Μάρτυρες στο παιχνίδι της ισχύος

Ο Πατριάρχης Μόσχας ζητεί εναγωνίως την παρέμβαση των ηγετών των δύο παραδοσιακών οικουμενικών υπερδυνάμεων για την απελευθέρωση των απαχθέντων ιεραρχών στη Συρία.
Το θρίλερ με τις αποχρώσεις του πολέμου, της κατασκοπείας και των γεωπολιτικών συσχετισμών μπορεί να αποτελεί το «σημείο μηδέν» σε ένα ανακάτεμα της τράπουλας, όπου είναι πιθανόν ακόμη και οι οριακές στιγμές στη ζωή δύο σημαντικών ιεραρχών να αποτελούν απλώς και μόνον μια λεπτομέρεια, σε μια «παρτίδα» που δεν έχει ακόμη κριθεί.
Το Χαλέπι, ιστορικό κέντρο του συριακού βορρά, δεν είναι μόνο το «θέατρο» του δράματος που

εξελίσσεται, με επίκεντρο την απαγωγή των δύο ορθόδοξων Μητροπολιτών. Διαχρονικά ήταν και ένα πεδίο εύφλεκτης ύλης και αποτύπωσης της σύγκρουσης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων της Συρίας, με τους δεύτερους να είναι όχι μόνο πλειονότητα στον ιστό της περιοχής, αλλά να εκδηλώνονται και με τις πιο ακραίες εκδοχές αντιπαράθεσης με τα άλλα δόγματα.
Η απαγωγή του Μητροπολίτη Παύλου έχει πολλές διαστάσεις. Από τη μία πλευρά, ο Μητροπολίτης Χαλεπίου είναι ο αδελφός του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, ο οποίος βρίσκεται τον τελευταίο καιρό σε μια αβυσσαλέα κόντρα με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, με αφορμή την ορθόδοξη επισκοπή του Εμιράτου του Κατάρ. Από την άλλη, η πολιτική αστάθεια που επικρατεί στη Συρία και το γεγονός ότι η κυβέρνηση άστατη κρύβεται στα… λαγούμια της Δαμασκού δίνουν την ευκαιρία σε όλο και πιο ακραίες ομάδες να εκδηλώνονται, διεκδικώντας ουσιαστικά θέση στο τραπέζι της νομής εξουσίας και επιρροής για τη μετά Ασαντ εποχή, η οποία, όμως, δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί πότε θα ανατείλει.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο «Παρασκήνιο» του Σαββάτου που κυκλοφορεί…

Keywords
Τυχαία Θέματα