Οικονομολόγοι-αποτυχημένοι προφήτες

Ο Πολ Κρούγκμαν είχε κάνει λάθος για την Ελλάδα, αλλά περιμένει ακόμα να δικαιωθεί για την Κύπρο. Σύμφωνα με «Τα Νέα» η περίπτωση του αμερικανού νομπελίστα οικονομολόγου-που τυγχάνει και προοδευτικός-είναι χαρακτηριστική της ανοησίας των προφητών. Μια χούφτα ανθρώπων έχουν ρημάξει ολόκληρους λαούς με τις προβλέψεις τους, οι οποίες μάλιστα αποδεικνύονται και εσφαλμένες, εκτός αν είναι κατά τύχη… ορθές!

Ποιος έχει επισημάνει ότι για τη μια φορά που ο

Νουριέλ Ρουμπινί πέτυχε την κρίση των subprime το 2007-08 έχει πέσει έξω καμιά δεκαπενταριά φορές σε ενδιάμεσες ή άλλες προβλέψεις; Εκείνος τουλάχιστον έχει το ελαφρυντικό ότι η εταιρεία του συνδέεται με τη Γουόλ Στριτ, άρα τουλάχιστον έστω και με έμμεσο τρόπο κάνει παιχνίδι. Πολλοί από τους άλλου απλώς επιχειρηματολογούν στο κενό. Ας πούμε ο Κρούγκμαν-όποιος τον διάβαζε προ πενταετίας το ξέρει-κοιμήθηκε εντελώς όρθιος στην τεράστια αμερικανική κρίση του 2008 μέχρις ότου την είχαν αντιληφθεί άπαντες-οπότε πλημμύρισε τη δημόσια αγορά με τις υπερ-ευφυείς αναλύσεις του. Και τι θα πει, όπως γράφει ο Κρούγκμαν στο μπλογκ του, ότι μέτρησε τα οικονομικά μεγέθη για τη χώρα μας, αλλά δεν εκτίμησε σωστά την πολιτική διάσταση του να βγει η Αθήνα από την ευρωζώνη; Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει την παραμικρή σχέση με την Αργεντινή. Όχι ότι δεν μας έχει ρημάξει η ύφεση-αλλά εντός ευρώ!

Πρόκειται για καμιά εικοσαριά τύπους που μας έχουν κουράσει με τις αναλύσεις και τις προβλέψεις τους. Μάλιστα, για όσους δεν το γνωρίζουν, ο διασημολάγνος Παπανδρέου καλούσε πολλούς από αυτούς στο Μαξίμου. Άλλοι ανέβαζαν έτσι το κασέ τους και άλλοι έπαιρναν πληροφορίες για να ξέρουν πώς θα παίξουν την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, αυτό το παράξενο γαϊτανάκι επαφών δεν έχει σταματήσει. Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα ερωτηματικό στην πλάτη της και αν είναι ένα σημαντικό play για τις αγορές. Όλα όσα ακούγονται για τις βόλτες του Σόρος και κυρίως των ανθρώπων του στην Ελλάδα, καθώς και για τις επαφές που κρατάει για λογαριασμό του με το ελληνικό πολιτικό σύστημα ο Στέλιος Ζαβός, εξακολουθούν να δημιουργούν ερωτηματικά. Από εκεί και πέρα οι προφήτες των αγορών δεν έχουν αναστολές και θα συνεχίσουν με τις «ευλογίες» μας…

Keywords
Τυχαία Θέματα