Το «πράσινο φως» περιμένουν τα κομματικά στελέχη της ΝΔ

Του Δ. Γιαννακόπουλου

Μπορεί ο Σαμαράς ως πρωθυπουργός της κυβέρνησης συνεργασίας με προοπτική την τετραετία να διακηρύσσει και να αποδεικνύει στην πράξη ότι η Ελλάδα θα βγει από το αδιέξοδο, που περιήλθε την τελευταία διετία, με τη συμμετοχή των καλύτερων και ικανότερων στο υπουργικό σχήμα, όμως, ο κομματικός μηχανισμός δεν μπορεί, αλλά και δεν πρέπει, να μείνει

αναξιοποίητος. Και αν ο προκάτοχός του, Κ. Καραμανλής, δεν έδινε και πολλή μεγάλη σημασία στα κομματικά στελέχη, ο σημερινός πρωθυπουργός, ως βουλευτής επαρχίας από το 1977, που έχει περάσει από όλες τις βαθμίδες της κομματικής επετηρίδας, αντιλαμβάνεται πλήρως ότι χωρίς το κόμμα δεν μπορεί να έχει τη δέουσα στήριξη στην προσπάθεια που καταβάλλει. Κυρίως, όμως, γνωρίζει ότι χωρίς την αξιοποίηση των πολιτικών παραγόντων τής ΝΔ δεν θα καταφέρει να εφαρμόσει το πρόγραμμα που κατήρτισε πριν από τις εκλογές με τη συνδρομή τους.
Για πολλοστή φορά, η ΝΔ ως κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μόνιμη παθογένειά της που δεν είναι άλλη από την γκρίνια της κομματικής της βάσης. Ακόμη και αν καταφέρει να αναστρέψει το κλίμα στην αγορά, να αποκαταστήσει μισθούς και συντάξεις και να οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη, δεν θα έχει τύχη στις επόμενες εκλογές, σε περίπτωση που γυρίσει την πλάτη στα κομματικά της στελέχη. Η Ιστορία διδάσκει. Το 1993, ο Κ. Μητσοτάκης είχε απέναντί του τον νεοδημοκρατικό μηχανισμό, γιατί αποφάσισε να τον αξιοποιήσει λίγο πριν από την πτώση του από την κυβέρνηση. Το 1996, ο Μιλτιάδης Έβερτ δεν κατάφερε να επανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των μελών του κόμματός του. Το 2004, ο Καραμανλής υποσχέθηκε πλήρη αποκατάσταση των αδικηθέντων Νεοδημοκρατών και το 2009 του γύρισαν την πλάτη, απογοητευμένοι από τη γενικότερη στάση των υπουργών του απέναντί τους.

Μηνύματα
Ο Σαμαράς, παράλληλα με το κυβερνητικό του έργο, προωθεί και δράσεις για την αξιοποίηση των μελών του κομματικού μηχανισμού. Ήδη, υπάρχει μια πλειάδα στελεχών, περίπου 4.000 τον αριθμό, που συνέβαλαν αποφασιστικά στη διπλή νίκη της Νέας Δημοκρατίας και έχει δεσμευτεί ότι δεν θα τους αφήσει αναξιοποίητους. Με όλους αυτούς είτε έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά, είτε έχει συναντηθεί απευθείας και, μάλιστα, για αρκετή ώρα. Ξέρει πολύ καλά ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο λάθους. Οι Νεοδημοκράτες δεν συγχωρούν συμπεριφορές του παρελθόντος, δηλαδή του παραμερισμού τους, και της αξιοποίησης των «κολλητών», των συγγενών και των «κουμπάρων». Ήδη, τα πρώτα τελεσίγραφα εστάλησαν από τον πρωθυπουργό στους υπουργούς και στους υφυπουργούς τού κόμματός του, ενώ έπεται η αποστολή λίστας στελεχών προς αξιοποίηση σε κάθε υπουργείο και κρατικό οργανισμό.
Μητσοτάκης
Όσον αφορά στον σχηματισμό της κυβέρνησης, αν και αρκετοί βουλευτές της ΝΔ δεν έκρυβαν την έκπληξή τους για στελέχη του κόμματος που αξιοποιήθηκαν στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν χωρίς να αποδώσουν ουσιαστικά, προς το παρόν εκτιμάται ότι θα τηρήσουν στάση αναμονής. Ωστόσο, το σημαντικότερο εσωκομματικό πρόβλημα που ίσως προκύ

Keywords
Τυχαία Θέματα