ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ Ή ΕΚΛΟΓΩΝ

Του Πάρι Κουρτζίδη

Τον γόρδιο δεσμό καλείται να κόψει ο Αντώνης Σαμαράς αντιμέτωπος με την πιο κρίσιμη συγκυρία της πρωθυπουργίας του. Ανασχηματισμός ή εκλογές και πότε;
Από τον στενό πυρήνα των συνεργατών του οι εισηγήσεις που δέχεται είναι αντικρουόμενες, αν και ο ίδιος αρχικά, πριν ανιχνεύσει το έδαφος για τις προθέσεις, τις αιτιάσεις και τις απαιτήσεις των κυβερνητικών εταιρών του, έδειχνε αποφασισμένος να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές

στο κυβερνητικό σχήμα, έχοντας εντοπίσει τις αδυναμίες και δυσλειτουργίες του.
Την ίδια στιγμή, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π», ο πρωθυπουργός είχε –και έχει πάντα– ανοιχτό στο μυαλό του το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών περί το φθινόπωρο και με πιθανότερο χρονικό σημείο, αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές. Η προοπτική εξάλλου της προκήρυξης διπλών εκλογών τον Μάιο του 2014 με ταυτόχρονη μετάθεση της αυτοδιοικητικής κάλπης φαίνεται να απομακρύνεται, καθώς η εκτίμηση είναι ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει μέχρι τότε».
Σε κάθε περίπτωση, έχουμε ήδη μπει σε άτυπη προεκλογική περίοδο, με δεδομένο ότι ο Αντώνης Σαμαράς αναζητεί το σωστό εκλογικό timing. Στον αντίποδα, τη δική τους στρατηγική προσπαθούν να χαράξουν η Ιπποκράτους και η Αγ. Κωνσταντίνου απέναντι στις πολιτικές επιλογές και τις εξελίξεις που σχεδιάσει να δρομολογήσει το Μέγαρο Μαξίμου, αναλογικά με τις τελικές αποφάσεις που θα λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Κέρδισε χρόνο
Οπως είχε αποκαλύψει το «Π», ο κ. Σαμαράς διαπιστώνοντας τις τελευταίες ημέρες ότι οι κυβερνητικοί του εταίροι κάνουν τα δικά τους πολιτικά παιχνίδια, βλέποντας και τις δημοσκοπήσεις που παρουσιάζουν τη ΝΔ και τον ίδιο να αντέχουν, μπλόφαρε με το «χαρτί» των εκλογών και έτσι προς το παρόν κέρδισε χρόνο, αφού οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης θέλουν να αποφύγουν όπως «ο διάβολος το λιβάνι» μία τέτοια εξέλιξη. Ομως, στη συζήτηση που έγινε στην τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, διαπιστώθηκε ότι πλέον μεταξύ τους διαφωνούν όχι μόνο στην άσκηση της ουσιαστικής πολιτικής, αλλά και στον τρόπο που θα μπορούσαν να κάνουν ένα «λίφτινγκ» που θα επέφερε σημαντικά αποτελέσματα στο κυβερνητικό σχήμα.
Γι’ αυτό και ο Αντώνης Σαμαράς, επιθυμεί να βρει το σχήμα που θα δώσει ρυθμό και δυναμική νέας εκλογικής νίκης στην τριμερή κυβέρνηση, ενώ ο ίδιος θα έχει λάβει ανανεωμένη λαϊκή εντολή, αποδυναμώνοντας τα αντεπιχειρήματα των διαφωνούντων εταίρων του.
Εντούτοις, αρκετοί πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν στο «Π» ότι «εκλογές θα γίνουν για να αποφευχθούν περιπέτειες που πάνε να προκύψουν από τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά και την ασκούμενη οικονομική πολιτική στη χώρα, ούτως ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν και τα απαραίτητα άλλοθι σε όσους τα χρειάζονται και τα έχουν ιδιαίτερη ανάγκη αυτά…».

Τι (δεν) θέλει ο Κουβέλης
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς αναγκάζεται να συναινεί ενίοτε με τα επιχειρήματα και δείχνει να επιθυμεί έναν δομικό ανασχηματισμό, μόνο εάν τα άλλα κόμματα της συγκυβέρνησης συμμετέχουν με βουλευτές. Σ’ αυτό έρχεται να υπερθεματίζει και ο κ. Βενιζέλος και μάλιστα με διακαή πόθο, τη στιγμή που ο κ. Κουβέλης θέλει να αποφύγει τη συμμετοχή δικών του κοινοβουλευτικών και για αυτό επιμένει στην παραμονή της ΔΗΜΑΡ με τους κ. Αντ. Μανιτάκη και Αντ. Ρουπακιώτη, βάζοντάς τους ιδεολογικό και πολιτικό «περιτύλιγμα». Από την άλλη, όμως, ο πρωθυπουργός δείχνει ότι θέλει οπωσδήποτε να βρει τον τρόπο για να τους αλλάξει.
Σε περίπτωση που περάσει η πρόταση να συμμετέχουν με κοινοβουλευτικούς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ο κ. Κουβέλης πρόκειται να προτείνει τρία πρόσωπα: Βασίλη Οικονόμου, Τσούκαλη και Πανούση. Αν αναγκαστεί να αντικαταστήσει έναν ή και τους δύο νυν υπουργούς του, θα προτείνει τους κ. Χατζησωκράτη και Μαργαρίτη.
Στο μεταξύ, στο σημείο που φέρονται να συμφωνούν απολύτως, αλλά ο καθένας για διαφορετικό πολιτικό λόγο, οι κ. Σαμαράς και Κουβέλης, είναι στο σημείο ότι η κυβέρνηση δεν χρειάζεται αντιπροέδρους, κάτι για το οποίο πιέζει ασφυκτικά ο κ. Βενιζέλος.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, ο κ. Σαμαράς δεν αποκλείεται να καθυστερήσει να δρομολογήσει τον ανασχηματισμό και σε ανύποπτο χρόνο να επιδιώξει ένα μικρό ρετουσάρισμά της προκειμένου να μπει σε τροχιά εκλογών αμέσως μετά το συνέδριο του Ιουνίου και ενόψει φθινοπώρου…

Keywords
Τυχαία Θέματα