Πωλείται το ραδιόφωνο της Εκκλησίας;

Του ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Όταν ετέθη για πρώτη φορά το ζήτημα της λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, στα τέλη του περσινού Γενάρη, την εποχή της κυβέρνησης Παπαδήμου ακόμα, οι εργαζόμενοι στον σταθμό αναστατώθηκαν σε σημείο που η πρώτη «διαρροή» έλεγε ότι «ο σταθμός κλείνει».
Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Εκκλησίας δεν έκλεισε, αλλά οι φήμες που σέρνονται έξω από την οδό Ιασίου –εκεί, στο συνοδικό μέγαρο όπου στεγάζεται και ο σταθμός–, από την

ημέρα κιόλας της ανάδειξης του Ιερώνυμου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, είναι πολλές και το βάθος τους θυμίζει δαιδαλώδη λαβύρινθο.
Για να αρχίσουμε από την ουσία, οι πληροφορίες εδώ και έναν χρόνο μιλούν για πρόθεση του Αρχιεπισκόπου να κλείσει τον σταθμό, με πρόφαση την κρίση, προκειμένου να ξεπουληθεί η συχνότητα του ραδιοφώνου της Εκκλησίας σε γνωστό επιχειρηματία των media, που τη «λιγουρεύεται», όπως λένε κάποιοι, από καιρό.
Οι κύκλοι του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας λένε πως ο ίδιος αρνείται την εμπορική συναλλαγή. Η πρόφαση που χρησιμοποιείται είναι ότι η Εκκλησία εκκοσμικεύεται, όταν χρησιμοποιεί βήμα στον «μιντιακό πόλεμο», χάνοντας –όπως λένε αρκετοί ρασοφόροι– τον ρόλο και την αποστολή της. Είναι αλήθεια πως στην εποχή του μακαριστού Χριστόδουλου, το ραδιόφωνο της Εκκλησίας ήταν ένα ΜΜΕ που απευθυνόταν σε πλατιές μάζες, ανοίγοντας την πόρτα της σε όλους και αυξάνοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό το ακροατήριο των όσων ήθελε η Εκκλησία να περάσει στην κοινωνία.
Όλη αυτή η διαδικασία γινόταν αφού οι δημοσιογράφοι που δούλευαν στο συγκεκριμένο μέσο είχαν άποψη, ελευθερία έκφρασης και παρουσία σε όλα τα μέτωπα της πολιτικής και κοινωνικής διεργασίας. Φαίνεται, όπως τουλάχιστον λένε οι πληροφορίες και οι έως τώρα ενδείξεις, ότι κάποιοι περί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, που κινούνται κοντά στην ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, έχουν δει το θέμα πιο «εμπορικά». Η αντικατάσταση των τεχνοκρατών, που διοικούσαν τον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας στην εποχή του μακαριστού Χριστόδουλου, με θεολόγους ή και ρασοφόρους ιερείς στη διεύθυνση μπορεί –κατά τους παράγοντες που βρίσκονται κοντά στον σημερινό Αρχιεπίσκοπο– να σημαίνει προσέγγιση του ρόλου της Εκκλησίας. Καλά πληροφορημένες πηγές, ωστόσο, μιλούν στο «Π» για επιχείρηση απίσχνασης του σταθμού με στόχο την πώληση είτε της συχνότητας είτε του ραδιοφωνικού σταθμού «κοψοχρονιά».
Το «Π» είναι σε θέση να γνωρίζει πως έχει συνέλθει τουλάχιστον τρεις φορές η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με αυτό το θέμα. Κάθε φορά, δε, που συγκαλείται οι εργαζόμενοι που έχουν απομείνει στον σταθμό, πολλοί λιγότεροι απ’ ό,τι ήταν στο παρελθόν, βρίσκονται σε κενό αέρος ως προς το εργασιακό τους μέλλον. Οι πληροφορίες λένε, επίμονα μάλιστα, ότι τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, όσο και στενοί του συνεργάτες έχουν συναντηθεί με τον επιχειρηματία που ενδιαφέρεται για το φιλέτο της συχνότητας και η συμφωνία έχει, τουλάχιστον προφορικά, «κλειδώσει», όχι με τη συναίνεση του κ. Ιερώνυμου, αλλά σύμφωνα με αυτά που λένε έναν χρόνο τώρα μερικοί «καλοθελητές».

Αντιστάσεις
Η ουσία της όλης υπόθεσης βρίσκεται στο γεγονός ότι κανείς από τους (υποτίθεται) αρμόδιους δεν μπορεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα «τι θα γίνει, τελικά, με τον σταθμό». Και αυτό γιατί ο Αρχιεπίσκοπος συναντά, όπως λένε πηγές του «Π», σημαντικές αντιστάσεις τόσο από κληρικούς, όσο και από λαϊκούς του κύκλου του, σε ό,τι αφορά την πρόθεσή του να πουλήσει τη συχνότητα. Είναι δε ενδιαφέρον ότι κάποιοι από τους παλιούς συνεργάτες του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, που ήταν γνωστοί άλλοτε με το προσωνύμιο τα «blazer» της Εκκλησίας, καταβάλλουν προσπάθειες να βρεθούν και πάλι σε θέση ισχύος παίζοντας όπως λένε οι πληροφορίες –ή προσπαθώντας να παίξουν– ρόλο μεσάζοντα στην επικείμενη εμπορική συναλλαγή με λάφυρο τον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας. Τόσο ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας, όσο και αυτοί που πιέζουν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να «τελειώσει τη δουλειά» βρίσκονται σε στάση αναμονής και το ζήτημα θα έχει σύντομα πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις.
Είναι πάντως χαρακτηριστικό πως σε κάθε συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με αυτό το αντικείμενο οι Μητροπολίτες –που εδώ καλούνται να δείξουν το ταλέντο τους στο «μάνατζμεντ»– διαβεβαιώνουν τους εργαζόμενους πως «σήμερα θα πάρουμε την τελική απόφαση». Αυτό το «σήμερα», παρ’ όλα αυτά, δεν έχει έρθει ακόμη και ο δρόμος φαίνεται να είναι μακρύς…

Keywords
Τυχαία Θέματα