Η νέα έκθεση του Γιάννη Αδαμάκη

Η λέξη «doldrums» είναι ένας μετεωρολογικός όρος που αναφέρεται σε συγκεκριμένα σημεία στον Ατλαντικό και Ειρηνικό ωκεανό γύρω από τον Ισημερινό. Πρόκειται για μια ζώνη χαμηλής πίεσης όπου επικρατεί ηρεμία. Με αυτό τον όρο επέλεξε να τιτλοφορήσει ο Γιάννης Αδαμάκης τη νέα του ατομική έκθεση που φιλοξενείται στη γκαλερί Ζουμπουλάκη (πλατεία Κολωνακίου 20). Τα 28 έργα του καλλιτέχνη είναι φιλοτεχνημένα στο διάστημα των τελευταίων χρόνων και είναι στην πλειοψηφία τους ακρυλικά σε μουσαμά.

Σχετικά με τη σημειολογία

της λέξης «doldrums», ο ζωγράφος υπογραμμίζει ότι «μεταφορικά θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει με αυτόν τον όρο το χρονικό σημείο όπου επικρατεί ακινησία. Είναι εκείνη η στιγμή πριν ή αφού συμβεί κάτι. Ο εγκλωβισμός, το σταμάτημα του χρόνου. Είναι εν τέλει η διακοπή ανάμεσα σε μια αλληλουχία γεγονότων που απομονώνοντας την κανείς, αποκτά έναν αυτόνομο, δραματικό χαρακτήρα». Όσον αφορά στην θεματολογία των δημιουργιών του ο Γιάννης Αδαμάκης σημειώνει ότι η έκθεση περιλαμβάνει «έργα με ναυτικά θέματα, συναισθηματικά φορτισμένα με μνήμες και βιωματικές εμπειρίες ναυτοσύνης. Εικόνες με σκηνές δρόμου, σε μπαρ, σε σταθμούς τραίνων, σε εσωτερικούς χώρους».

O Γιάννης Αδαμάκης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1959. Έχει πραγματοποιήσει 27 ατομικές εκθέσεις, από το 1990 έως σήμερα, σε γνωστά μουσεία και γκαλερί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Η τωρινή του έκθεση που φιλοξενείται στη γκαλερί Ζουμπουλάκη και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 6 Απριλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα