Χωρίς τελική συμφωνία στο Eurogroup ο Στουρνάρας

Κρίσιμα θα είναι τα επόμενα 24ωρα για τη διαπραγμάτευση Κυβέρνησης-Τρόικας, καθώς πολλά ζητήματα παραμένουν ακόμη ανοιχτά και-όπως φαίνεται- δεν θα προλάβουν να κλείσουν έως αύριο το βράδυ, που ο Γιάννης Στουρνάρας αναχωρεί για το άτυπο Eurogroup στην Ιρλανδία.

Στο σημερινό ραντεβού, που έχει προγραμματιστεί για τις 12:00 στο υπουργείο Οικονομικών, θα επιχειρηθεί να βρεθεί λύση στο

“καυτό” ζήτημα του Δημοσίου, καθώς η Τρόικα συνεχίζει να απαιτεί απολύσεις, όχι μόνο των επιόρκων, αλλά και μεγάλου μέρους των υπαλλήλων που θα μπουν στο σχέδιο κινητικότητας.

Όπως δήλωσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αργά χθες βράδυ, “το Δημόσιο παραμένει μεγάλο αγκάθι, γι’ αυτό και κλήθηκε στη σύσκεψη ο κ. Μανιτάκης”. Το ίδιο στέλεχος συμπλήρωνε ότι “δεν θα κλείσουμε μέχρι την Παρασκευή”.

Από την πλευρά του Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη -σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις για κόντρα με τον Γιάννη Στουρνάρα- συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι δεν τέθηκε θέμα απομάκρυνσης 20.000 υπαλλήλων, ούτε μπήκε κανένα νέο θέμα από την Τρόικα, ενώ ο κ. Μανιτάκης δεσμεύτηκε για την άμεση απομάκρυνση των επιόρκων. Μάλιστα, από τη ΔΗΜΑΡ διαρρέεται ότι συμφωνήθηκε η άμεση απομάκρυνση 2.000 επιόρκων και άλλων 5.500 έως το τέλος του έτους.
Την ίδια ώρα, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών δήλωνε αισιόδοξο ότι το πρωτογενές έλλειμμα του 2012 θα είναι κάτω από 1,5% του ΑΕΠ που ήταν η πρόβλεψη, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα πέρυσι διαμορφώθηκε κοντά στο 5,5%.

Ωστόσο, εάν στο δημοσιονομικό έλλειμμα συνυπολογιστούν και οι δαπάνες κυρίως εξαιτίας της συμμετοχής του Δημοσίου στην ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ, αυτό ανεβαίνει κοντά στο 9,5%. Τα δυο αυτά στοιχεία για το έλλειμμα, με και χωρίς τις επιβαρύνσεις για τις τράπεζες, θα αποτυπώνονται στην επικείμενη επιβεβαίωση των δημοσιονομικών δεδομένων από τη Eurostat.

Στα θέματα που φαίνεται πως κλείνουν, περιλαμβάνεται η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες-ταμεία, με 12 δόσεις για την πάγια ρύθμιση και 48 για τα ληξιπρόθεσμα που δημιουργήθηκαν μέχρι τις 31/12/2012.

Σε ό,τι αφορά στον ενιαίο φόρο ακινήτων, για φέτος προωθείται η οριζόντια ρύθμιση του ΕΕΤΗΔΕ κατά 15%, όμως ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζητούν να έρθει στη Βουλή “πακέτο” διατάξεων για τα ακίνητα που θα συμπεριλαμβάνει τη κλίμακα του Ενιαίου Φόρου με ισχύ από 1/1/2014, το αφορολόγητο του Ενιαίου Φόρου, ειδική κλίμακα για τα αγροτεμάχια, με ενδεχόμενη εφαρμογή της από το 2013, εφόσον ολοκληρωθεί εγκαίρως η καταγραφή τους, καθώς και τον χαρακτηρισμό ως “μεταβατικού” του Φόρου που θα ισχύσει το 2013.

‘Ηδη, μάλιστα, το υπουργείο αποφάσισε τη σύσταση επιτροπής για τον καθορισμό των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα