Η ουρά της «λίστας Λαγκάρντ»

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΕΜΠΕ

Εντείνεται στο παρασκήνιο η ανησυχία για τις πραγματικές προθέσεις του ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα, καθώς συγκλίνουσες πληροφορίες από τον διεθνή Tύπο αναφέρουν ότι η Λαγκάρντ έχει δεχτεί πιέσεις από κράτη-μέλη του Ταμείου να αποχωρήσει από το σχήμα χρηματοδότησης της χώρας, γι’ αυτό και ο Τόμσεν προβάλλει διαρκώς αντιρρήσεις για τα μέτρα.
Κατά τις ίδιες πηγές,

μόνο τυχαία δεν είναι και η δημοσιοποίηση της «λίστας Λαγκάρντ» που αποσκοπεί στον διεθνή διασυρμό της χώρας, ενώ πυκνώνουν τα σενάρια για τον ρόλο που διαδραματίζει η γερμανική πλευρά, παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προσπαθεί να περισώσει την κατάσταση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.
Οι περίεργες δηλώσεις Λαγκάρντ στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS πυροδότησαν εκ νέου τις φήμες περί αποχώρησης του Ταμείου από την Ελλάδα. «Στην Ευρώπη» είπε «το ερώτημα είναι πώς και πότε θα αντιμετωπιστεί για να επιλυθεί η κρίση και στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι το πώς και το πότε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η δημοσιονομική κατακρήμνιση». Συνέχισε, μάλιστα, τονίζοντας ότι «η κρίση στην ευρωζώνη και η αμερικανική οικονομική αβεβαιότητα αποτελούν αστάθμητους παράγοντες, εμποδίζουν τους ανθρώπους να πάρουν επενδυτικές αποφάσεις, να αποφασίσουν προσλήψεις ή να λάβουν άμεσες εξωτερικές επενδυτικές αποφάσεις που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο». Όπως αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας χτύπησε «καμπανάκι» και στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι είναι αντιμέτωπες με τον κίνδυνο ολίσθησης σε ύφεση. Φυσικά, ουδείς μπορεί να πιστέψει τις… αγνές προθέσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, οι οποίες διατυπώνονται λίγες εβδομάδες πριν από τις αμερικάνικες εκλογές, τη στιγμή μάλιστα που δημοκρατικοί και ρεπουμπλικάνοι «διαγωνίζονται» για το ποιος θα είναι πιο σκληρός απέναντι στην ΕΕ.
Ωστόσο, οι επισημάνσεις της και, κυρίως, οι πλάγιες ενέργειές της, μέσω του Τόμσεν στην Αθήνα, έχουν εξοργίσει όχι μόνο την ελληνική πλευρά, αλλά και το σύνολο σχεδόν των Ευρωπαίων αξιωματούχων, αφού η Λαγκάρντ αποδεικνύεται τόσο φιλοευρωπαία, όσο ένας… Λάπωνας!

Ο «Guardian»
Εξάλλου, νωπό είναι το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» που εδώ και μέρες προειδοποιεί ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπλοκάρει σκοπίμως την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα, ώστε η χώρα να ζητήσει νέα αναδιάρθρωση του χρέους της. Η Λαγκάρντ είχε δηλώσει σε άλλη συνέντευξή της ότι «το χρέος της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέρος της εξίσωσης για την επίλυση της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα». Κοντολογίς, άφησε υπονοούμενα για νέο «κούρεμα».
Ανεπίσημα, το ΔΝΤ έχει ταχθεί υπέρ της παράτασης του προγράμματος προσαρμογής που εφαρμόζεται στη χώρα, ενώ έχει προειδοποιήσει ότι η σκληρή λιτότητα που επιβάλλεται σε ολόκληρη την ευρωζώνη έχει προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία. «Στην Ελλάδα αυξάνονται συνεχώς οι υποψίες μεταξύ των μελών της κυβέρνησης

Keywords
Τυχαία Θέματα