Σκορδάς: Οι τιμές άρχισαν να μειώνονται!

Επιτέλους έγινε το αναμενόμενο· η ύφεση οδηγεί σε μείωση των τιμών, έστω και μικρή! Οι Έλληνες πολίτες, που βιώνουν τον έκτο χρόνο της ύφεσης και βλέπουν την ανεργία που ήδη βρίσκεται στο 30% να ανεβαίνει έτι περαιτέρω, τουλάχιστον έχουν ένα λόγο να χαμογελάσουν, καθώς οι τιμές αρχίζουν να μειώνονται. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Σκορδάς ήταν ξεκάθαρος: «ούτε εγώ είμαι ικανοποιημένος με την ακρίβεια που υπάρχει, αλλά οι τιμές άρχισαν να μειώνονται». Η χώρα μας μάλιστα, αποτελεί τη μοναδική της Ε.Ε. στην οποία συμβάινει κάτι τέτοιο!

Πιο συγκεκριμένα, ο κ Σκορδάς,

παρουσιάζοντας την εξέλιξη των τιμών του 2012 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, επεσήμανε: “η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που έχει αρνητικό δείκτη τιμών στην κατηγορία της διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών. Ειδικότερα ο δείκτης πέρυσι μειώθηκε κατά 0,54%, και για πρώτη φορά η Ελλάδα σε σχέση με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου καθώς και της υπόλοιπης ΕΕ εμφανίζει μειώσεις τιμών.”

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, εξήγησε ότι η υποχώρηση των τιμών οφείλεται στην πτώση της ζήτησης αλλά και στην πολιτική που εφαρμόζεται με την απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων καθώς και στην άρση των αγορανομικών εμποδίων. Ο ίδιος στο ερώτημα γιατί δεν πέφτουν οι τιμές όσο και τα εισοδήματα επικαλέστηκε τα ιστορικά στοιχεία που λένε ότι πουθενά δεν έχει γίνει αυτό ούτε και στην Αργεντινή.

Αναλυτικά και ανά κλάδο η εξέλιξη των μεταβολών των τιμών για το 2012 έχει ως εξής:
1. Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά: Ελλάδα (-0,54%), Ε.Ε.- 27 (3,4%), Ε.Ε.-17 (3,03%)

2. Ψωμί και δημητριακά: Ελλάδα (-1,62%), Ε.Ε.-27 (2,17%), Ε.Ε.-17 (2,06%)

3. Γαλακτοκομικά και αβγά: Ελλάδα (1%), Ε.Ε. –27 (1,59%), Ε.Ε.-17 (1,06%). Στην κατηγορία αυτή ο κ. Σκορδάς κάνει γνωστό ότι η αύξηση οφείλεται στα αβγά λόγω κοινοτικής οδηγίας που ζητά αλλαγές στα πτηνοτροφεία. Στο γάλα οι μειώσεις είναι από 0,4% έως 0,7%.

4. Έλαια και λίπη: Ελλάδα (-1,43%), Ε.Ε.-27 (2%), Ε.Ε.-17 2,08%)

5. Κρέατα: Ελλάδα (1,81%), Ε.Ε.-27 (3,97%), Ε.Ε.-17 (3,53%). Στα κρέατα οι ανατιμήσεις οφείλονται στα εισαγόμενα.

6. Φρούτα και λαχανικά: Ελλάδα (-5,38%), Ε.Ε.-27 (8,34%), Ε.Ε.-17 (7,81%)

Ωστόσο, προβληματικός παραμένει ο κλάδος του ηλεκτρισμού, το πετρέλαιο θέρμανσης και τα στερεά καύσιμα. Στην Ελλάδα η αύξηση είναι 27,01%, ενώ στην Ε.Ε. είναι 5,49%. Ο κ. Σκορδάς αποδίδει την έκρηξη των τιμών στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μειώσεις και μάλιστα μεγαλύτερες από την υπόλοιπη Ε.Ε., καταγράφονται και στους κλάδους των μη αλκοολούχων ποτών, των αλκοολούχων, του καπνού, της υγείας και της εκπαίδευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα