Review - Assassin's Creed IV: Black Flag

''A Pirate's life for me''

Εντάξει, δεν νομίζω ότι χρειάζονται και ιδιαίτερες συστάσεις για τη σειρά Assassin's Creed. Τα τελευταία κάμποσα χρόνια με ένα παιχνίδι ανά έτος έχει γίνει σαν το Call of Duty και η αλήθεια είναι ότι σαν να άρχισε να κουράζει λίγο. Άλλα παιχνίδια βγαίνουν καλά, άλλα όχι και τόσο. Κάθε νέο παιχνίδι έχει και διαφορετικό setting, με το συγκεκριμένο

να λαμβάνει χώρα στις αρχές του 1700 εν καιρώ πειρατείας. Με το 3ο παιχνίδι της σειράς να είχε αφήσει κάπως ανάμεικτα συναισθήματα στο κοινό, καταφέρνει άραγε το 4ο μέρος να κάνει τη σειρά να ορθοποδήσει;

A pirate's life for me – Story

Ο φετινός πρωταγωνιστής λέγεται Edward Kenway και είναι ο πατέρας του Haytham και παππούς του Ratohnhake:ton AKA Connor από το προηγούμενο μέρος. Η περιπέτεια του Edward ξεκινάει με τον ίδιο να αποφασίζει να αφήσει για ένα χρονικό διάστημα τη γυναίκα του και τη δουλειά του πεθερού του για να αποκτήσει περιουσία και να ζήσει τη ζωή του όπως εκείνος θέλει και όχι να βγάζει χρήματα ίσα-ίσα για να ζει. Στην πορεία λοιπόν μπαίνει στις υπηρεσίες ενός πειρατικού πλοίου και κάποια στιγμή φοράει και τη γνωστή γκαρνταρόμπα με την κουκούλα. Προσοχή όμως! Το ράσο δεν κάνει τον παπά και στη συγκεκριμένη περίπτωση όχι τον assassin. Το παιχνίδι θα μπορούσε άνετα να λεγόταν Pirate's Creed μιας και πέρα από κάποια σημεία και το endgame η όλη διαμάχη μεταξύ Assassins vs. Templars κατέχει δευτερεύον ρόλο με τις περιπέτειες στη θάλασσα και τη ζωή του Edward να βρίσκονται στο προσκήνιο. Ο ίδιος ο Edward είναι μια ευχάριστη αλλαγή σε σχέση με τους προηγούμενους πρωταγωνιστές. Είναι ο τύπος που θα έκανε οποιαδήποτε βρωμοδουλειά αν αυτή θα του απέφερε μια καλή αμοιβή και εφόσον δεν προϋποθέτει να προδώσει τους δικούς του. Γι αυτόν όλη του η οικογένεια είναι το πλήρωμά του και οι συνεργάτες του όπως ο Blackbeard, ενώ δεν δίνει δεκάρα για την αιώνια κόντρα των Assassins με τους Templars και που και που εκμεταλλεύεται και τις δύο πλευρές για προσωπικό όφελος. Τέλος, αν αναρωτιέστε ακόμα, ναι το παιχνίδι έχει μέσα όλα τα πειρατικά στερεότυπα όπως την πειρατική ομιλία και το ρούμι να έχει αντικαταστήσει το νερό.

Στην ιστορία του παρόντος αναλαμβάνετε τον έλεγχο ενός πράκτορα της Abstergo, ο οποίος μέσω του Animus βιώνει τη ζωή του Edward σύμφωνα με τις αναμνήσεις που έχουν πάρει από το γενετικό υλικό του προηγούμενου παροντικού χαρακτήρα, Desmond Miles. Εκτός από μερικά διαλείμματα για computer hacking, η ιστορία στο παρόν δεν κατέχει ούτε πολύ χρόνο από το κύριο παιχνίδι, ούτε τα mindfuck στοιχεία των προηγούμενων τίτλων. Τα κομμάτια του hacking είναι αρκετά διασκεδαστικά και απευθύνονται κυρίως σε όσους άρεσαν τα glyphs(συμπεριλαμβάνεται και ο γράφων) από τα AC2 και Brothehood, μιας και θα περάσετε από διάφορα mini-games για να καταφέρετε να πάρετε τα δεδομένα που θέλετε από τους υπολογιστές τις Abstergo.

