣ”. Η δανειοδότηση αυτή της ΙΜΒ από την ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και για τον λόγο αυτόν χρήζει περαιτέρω διερεύνησης».

Εισαγγελέας για CDs
Στις αρχές της εβδομάδας, ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης παρενέβη εκ νέου στο θέμα των τεράστιων κερδοσκοπικών παιχνιδιών που παίχτηκαν και από την Ελλάδα στην αγορά των CDs (ασφαλίστρων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας), καθώς από τα στοιχεία που κατέθεσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων προκύπτει πως το ελληνικό χρήμα υπερβαίνει τα 2,5 δισ. δολάρια και ακόμη ότι στη συγκεκριμένη «τσόχα» ένας από τους παίκτες ήταν ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού, Αντρίκος Παπανδρέου! Στο ερώτημα, βέβαια, πώς είναι δυνατόν η Τράπεζα της Ελλάδος να μη γνωρίζει ένα παιχνίδι 2,5 δολαρίων, από τη στιγμή που ελέγχει τα πάντα στη χρηματοπιστ

Keywords
Τυχαία Θέματα