Νέοι γενετικοί παράγοντες “ρίχνουν φως” στον κίνδυνο εμφράγματος

Η μεγαλύτερη επιστημονική έρευνα εντόπισε δεκαπέντε νέες γενετικές περιοχές που αυξάνουν τις πιθανότητες ενός ανθρώπου να πάθει στεφανιαία νόσο και έμφραγμα.

Στην έρευνα αυτή αρκετά σημαντική ήταν η συμμετοχή Ελλήνων ερευνητών τόσο του εσωτερικού, όσο και της διασποράς.

Με τη νέα ανακάλυψη, αυξάνονται σε 46 πλέον συνολικά οι έως τώρα γνωστοί γενετικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση

στεφανιαίας νόσου.

Πιο συγκεκριμένα η πάθηση που είναι και γνωστή και ως στεφανιαία αρτηριοσκλήρωση, εμφανίζεται όταν δημιουργείται πλάκα στα τοιχώματα των αγγείων της καρδιάς, που δημιουργεί αρχικά στηθάγχη, με κατάληξη το έμφραγμα, το οποίο συχνά είναι θανατηφόρο.

Το έμφραγμα σύμφωνα με μελέτες «χτυπά την πόρτα» περισσότερο στους άνδρες, αλλά τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες ολοένα και αυξάνονται.

Η στεφανιαία νόσος και η κυριότερη επιπλοκή της, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, είναι η κυριότερη αιτία θανάτου στον κόσμο.

Η στεφανιαία, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει ως τώρα , δείχνει να έχει ένα ισχυρό γενετικό-κληρονομικό υπόβαθρο.

Η κοινοπραξία άνω των 180 ερευνητών από πολλές χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής Πάνο Δελούκα, ερευνητή του βρετανικού ινστιτούτου γενετικής Wellcome Trust Sanger Institute, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής “Nature Genetics”, ανέλυσε DNA από περίπου 60.000 ασθενείς με στεφανιαία νόσο και, για λόγους σύγκρισης, από άλλους 130.000 υγιείς ανθρώπους.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα ευρήματά τους και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο μεταβολισμός των λιπιδίων του αίματος (και κυρίως η υψηλή «κακή» χοληστερόλη-LDL) είναι ο κύριος παράγων που συνδέεται με την ανάπτυξη της αρτηριοσκλήρωσης και τη στεφανιαία νόσο.

Ο δεύτερος σημαντικότερος παράγων κινδύνου είναι η χρόνια φλεγμονή. Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης άλλες 104 ανεξάρτητες γενετικές ποικιλομορφίες που είναι πολύ πιθανό ότι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

«Η έρευνά μας ενισχύει την πεποίθηση ότι, για τους περισσότερους από εμάς, ο γενετικός κίνδυνος της στεφανιαίας νόσου καθορίζεται από πολλούς γενετικούς παράγοντες, ο καθένας από τους οποίους ασκεί μία μέτρια επίδραση», δήλωσε ο Δελούκας. Όπως είπε, το επόμενο βήμα θα είναι οι επιστήμονες να κάνουν νέες γενετικές αναλύσεις, προκειμένου να βρουν ακόμα πιο σπάνιους γενετικούς παράγοντες κινδύνου, έτσι ώστε να εντοπίζουν στο μέλλον εκείνους τους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο από στεφανιαία και έμφραγμα.

Ο επίσης ελληνικής καταγωγής Θεμιστοκλής Ασιμής, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ, ο οποίος ήταν ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι «ίσως τα σημαντικότερα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν πως μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με προδιάθεση για την ανάπτυξη στεφανιααρτηριοσκλήρωσης, επειδή έχουν κληρονομήσει μεταλλάξεις σε ορισμένα γονίδια-κλειδιά που σχετίζονται με τη φλεγμονή».

Όπως επεσήμανε ο κ. Ασιμής, μέχρι τώρα έχ

Keywords
Τυχαία Θέματα