ΚΑΡΔΙΑ-ΝΕΦΡΟΙ: Μια πολύ στενή σχέση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΟΦΙΑ ΝΕΤΑ

H καρδιά και οι νεφροί είναι δύο όργανα που συνεργάζονται στενά μεταξύ τους και παρά το γεγονός ότι κάθε νεφρός ζυγίζει μόλις 150 γραμμάρια λαμβάνει προς επεξεργασία το 1/5 της καρδιακής παροχής. Η οξεία ή χρόνια νόσος του ενός οργάνου προκαλεί οξεία ή χρόνια δυσλειτουργία του άλλου, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει ο όρος καρδιονεφρική νόσος ή καρδιονεφρικό σύνδρομο.
Για το 50% της θνητότητας των ασθενών με νεφρική ανεπάρκεια ευθύνονται τα καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ η πενταετής επιβίωση των ασθενών

με τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια είναι 39% μικρότερη από αυτή των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του μαστού που είναι 54%.
Η σχέση νεφρών και καρδιάς απασχόλησε το 5ο Διεθνές Συμπόσιο «Καρδιαγγειακές Παθήσεις και Νεφρική Δυσλειτουργία 2013 – Cardiovascular Disease and Renal Dysfunction 2013» που διοργανώθηκε από την Α΄ Καρδιολογική Κλινική και το Ομώνυμο Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α., υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Ο πρόεδρος του Συμποσίου καθηγητής κ. Χ. Στεφανάδης και ο συμπρόεδρος επίκουρος καθηγητής κ. Κ. Τσιούφης τόνισαν, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει αναγκαιότητα εκτίμησης της νεφρικής λειτουργίας σε κάθε ασθενή με καρδιολογικό πρόβλημα και αντίστροφα εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε κάθε ασθενή με νεφρική δυσλειτουργία.

«Μάθε για τον διαβήτη»
Με το μήνυμα «Μάθε για τον Διαβήτη», η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη ξεκινάει το 2013 Εκστρατεία Ενημέρωσης στον Νομό Αττικής, με σκοπό την ενημέρωση και την προστασία του μέλλοντος των πολιτών της χώρας. Σε συνέντευξη Τύπου η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. επεσήμανε ότι, βιώνοντας από πολύ κοντά τα προβλήματα των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, κινείται και φέτος πάνω σε δυο βασικούς άξονες δράσης, που και οι δυο έχουν τον ίδιο βασικό στόχο: την ενημέρωση και την εκπαίδευση.

Ποδηλατοδρομία για τον διαβήτη
Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί στο Ζάππειο, από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, η Ποδηλατοδρομία για τον Διαβήτη στο πλαίσιο της εκστρατείας για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (World Diabetes Day – WDD) με το σύνθημα «Κάθε φωνή – Ένα μέλλον». Παράλληλα με την ποδηλατοδρομία και με στόχο να τονιστεί η ιδιαίτερη σημασία της σωστής διατροφής, ο κλινικός διατροφολόγος κ. Χάρης Δημοσθενόπουλος και ο σεφ Βαγγέλης Δρίσκας θα ενημερώσουν τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση για την «έξυπνη» διατροφή των ατόμων με διαβήτη και θα παρουσιάσουν απλές, νόστιμες και υγιεινές συνταγές. Η ποδηλατοδρομία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθήνας, με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ, ενώ οι εκδηλώσεις διοργανώνονται με τη χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi.

ΠΟΥ: Σε θέση «κλειδί» Έλληνας γιατρός
Σημαντική θέση στο ευρωπαϊκό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανέλαβε Έλληνας γιατρός. Ο Δρ. Άγις Τσουρός κατέχει πλέον τη θέση του διευθυντή Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Πρόκειται για μία εξέχουσα θέση. Κι αυτό διότι, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης διαδραματίζει βασικό ρόλο στον καθορισμό των εθνικών πολιτικών για την υγεία και ιδιαίτερα αυτής των ευπαθών ομάδων πληθυσμού, των γυναικών και των μεταναστών, των κοινωνικών παραγόντων και των ανισοτήτων που επηρεάζουν την υγεία, καθώς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Δρ. Άγις Τσουρός είχε ηγετικό ρόλο στη δημιουργία της νέας Πολιτικής και Στρατηγικής του ΠΟΥ για την Ευρώπη – Υγεία 2020, που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα κράτη-μέλη του ΠΟΥ τον Σεπτέμβριο του 2012 στη Μάλτα και είναι επίσης πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα.

ΓΛΟΙΟΒΛΑΣΤΩΜΑ: Νέα δεδομένα για την αντιμετώπισή του
Θετικές είναι οι νεότερες επιστημονικές εξελίξεις για την αντιμετώπιση του γλοιοβλαστώματος, της πιο κοινής και επιθετικής μορφής καρκίνου του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τη μελέτη AVAglio, η μπεβασιζουμάμπη, όταν προστίθεται στη χημειοθεραπεία και στην ακτινοβολία ασθενών με νεοδιαγνωσθέν γλοιοβλάστωμα, τους βοηθά να ζήσουν μεγαλύτερο διάστημα χωρίς να εμφανίζουν εξέλιξη της νόσου τους. Η μελέτη AVAglio, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο 17ο Ετήσιο Συνέδριο της Εταιρείας Νευρο-Ογκολογίας στις ΗΠΑ, είναι η πρώτη μελέτη φάσης III σε ασθενείς με νεοδιαγνωσθέν γλοιοβλάστωμα από το 2005, με θετικά αποτελέσματα σε ένα από τα κύρια καταληκτικά σημεία της, δηλαδή την επιβίωση χωρίς την εξέλιξη της νόσου.
Συγκεκριμένα, τα δεδομένα της μελέτης καταδεικνύουν ότι η μπεβασιζουμάμπη σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία με τεμοζολομίδη μείωσε κατά 36% τον κίνδυνο εξέλιξης του καρκίνου ή θανάτου σε ασθενείς με νεοδιαγνωσθέν γλοιοβλάστωμα, σε σύγκριση με την ακτινοθεραπεία με τεμοζολομίδη και εικονικό φάρμακο. Η μείωση αυτή ισοδυναμεί με αύξηση της διάμεσης επιβίωσης των ασθενών χωρίς εξέλιξη της νόσου τους κατά 4,4 μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα