Βαρόμετρο οι άμαχοι

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΛΙΜΗΣΗ

Η γαλλική αποστολή στο Μάλι μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία προς το παρόν. Οι κάτοικοι που κράταγαν μέχρι πρότινος γαλλικές σημαίες τώρα περιμένουν την εξασφάλιση της ηρεμίας τους και ίσως μια ελπίδα για οικονομική βοήθεια από τη Γαλλία. Οι προσδοκίες για αυτούς που υπέφεραν από τους ισλαμιστές είναι πολλές. Ήδη, αναζητούν μια κυβέρνηση σταθερή που θα ασχοληθεί με την επαναδημιουργία θεσμών και προϋποθέσεων για οικονομική ανάπτυξη. Πολλά, όμως, θα εξαρτηθούν από τα κίνητρα των Γάλλων και των συμμάχων

τους στο νέο πεδίο ανταγωνισμού που αναδύεται στην περιοχή.
Οι ενεργειακές προοπτικές των γειτονικών χωρών και του Μάλι έχουν κάνει πολλούς να δυσανασχετούν με τη γαλλική επέμβαση, μεταξύ αυτών και ο Μοχάμεντ Χασάν, ένας Αιθίοπας πρώην διπλωμάτης στο Μάλι, ο οποίος υποστηρίζει ότι το γαλλικό ενδιαφέρον στρέφεται εναντίον της Κίνας, η οποία έχει μέχρι τώρα τα πρωτεία στις οικονομικές συναλλαγές στη Δυτική Αφρική. Ο βετεράνος διπλωμάτης θεωρεί ότι η επέμβαση ήταν ένα σχέδιο ανάσχεσης της κινεζικής επιρροής.
Όσον αφορά στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών, πολλοί όπως ο Μοχάμεντ Χασάν πιστεύουν ότι ήταν ένα σχέδιο εξασφάλισης των πηγών ουρανίου και πετρελαίου στο Μάλι και στον γειτονικό Νίγηρα, όπου οι Αμερικανοί διατηρούν στρατιωτική βάση. Συνεπώς, για τους Δυτικούς ο έλεγχος πάνω σε μια συνεχή και συμπαγή έκταση με υδρογονάνθρακες είναι «ρουά ματ» στην Κίνα και στη φιλόδοξη για την περιοχή Μόσχα.
Όπως και να ’χει, οι αντάρτες μπορούν να κρυφτούν στις γύρω σπηλιές και να αναδιοργανωθούν ανά πάσα στιγμή χαλώντας τα σχέδια των ανταγωνιστών. Αυτοί που σε κάθε περίπτωση θα είναι στη μέση είναι οι άμαχοι, οι οποίοι αν δεν δουν προοπτική συμμετοχής στον ορυκτό τους πλούτο, ίσως αναζητήσουν καλύτερες μέρες με τους τζιχαντιστές.

Keywords
Τυχαία Θέματα