Κυπριακά και γλυκά δάχτυλα κυριών

Στο νησί της Αφροδίτης αγαπάνε πολύ τα μακριά και λεπτά “δάχτυλα κυριών” γιατί είναι τόσο γλυκά που στάζουν μέλι. Φυσικά μιλάμε για το υπέροχο αυτό γλυκό το οποίο οι φίλοι μας οι Κύπριοι προσφέρουν συνήθως σε γάμους και βαφτίσεις.

Το όνομά τους το πήρανε επειδή στην εμφάνιση είναι μακριά και αδύνατα και μοιάζουν με δάχτυλα ψηλής και αδύνατης γυναίκας. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και δεν θα χάσετε. Το μυστικό της γεύσης κρύβεται στο σωστό σιρόπιασμα και στο τραγανό τηγάνισμα.

Για τη γέμιση:

1

κούπα αμύγδαλο κοπανισμένο (όχι στο μπλέντερ)

1/4 κούπας ζάχαρη

2 κ. σ. κανέλα

Για το φύλλο:

1/2 κιλό αλεύρι σιταρένιο

λίγο νερό χλιαρό (όσο πάρει)

λίγο ελαιόλαδο

Για το σιρόπι:

2 κούπες ζάχαρη

1 νερό

λίγο λεμόνι

2-3 γαρύφαλλα

λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Αρχικά, ψιλοκόβουμε τα αμύγδαλά μας, χτυπώντας τα στον πάγκο της κουζίνας μέσα σε μία μεμβράνη ή χτυπώντας τα με ένα σφυρί ελαφρά. Είναι σημαντικό να μην γίνουν σκόνη αλλά να έχουμε κανονικά κομματάκια αμυγδάλου στο γλυκό μας.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλλα στα αμύγδαλα.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το λάδι (με τα χέρια μας). Και προσθέτουμε το νερό λίγο- λίγο και ανακατεύουμε. Μέχρι να γίνει μια ομοιογενής μάζα.

Εάν έχουμε την μηχανή που ανοίγει φύλλο, τότε ανοίγουμε στενόμακρες λωρίδες. Περίπου 5-7 εκατοστά πλάτος. Εάν δεν έχουμε μηχανή ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη.

Με ένα κουτάλι μεγάλο βάζουμε λίγο μίγμα στην άκρη του φύλλου (όπως είναι στενόμακρο μπροστά μας στην στενή μεριά, στην άκρη). Βάζουμε σε όλο το μάκρος του φύλλου αφήνοντας 3 εκατοστά διάστημα από το καθένα.

Μετά τυλίγουμε όλο το φύλο μαζί να γίνει μια σωλήνα.

Κόβουμε ανάμεσα στα κενά και πατάμε καλά με ένα πιρούνι να ενωθούν οι άκρες.

Ακολούθως τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Περίπου 5-6 λεπτά.

Αφού τηγανίσουμε όλη τη ζύμη τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι μας σε μια κατσαρόλα με όλα τα υλικά μαζί.

Τοποθετούμε στο ζεστό σιρόπι τα δάχτυλα λίγα -λίγα αφήνοντάς τα 1-2 λεπτά. Και επαναλαμβάνουμε μέχρι να σιροπιαστούν όλα τα δάχτυλα

Τα σερβίρουμε σε πιατέλα πασπαλίζοντας τα με αμύγδαλα και λίγη κανέλα κατά βούληση.

Καλή επιτυχία!!!

Keywords
Τυχαία Θέματα