Hoist the sails, ye scaliwags! - Gameplay

Αν υπάρχει κάτι για το οποίο είναι γνωστή η σειρά Assassin's Creed, εκτός από τα mindfuck, είναι η ελευθερία που σου δίνουν στη μετακίνηση και το free running. Με κάθε νέο παιχνίδι η Ubisoft πραγματικά ξεπερνάει τον εαυτό της με τους κόσμους που δημιουργεί. Αυτή τη φορά το frontier του AC3 έχει αντικατασταθεί από τη θάλασσα της Καραϊβικής και πολλά νησιά και πόλεις για εξερεύνηση όπως την Αβάνα και το Nassau, όπου εκεί είναι και το λημέρι σας. Ο κόσμος του AC4 είναι απλά μαγευτικός, κάθε νησί έχει τα δικά του μυστικά και θησαυρούς για να μαζέψετε, ενώ θα δείτε ότι πολλές φορές τα side activities και η εξερεύνηση θα σας τραβήξουν σαν μαγνήτης με αποτέλεσμα να μην σας πειράζει να κάνετε ένα detour στη διαδρομή σας προς την επόμενη αποστολή της κύριας ιστορίας για να βρείτε κάποιο artifact ή να αγναντέψετε τον ορίζοντα στα viewpoints. Τα side activities του φετινού τίτλου είναι πάρα πολλά και έχουν μεγάλη ποικιλία. Υπάρχει ακόμα το κυνήγι από το προηγούμενο παιχνίδι με τα δέρματα που κερδίζετε να χρησιμοποιούνται για crafting αντικειμένων, υποθαλάσσια εξερεύνηση με εύρεση θησαυρών και, φυσικά, τι θα ήταν ένα πειρατικό παιχνίδι χωρίς τους φαγωμένους χάρτες με ένα μεγάλο Χ σε κάποιο σημείο! Άλλη μια καινούργια προσθήκη είναι το κυνήγι φάλαινας και καρχαριών, μια φρέσκια ιδέα που έχει πολύ ενδιαφέρον και σας παρέχει επιπλέον αντικείμενα για crafting. Οι οπαδοί της WWF θα με λιντσάρουν γι αυτό...

Μιας και η πλειοψηφία του παιχνιδιού βρίσκεται στη θάλασσα, ξέρετε τι σημαίνει αυτό: τραγούδια από το πλήρωμα και ΝΑΥΜΑΧΙΕΣ! Στις διαδρομές θα βρίσκετε εχθρικά πλοία του Ισπανικού ή Αγγλικού ναυτικού για να “τσουγκρίσετε” και να τους πάρετε τα λάφυρα. Εδώ είναι που γίνεται επιτακτική η ανάγκη της αναβάθμισης του πλοίου σας. Αν θέλετε περισσότερα και καλύτερα λάφυρα ή να αντιμετωπίσετε δυνατότερα πλοία, θα αναγκαστείτε να χρησιμοποιήσετε ότι έχετε μαζέψει και να πουλήσετε ρούμι και ζάχαρη για να μαζέψετε λεφτά και να βάλετε καλύτερη θωράκιση στο πλοίο, καλύτερα κανόνια κλπ. Επιπλέον, όταν κάνετε αρκετή ζημιά σε ένα αντίπαλο πλοίο σας δίνεται η δυνατότητα να το βυθίσετε επιτόπου ή να κάνετε ρεσάλτο και να πάρετε το εμπόρευμα ή να στείλετε το πλοίο στον στόλο του Edward. Επί τη ευκαιρία, αυτό το τελευταίο δεν θα μπορούσατε να το κάνετε χωρίς Uplay passport μέχρι πρότινος, αλλά πάλι καλά η Ubisoft έβαλε μυαλό και το έκανε δωρεάν για το AC4. Χωρίς πλάκα, είναι ίσως το καλύτερο παιχνίδι που θα μπορούσε να ελπίζει να έχει ένα franchise σαν τους Πειρατές της Καραϊβικής.

