Καταρρέει και το νέο τείχος του Βερολίνου…

Επιμέλεια: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΜΠΕΣ

Λύση εντός της εβδομάδας και εκταμίευση της δόσης περί τα τέλη Νοεμβρίου είναι οι δύο βασικοί πυλώνες του κυβερνητικού σχεδιασμού για την πορεία της χώρας το επόμενο διάστημα. Μόνο που το εγχείρημα «σκοντάφτει» στην επίμονη άρνηση της Γερμανίας να δεχτεί νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αφού –όπως έγραφε το «Π» την περασμένη εβδομάδα– η καγκελάριος Μέρκελ πιέζεται επίσης ασφυκτικά από τις τεράστιες αγορές της Κίνας και της Ιαπωνίας να μη δεχτεί το haircut, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα

διατυπώσουν ανάλογο αίτημα και οι Αμερικανοί!
Αυτό πολύ απλά σημαίνει καταστροφή για τα κινέζικα και τα ιαπωνικά χαρτοφυλάκια, τα οποία διαθέτουν αμερικάνικα ομόλογα ύψους 2,5 τρισ. δολαρίων! Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, η θέση της Κίνας στα αμερικάνικα ομόλογα αυξήθηκε κατά 300 εκατ. δολ. στα 1,155 τρισ. δολ., ενώ της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο στα 1,131 τρισ. δολ. από 1,123 τρισ. δολ. τον Αύγουστο, καθώς η τελευταία προσπαθεί να εμποδίσει την ανατίμηση του γεν.
Συνολικά, οι ξένοι επενδυτές προχώρησαν σε πώληση τίτλων του Δημοσίου ύψους 17,3 δισ. δολ., ενώ τον Αύγουστο είχαν προχωρήσει σε αγορές 42,9 δισ. δολ. με τις πωλήσεις εκ μέρους των ιδιωτών να φτάνουν στο ύψος ρεκόρ των 18,3 δισ. δολαρίων.
Είναι πολύ πιθανόν (και πολύ οριακό) να βρεθεί σε δύσκολη θέση η καγκελάριος της Γερμανίας και, από εκεί που κατηύθυνε τα πάντα, να αναγκαστεί να υποστεί συνεχείς διασυρμούς που μπορεί να αποβούν μοιραίοι στις εκλογές του 2013. Η Λαγκάρντ, από την πλευρά της, επιμένει ότι πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε λύση για την Ελλάδα στις 20 Νοεμβρίου κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
«Όπως λέει και η παροιμία δεν έχει τελειώσει μέχρι να τραγουδήσει η χοντρή κυρία», απάντησε χαρακτηριστικά στο εάν πιστεύει πως θα υπάρξει συμφωνία στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα. «Είναι θέμα σκληρής δουλειάς, επιμονής, εξασφάλισης ότι επικεντρώνουμε στον ίδιο στόχο, ο οποίος είναι να μπορέσει η Ελλάδα να λειτουργήσει σε βιώσιμη βάση, να μπορέσει να ανακάμψει, να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το συντομότερο δυνατόν» πρόσθεσε.
Η Λαγκάρντ δήλωσε ακόμη πως τα στοιχεία που έδειξαν ότι η ευρωζώνη επέστρεψε στην ύφεση κατά το τρίτο τρίμηνο «δεν ήταν ακριβώς έκπληξη» για το ΔΝΤ, το οποίο είχε προβλέψει πως η οικονομία των «17» θα συρρικνωθεί το 2012, αλλά θα ανακάμψει το 2013. «Πιστεύουμε βεβαίως πως αυτό θα συμβεί το 2013, εφόσον αυτοί που αποφασίζουν την πολιτική ενεργήσουν και κάνουν ό,τι πιστεύουμε όλοι πως είναι απαραίτητο και κατάλληλο για να υπάρξει ανάκαμψη από την κρίση» δήλωσε η Λαγκάρντ. Το ΔΝΤ υποστηρίζει σθεναρά τη λύση του «κουρέματος», θεωρώντας την ως μοναδική επιλογή, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα σε δύο χρόνια, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα έχει χρέος πολύ μεγαλύτερο του έσχατου πεδίου συναγερμού των 180 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ.

Τα δύο σενάρια που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι
Οι επιλογές που εξετάζονται από τους

Keywords
Τυχαία Θέματα