Πανέτοιμος ο Σαμαράς πάει στη μάχη με την τρόικα

Του Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

«Είμαστε έτοιμοι», είπε την Παρασκευή το βράδυ ο Γ. Στουρνάρας, αναγγέλλοντας την άφιξη της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Αντ. Σαμαράς, μετά από συνεχόμενες ολονυχτίες, αποφάσισε να ξεφύγει για λίγο από τους αριθμούς και να απολαύσει ένα μικρό κονσέρτο για πιάνο, με

έργα Ραχμάνινοφ, στο περιθώριο της απονομής των βραβείων «Κ. Σαμαράς» από τους ηγήτορες της Καρδιολογίας.
Ο Χρ. Στεφανάδης εξήρε την κεφαλαιώδη προσφορά του Κωνσταντίνου Σαμαρά, ο οποίος από τη δεκαετία του ’40 έως τα μέσα του ’70, εξέλιξε αποφασιστικά την καρδιολογία στην Ελλάδα που έως τότε έδρεπε τις δάφνες του Νικόλαου Καλλικλή, προσωπικού ιατρού του Αλέξιου Α΄ της δυναστείας των Κομνηνών. «Εύχομαι, όπως και ο πατέρας σας, να βγείτε νικητής από αυτήν τη μάχη», του είπε ο Παύλος Τούτουζας.
Πήγε για είκοσι λεπτά, κάθισε δύο ώρες, συνομιλώντας και με τους 300 γιατρούς που συμμετείχαν στην εκδήλωση, βράβευσε μία εκ των νοσηλευτριών – μαθήτρια του πατέρα του, ο οποίος ήταν παράλληλα δημιουργός και πρόεδρος της κορυφαίας Νοσηλευτικής Σχολής του «Ευαγγελισμού» και επέστρεψε στους σχεδιασμούς του για την «αντιμετώπιση» της τρόικας. Εκτέλεση προϋπολογισμού, έσοδα, «τρύπες» στα Ταμεία, χαράτσι της ΔΕΗ, κινητικότητα στο Δημόσιο.

Οι δόσεις
Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, οι λύσεις έχουν βρεθεί και απομένει η συμφωνία των εταίρων για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ έως τις 12 Απριλίου και τη σταδιακή εκταμίευση ακόμη 6 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρει στους συνομιλητές του, μετά και τις οδυνηρές αποφάσεις σε βάρος της Μεγαλονήσου, οι τροϊκανοί θα απαιτήσουν περισσότερα, προτάσσοντας ως φόβητρο τις συνέπειες του «όχι» των Κυπρίων. Ως εκ τούτου, η παραμικρή ασάφεια στην εκτέλεση του προγράμματος μπορεί να κοστίσει σοβαρά και οι εποχές δεν προσφέρονται για λάθη, ιδίως τώρα που ξεκινά η τουριστική περίοδος, επιστρέφουν οι ξένοι επενδυτές και βρίσκονται στην τελική ευθεία κομβικές αποκρατικοποιήσεις, όπως της ΔΕΠΑ και του ΟΠΑΠ.
«Φέρτε την έμπνευση στην καρδιά και στο μυαλό, αλλά να είστε δοσμένοι στη δημιουργική εργασία», έλεγε ο αλλόκοτος Ρώσος συνθέτης στους μαθητές του. Με τη διαφορά ότι ο Ραχμάνινοφ επηρεάστηκε στη δεύτερη δημιουργική φάση της ζωής του από τον Φάουστ -σημείο προσδιορισμού της γερμανικής σκέψης-, ενώ ο Σαμαράς θέλει όσο το δυνατόν πιο σύντομα να ξεφύγει η χώρα από τη γερμανική κυριαρχία.

Keywords
Τυχαία Θέματα