Στη στεριά τώρα, έρχονται και τα προβληματάκια του παιχνιδιού. Ο χειρισμός έχει παραμείνει ίδιος με του AC3, το οποίο σημαίνει ότι το sprint και το free run είναι στο ίδιο κουμπί, κάτι που προκαλεί τράβηγμα μαλλιών όταν εσείς θέλετε να τρέξετε για να αποφύγετε ή να πιάσετε κόσμο και ο Edward τρέχει να σκαρφαλώσει στον κοντινότερο τοίχο. Από την άλλη μεριά, αυτό δεν θα σας απασχολήσει πολύ όταν σκαρφαλώνετε στις κορυφές των κτηρίων ή τρέχετε μέσα στη φύση για εξερεύνηση. Άλλο ένα πρόβλημα υφίσταται με το stealth και οφείλεται κυρίως στο ΑΙ των εχθρών. Υπάρχουν φορές που θα σας αντιληφθούν χωρίς λόγο και άλλες που παρόλο που σας εντόπισαν και σας είδαν να κρύβεστε σε θάμνο, απλά το ξεχνάνε μετά από λίγα δευτερόλεπτα και ούτε καν έρχονται να ερευνήσουν το μέρος. Αυτό κάνει τα τμήματα του stealth τελείως στεγνά και πολλές φορές θα σας κάνουν να αναρωτιέστε τι το 'θελαν και το έβαλαν μέσα το ρημάδι! Πιο πολύ καθυστέρηση στη ροή του παιχνιδιού προκαλεί παρά διασκέδαση. Ειδικά αφού στο κάτω-κάτω δεν σας εμποδίζει τίποτα (εκτός από κάνα δυο sharpshooters και η συνείδησή σας) από το να βγάλετε τα χατζάρια και να αρχίσετε το μακελειό. Παρεμπιπτόντως, το σύστημα μάχης είναι ίδιο με του προηγούμενου παιχνιδιού, με τη διαφορά ότι έχουν ελαττώσει τον χρόνο του counter frame, οπότε δεν μπορείτε να βασίζεστε μόνο στον counter->kill συνδυασμό. Ένα άλλο θέμα που κάποιους ίσως να τους ενοχλήσει είναι το θέμα της παρακολούθησης. Στα προηγούμενα παιχνίδια πάντα υπήρχαν μερικά κομμάτια στα οποία έπρεπε να παρακολουθείτε άτομα ή να κρυφακούσετε συζητήσεις χωρίς να σας πάρουν πρέφα, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση το θέμα έχει καταντήσει γελοίο.

Arrr, this be pleasing to me eye! – Τεχνικός τομέας

Στον τεχνικό τομέα το πειρατικό δίνει ρέστα! Τα γραφικά είναι υπέροχα και η αίσθηση του βάθους που δίνει ο κόσμος είναι απίστευτη. Το παιχνίδι χρησιμοποιεί την υπάρχουσα μηχανή γραφικών με τον προκάτοχό του, αλλά τώρα φαίνεται ότι έχει δεχτεί ένα καλύτερο optimization για το τωρινό hardware. Δεν υπάρχουν πλέον ούτε τα πολλά bugs που είχε το προηγούμενο, ενώ το frame rate διατηρείται σε πολύ καλά επίπεδα και πέφτει μόνο όταν υπάρχει πολύς συνωστισμός στην οθόνη. Οι πόλεις και τα περιβάλλοντα είναι εξίσου εξαιρετικά και αποπνέουν μια αίσθηση ζωντάνιας και ρεαλισμού, ειδικά άμα μιλάμε για τα νησιά και το πόση προσοχή έχει πέσει στο σχεδιασμό της ζούγκλας, των ερειπίων και της θάλασσας. Τα υποθαλάσσια τμήματα είναι εξίσου προσεγμένα και καλοφτιαγμένα μαζί με όλη την υποθαλάσσια ζωή. Μάλλον τελικά η Ubisoft έχει ανεβάσει για άλλη μια φορά τον πήχη σε όλα τα σημεία.

Η μουσική είναι επίσης πολύ καλή και ταιριάζει με όλο το υπόλοιπο σύνολο. Τα τραγούδια του πληρώματος ειδικά θα παραμείνουν σίγουρα στα αυτιά σας ακόμη και όταν έχετε τελειώσει με το παιχνίδι και σηκωθείτε από το κάθισμά σας. Μόνο μετά μην αρχίζετε να φωνάζετε “Arrr! Walk the plank.”

Με αυτά τα επίπεδα του τίτλου σε current-gen hardware είμαστε πραγματικά περίεργοι να δούμε τι παραπάνω θα προσφέρουν οι next-gen εκδόσεις.

Come together, Lads! – Multiplayer

Όπως ο Θεός την έβδομη μέρα της δημιουργίας αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα, έτσι και εδώ η ομάδα ανάπτυξης δεν έδωσε και τόσο πολύ σημασία στο multiplayer. Υπάρχει ακόμα το κλασσικό wanted, στο οποίο σας ανατίθεται ένας στόχος τον οποίο πρέπει να σκοτώσετε και το χαοτικό Wolfpack, στο οποίο δίνονται σε εσάς και άλλα άτομα από την ομάδα σας διάφορες προκλήσεις για να εκπληρώσετε εις βάρος των mooks. Επιπλέον, έχει προστεθεί και ένα καινούργιο Game Lab στο οποίο απλά διαλέγετε κάποιον χάρτη και φτιάχνετε ένα game με τους δικούς σας κανόνες και ή παίζετε με άλλους ή το μοιράζεστε στο δίκτυο. Καλό μεν το συγκεκριμένο κομμάτι, αλλά μάλλον δεν θα είναι αυτό ο λόγος που θα παραμένετε στο παιχνίδι.

An epilogue sighted. Ahoy! - Τελικό συμπέρασμα

Με 20 περίπου ώρες για το κύριο story και πάρα πολύ έξτρα περιεχόμενο, το Black Flag αποτελεί μια πολύ καλή αγορά για τα λεφτά σας. Είναι αισθητά βελτιωμένο σε σχέση με το AC3 και καταφέρνει και πάλι να κάνει τη σειρά να ορθοποδήσει. Βέβαια με τις ετήσιες κυκλοφορίες, θα δούμε αν καταφέρουν να το διατηρήσουν έτσι. Οι fans της σειράς μπορούν να αφήσουν όλους τους φόβους τους στην είσοδο και να πάνε να τσιμπήσουν αυτό το διαμάντι, ενώ οι μη αξίζει να του δώσουν μια δοκιμή. Αν είστε και fan του γνωστού franchise της Disney, τότε αυτό θα είναι το παιχνίδι των ονείρων σας. Ίσως να υπάρχουν τα κάποια προβλήματα με το παρκούρ και το stealth, αλλά δεν είναι αρκετά για να υποβαθμίσουν τόσο την αξία του τίτλου, μιας και τον περισσότερο χρόνο σας θα τον περνάτε στη θάλασσα.

{youtube}dDl5VOgeT_s{/youtube}

Σταύρος Ζήσης

Θετικά:Η ναυμαχίες και το gameplay στη θάλασσα είναι τρομερά.Ο Edward είναι τυπάς!Πολλά side activities τα οποία δεν θα χορταίνετεΈνας τεράστιος χάρτης με πολλά κομμάτια για να εξερευνήσετε και πολλά μυστικά για να ανακαλύψετεΤα hunting και crafting επιτέλους αποκτούν νόημαΕξαιρετικός τεχνικός τομέας, ειδικά για current-gen παιχνίδιArrr, yar a true pirate me boy!Αρνητικά:Ο αναθεματισμένος χειρισμός με το free runningΤα κομμάτια του stealth χρειάζονται βελτίωσηΤα πολλά κομμάτια με παρακολουθήσεις γίνονται κουραστικά

{tab Πληροφορίες:}

Εταιρία ανάπτυξης: Ubisoft
Studio ανάπτυξης: Ubisoft Montreal
Διάθεση: CD Media
Είδος: Action-Adventure, Stealth
Κυκλοφορία: 29/10/2013
Κυκλοφορεί για: PS3, Xbox 360, Wii U, PS4, Xbox One, PC

Official Site
Συζήτηση στο Forum

{/tabs}

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπία της Ubisoft στην χώρα μας, CD Media, για τις ανάγκες του Review.

Keywords
assassins creed, black, black, call of duty, xbox 360, wii u, xbox one, life, συγκεκριμένο, edward, aka, assassin, hacking, free, running, ubisoft, wwf, σημαίνει, passport, franchise, sprint, run, υφίσταται, οφείλεται, counter, frame, πήχη, game, fan, disney, pirate, studio, ps3, xbox, wii, ps4, media, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αξια, Καλή Χρονιά, madwalk, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, αμα, εξτρα, μακελειο, τι σημαινει, βγαινουν, λημερι, το θεμα, γυναικα, δουλεια, δωρεαν, εβδομη, ζαχαρη, θαλασσα, θεμα, κοντρα, μουσικη, νησι, νησια, παιχνιδια, τραγουδια, χαρτες, games, game, pirate, ps3, ps4, running, ubisoft, xbox 360, αβανα, αγορα, αξιζει, αναμνησεις, απλα, αυτια, βρειτε, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, διαστημα, δυνατοτητα, δειτε, δικτυο, ευκαιρια, υπαρχει, ελευθερια, επρεπε, ερχονται, ετος, ζημια, ζωη, ιδεα, ιδιο, υπηρεσιες, υπηρχαν, υπολογιστες, υφίσταται, θεος, ομιλια, εκδοσεις, κυνηγι, λεφτα, λογο, μπορειτε, μυαλο, μυστικα, νερο, ξερετε, ομαδα, παντα, οθονη, οικογενεια, οφελος, οφείλεται, πειρατικο, πειρατες, πιο πολυ, πλοια, πλακα, πλοιο, ροη, προβληματα, πρωταγωνιστες, ρεσαλτο, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμένο, σειρα, τυπος, φυση, φυσικα, φορα, ωρες, aka, assassin, call of duty, counter, free, disney, adventure, edward, fan, franchise, frame, hacking, χωρα, κομματι, life, media, μια φορα, mini, passport, παιχνιδι, πήχη, πληροφοριες, run, σημαίνει, sprint, υλικο, wii, wii u, wwf, χαοτικο
Τυχαία Θέματα