Μια «αποτίμηση» που γράφει ιστορία!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Συζητήσεις, έντονο προβληματισμό, αλλά και πολλά και «καυτά» ερωτήματα έχει ήδη προκαλέσει η δημοσίευση από τον Περισσό της αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς, για πρώτη φορά στη νεότερη πολιτική Ιστορία, επιχειρείται μια άκρως «καυστική» αυτοκριτική, που δεν έχει τίποτε για να παραπέμψει στο παρελθόν.
Σε μια πιο ευρεία «ανάγνωση» των στοιχείων αυτής της αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι τίθεται σε πρώτο πλάνο η ανανέωση της πολιτικής

και επικοινωνιακής εικόνας του ΚΚΕ, ανεξάρτητα μάλιστα από τη στρατηγική που το Κόμμα ακολουθεί. Εξάλλου, δεν μπορεί να εκτιμήσει διαφορετικά κανείς την άποψη ότι «υποτιμήθηκε, επίσης, ο ρόλος του Διαδικτύου στην πληροφόρηση της νεολαίας, αλλά και ως όργανο επίθεσης στο Κόμμα», από το ότι το ΚΚΕ έμεινε περιχαρακωμένο στα κλασικά μέσα επικοινωνιακής πολιτικής, αλλά και των μηνυμάτων που εξέπεμψε, καθώς «η προπαγάνδα του Κόμματος δεν είναι ζωντανή και εμπλουτισμένη με παραδείγματα και στοιχεία που βγαίνουν μέσα από τις εξελίξεις στο κίνημα, αλλά και τον κάθε κλάδο, δεν έχει αποκτήσει η προπαγάνδα ζωντανό εκλαϊκευτικό χαρακτήρα», όπως επισημαίνεται σε άλλο σημείο του κειμένου.
Αυτός είναι και ο λόγος που γίνεται σαφές, λοιπόν, όπως προκύπτει και από το κείμενο του Περισσού, ότι επείγει η επανεξέταση της επικοινωνίας του Κόμματος με τον κόσμο, κυρίως με τα λαϊκά στρώματα που σε ένα μεγάλο βαθμό έστρεψαν τις «ελπίδες» τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό, γιατί, όπως εκτιμήθηκε από την αποτίμηση, «η εκλογική αναμέτρηση ανέδειξε τις μακροχρόνιες αδυναμίες και καθυστερήσεις στη δουλειά του ΚΚΕ για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας, την κομματική οικοδόμηση σε συνθήκες που υπάρχουν δυσκολίες στην οργάνωση των μαζών».
Τέλος, εκτιμάται ότι η επιθετική και επικριτική τακτική του ΚΚΕ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αδύναμη και «δεν μπόρεσε, επίσης, να προσανατολίσει πρακτικά όλο το Κόμμα να απευθύνεται κυρίως στις νεότερες ηλικίες με κοινωνικοταξικά βέβαια κριτήρια. Δεν μπόρεσε να συντονίσει τη δουλειά όλου του Κόμματος με τη στήριξη και τη βοήθεια της ΚΝΕ, ιδιαίτερα σε χώρους της μάθησης στους οποίους η ιδεολογική επίθεση είναι επεξεργασμένη καλά και ασκεί σοβαρή επίδραση…» και «δεν εντόπισε έγκαιρα το βάθος της συνολικής μείωσης των δύο κομμάτων και ιδιαίτερα την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, καθώς και την ισχυροποίηση-στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ…» και έτσι «δεν καλλιέργησε, στον απαιτούμενο βαθμό, πνεύμα επαγρύπνησης και ανησυχίας στα μέλη του Κόμματος, στον περίγυρό του».

Τα πέντε σημεία
Πιο συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων συνοψίζονται στα πέντε ακόλουθα συμπεράσματα:
1. Οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις διεξήχθησαν σε συνθήκες παρατεταμένης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που έφερε όξυνση του δημόσιου χρέους. Ταυτόχρονα, από επίσημες πηγές προβαλλόταν το ενδεχόμενο είτε νέας ελεγχόμενης είτε ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας σε συνθήκες νέας εκδήλωσης της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη. Όλα τα παρα

Keywords
Τυχαία Θέματα