Πέπλο μυστηρίου

Με τον Παναγιώτη Αλιμήση
Όταν μιλάμε για την πολιτική ζωή στη Βόρεια Κορέα, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι μεταφερόμαστε πολύ πίσω στην Ιστορία. Πρώτα απ’ όλα, το σύστημα διακυβέρνησης είναι ακραίου σταλινικού τύπου, ενώ ότι συμβαίνει στο «παλάτι» δεν μπορεί να γίνει γνωστό ούτε στο… προαύλιο, πόσω μάλλον στον έξω κόσμο. Πέπλο μυστηρίου, λοιπόν, καλύπτει το τι μπορεί να διαδραματίζεται αυτήν την περίοδο που κυβερνάει ο νεαρός και ενθουσιώδης, Κιμ Γιονγκ Ουν. Ωστόσο, σε ένα τόσο απομονωμένο και αναχρονιστικό

σύστημα διακυβέρνησης εύλογα μπορούν να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα, κυρίως για το πώς αντιλαμβάνεται η υψηλόβαθμη ελίτ τον όρο εξουσία.
Η χώρα βρίσκεται κάτω από τις εντολές ενός απόλυτου δικτάτορα-θεού, ο οποίος έχει τον τελικό λόγο για ΟΛΕΣ τις αποφάσεις. Όμως, κάτω από αυτές τις συνθήκες ολοκληρωτικής δύναμης, πολλές φορές δημιουργούνται ανταγωνισμοί στο κλειστό περιβάλλον του δικτάτορα ακόμα και από συγγενικά πρόσωπα. Γι’ αυτό και η αποπομπή του έμπιστου στρατηγού μπορεί να οφείλεται στον πανίσχυρο θείο που θέλει δικούς του ανθρώπους με στόχο την ανέλιξη, ή σε μια απόφαση της πολιτικής ελίτ να θέσει άλλες προτεραιότητες. Βέβαια, πολλοί θα ρωτήσουν το πώς θα ανεχτεί ο στρατός να χάσει τις παραπάνω μερίδες φαγητού που «δικαιούται». Ποιος ξέρει; Ίσως μέσα στο στράτευμα να έχουν κάποιοι στρατηγοί αποφασίσει να ταχθούν στο πλευρό του θείου και κάποιοι στου ανιψιού. Ίσως, πάλι, ο νέος ηγέτης να θέλει να παγιώσει την εξουσία του με δικούς του στρατηγούς ακολουθώντας την πολιτική νοοτροπία του πατέρα του, ο οποίος έλεγε «αν θέλεις την εξουσία, έλεγξε τον στρατό». Προς το παρόν, τρία με τέσσερα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι. Για να μάθουμε την αλήθεια θα πρέπει η χώρα να φιλελευθεροποιηθεί και να ανοιχτεί στον έξω κόσμο. Δυστυχώς, όμως, με τις υπάρχουσες συνθήκες και τα δεδομένα θα πρέπει να περιμένουμε αρκετές δεκαετίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα